vrijdag 6 december 2019

Hardnekkige westcirculatie zorgt voor veel wind

Voor de kerstvakantie hoeven we in de Lage Landen geen natuurijs te verwachten. Daar laten de weerkaarten niet de minste onduidelijkheid over bestaan. Nadat we de voorbije week mochten proeven van vrij koud hogedrukweer met wat lichte vorst tijdens de nachten, krijgen we de komende week een onvervalste westcirculatie voorgeschoteld. Regen en wind zijn daarin de voornaamste hoofdrolspelers. De temperatuur is normaal tot iets te hoog voor de tijd van het jaar.

Vandaag staat er een strakke westlijke sgtroming, die zachtte lucht tot ver in Rusland blaast. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Vandaag vrijdag bevinden we ons al in een strakke westelijke stroming, waarin in onze omgeving een warmfront meetrekt. Het hogedrukgebied van de voorbije dagen is weggezakt en geeft nu mee vorm aan een langgerekte hogedrukgordel van de Azoren over Spanje, Frankrijk, de Alpen tot de Balkan. Tussen IJsland en Noorwegen ligt een moederdepressie. De wind spant in onze omgeving flink aan. Op het Belgische deel van de Noordzee waait het vandaag hard tot soms stormachtig (7 à 8 Bft) uit het zuidwesten. In de regio van Gent is dat 4 Bft uit ZZW. De maxima liggen rond 7°C. De hele dag wisselen droge periodes en periodes met regen elkaar af.

Vanavond bereikt het koufront onze kust en rond middernacht ook de omgeving van Gent. De wind ruimt naar het westen, neemt een beetje in kracht af maar blijft toch flink doorwaaien. De temperatuur blijft vanavond oplopen tot het koufront overtrekt, tot rond 10°C. Na de doortocht van het koufront wordt het droog en daalt de temperatuur weer wat. Morgenochtend is het 6°C.

Morgen zaterdag profiteren we eventjes van een zwakke wig. Het blijft de hele dag droog, op een erg lokale buitje na. De maxima liggen rond 9°C en de wind waait matig (3 Bft) uit ZW tot ZZW.

De rust is van korte duur. In de nacht van zaterdag op zondag komen we onder de invloed van een erg diepe depressiekern (957 hPa) ten zuiden van IJsland. Een eerste warmfront trekt 's nachts al over ons land en de wind spant opnieuw aan. Op volle zee waait het stormachtig (8 Bft) uit ZZW, boven land vrij krachtig (5 Bft). Zondagochtend trekt een dubbel koufront over onze regio. Daarbij valt er naar verwachting 2 tot 4 mm regen. Na de middag is het in de omgeving van Gent overwegend droog met een paar brede opklaringen, maar het blijft de hele dag vrij krachtig (5 Bft) waaien.

Een diepe stormdepressie ten zuidwesten van IJsland zorgt in de nacht van zondag op maandag ook bij ons voor veel wind. (bron kaart: UK MetOffice)


Zondagavond steekt de wind nog een tandje bij. Op zee komt mogelijk een korte tijd een volle storm te staan (9 Bft) uit ZZW tot ZW. In de omgeving van Gent wordt de wind zondagavond en -nacht krachtig (6 Bft), met rukwinden tot 75 km/u. Aan de kust kunnen de windstoten uithalen tot 100 km/u. Na middernacht valt er opnieuw 2 tot  5 mm regen.

Maandag ligt de kern van de stormdepressie boven Denemarken, waardoor de strakke wind bij ons naar het noordwesten tot noorden draait. We hebben geluk dat we ons niet in een springtijperiode bevinden, want er wordt door deze noordelijke stroming heel wat zeewater naar onze kust opgestuwd. We krijgen maandag naar verwachting een opzet van meer dan 1 meter bovenop het "gewone" hoogwaterpeil, maar omdat we nog uit een doodtijperiode komen, blijft het hoogwater met een verwachtte 530 cm TAW in Oostende onder het peil van stormtij. Ondanks de strakke polaire aanvoer halen we maandag toch maxima rond 8°C. Het water van de Noordzee warmt de luchtmassa gevoelig op.

Dinsdag luwt de wind onder invloed van de volgende mobiele wig. Dinsdagavond zou dan alweer een volgende storing onze omgeving bereiken. Na een wat frissere ochtend met minima rond 2°C, stijgt het kwik in de loop van de dag tot 10°C.

De tweede helft van volgende week verandert er weinig aan het weerbeeld. Een Atlantische moederdepressie in het zeegebied tussen Schotland, IJsland en Noorwegen houdt een strakke westelijke stroming in stand, waarbij regenzones en mobiele wiggen elkaar in onze omgeving afwisselen. Het blijft dus uiterst wisselvallig, met soms veel wind. De maxima liggen meestal tussen 6 en 10°C, de minima rond 5°C. Tijdens een rustige en heldere nacht is wat grondvorst mogelijk, maar meer dan dat zit er niet in.

Het weer in Zweden


Een westcirculatie is slecht nieuws voor wie zit te wachten op natuurijs in de Lage Landen, maar voor schaatsfanaten in Zweden is deze weerkundige situatie minder ongunstig. Vooral het midden en noorden van Scandinavië komen dan vaak aan de noordkant van de depressiekernen te liggen. Daar zijn de bovenluchten uiteraard heel wat kouder. Gebieden die in de kern terecht komen, zien de wind wegvallen en dan kan het vaak erg koud worden. Als de kern dan toch wat noordelijker trekt, voert die vaak koude arctische lucht aan naar het noorden van Scandianvië.


Het zuiden van Scandinavië is een ander paar mouwen. Ook daar voert de westcirculatie vaak zachte zeelucht aan.

De situatie in Zweden voor maandag: een depressiekern ligt ter hoogte van de stad Sundsvall. Ten noorden van de kern zit er koude lucht, in het zuiden van Zweden wordt er zachte zeelucht aangevoerd.


Dat zien we ook de komende 10 dagen. In de omgeving van Kiruna (Zweeds Lapland) blijft het tot en met maandag 16 december ononderbroken vriezen. Nadeel voor schaatsers is dat het daar de komende dagen ook ononderbroken donker blijft.

Iets onder de poolcirkel, in de omgeving van Umeå ligt de temperatuur van vandaag tot en met dinsdag 10 december vrijwel voortdurend tussen -3°C en -15°C. Van woensdag 11 december tot en met maandag 16 december loopt het kwik allicht wat op, met temperaturen meest tussen 0°C en -7°C. Zondag en maandag wordt daar wel een flink pak sneeuw verwacht. Allicht wordt dat het uitgelezen moment om de schaatsbanen definitief uit te zetten.

De omgeving van Falun (Dalarna) komt op de wip te zitten. Vandaag dooit het er. Zondag vriest het er 's ochtends weer flink (mogelijk rond -10°C), maar op een koude dinsdag na volgt er daarna voortdurend kwakkelweer, met een temperatuur die de hele tijd rond het vriespunt blijft hangen.

Ten zuiden van de lijn Falun-Stockholm is er van vorst de komende tien dagen nauwelijks sprake. Vandaag kan de temperatuur in Linköping bijvoorbeeld oplopen tot +9 à +10°C. Dinsdag is het er tijdelijk wat kouder, met lichte vorst, maar daarna ligt de temperatuur vrijwel dag en nacht tussen 0 en +3°C, met heel af en toe eens wat lichte vorst tijdens de nachten.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten