vrijdag 16 augustus 2019

Slepend front zorgt lokaal voor veel regen

In tijden met een geöliede westcirculatie, zoals we nu meemaken, moet het mooie weer komen van mobiele wiggen. Dat is vandaag het geval. Zoals de naam al doet vermoeden, trekken deze rugjes van hoge luchtdruk snel weg en worden ze vaak gevolgd door frontale systemen. Ook dat ondervinden we straks aan den lijve. Vanavond bereikt een warmfront onze kust, vannacht gevolgd door een actief koufront. Tijdens het weekend begint dit front te slepen, wat de verwachting enigzins onzeker maakt.

Het slepende front maakt de neerslagverwachting voor komend weekend nogal onzeker: als de golf in het front zich iets verplaatst, heeft dat grote gevolgen voor de exacte positie van het veld met de zwaarste neerslag. (bron kaart: UK MetOffice)



De frontale systemen die we komend weekend moeten verwerken, zijn verbonden met een stormdepressie met kern (975 hPa) ten westen van Schotland. Deze kern stuurt het hele weekend lucht van maritiem polaire oorsprong naar onze omgeving. Zomerse warmte hoeven we daardoor uiteraard niet te verwachten, maar het is wel opvallend dat de temperatuur ondanks deze polaire lucht dicht in de buurt komt van de normale temperaturen in augustus.

In de nacht van zaterdag op zondag sleept het front boven onze omgeving. Onder dit golvende front valt er veel regen. Een probleem voor meteorologen is wel dat de exacte positie van zo'n golvend front moeilijk in te schatten is. Een kleine verschuiving van enkele tientallen kilometers kan voor een bepaalde locatie het verschil uitmaken tussen een droge dag en een kletsnatte dag. Zo voorziet het Europese weermodel voor zondagvoormiddag tussen 08 en 14 uur meer dan 20 mm regen in de Kempen, terwijl het in de Westhoek droog zou blijven. Als de golf in het front nét wat anders uitslaat dan voorzien, kan het evengoed andersom zijn.

De neerslagverwachtig van het Europese weermodel voor zondagochtend. De positie van het slepende front moet met een korrel zout worden genomen en kan evengoed enkele tientallen kilometers meer naar het oosten of westen komen te liggen.


De Schotse depressiekern zorgt komend weekend ook weer voor vrij veel wind, maar een herhaling van de storm op zee van vorig weekend zit er niet in. Op zee staat er zaterdag en zondag meestal een krachtige tot harde wind (6 à 7 Bft) uit ZW tot WZW. Langs de kust waait de wind dan vrij krachtig (5 Bft) uit ZW. In het binnenland staat er meestal 4 Bft uit ZW tot W. In de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend waait het tijdelijk minder hard. De windstoten halen uit tot 55 km/u in het binnenland en tot 60 à 65 km/u aan de kust.

Maandag heeft de depressiekern zich verplaatst naar de Noorse zee. Actieve frontale systemen blijven dan uit onze buurt, al kan er lokaal wel nog altijd een bui vallen.
Vanaf dinsdag zou de luchtdruk in onze omgeving beginnen te stijgen, maar heel erg overtuigend ziet het er nog niet uit. Allicht zijn de drukstijgingen wel voldoende om ons enkele dagen droog weer te bezorgen, maar de stroming blijft westelijk, waardoor de maxima in onze omgeivng nog altijd niet aan de zomerse grens van 25°C geraken.

Het weerbericht voor de kust staat op de website van het Kustweerbericht.

Weerbericht voor de regio Gent


Vandaag vrijdag 16 augustus 2019



  • Weerbeeld: de zon kan eerst nog wat door de hoge bewolking heen schijnen, maar krijgt het daar in de loop van de dag steeds moeilijker meer. Het blijft voorlopig nog droog.
  • Temperatuur: maxima rond 23°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW tot ZZW. Tegen de avond neemt de wind af tot 2 Bft.
  • Zichtbaarheid: 12-14 km.


Vanavond en vannacht



  • Weerbeeld: betrokken met nu en dan wat regen. De meeste neerslag valt vannacht nog ten westen van Gent. Door de bewolking en de wind koelt het vannacht niet echt af.
  • Temperatuur: minima rond 17°C.
  • Wind: 2 Bft uit Z, in de loop van de nacht ruimend naar ZW en toenemend tot 4 Bft.
  • Zichtbaarheid: 10 km.


Morgen zaterdag 17 augustus



  • Weerbeeld: voor de middag zwaarbewolkt tot betrokken met eerst nu en dan wat regen, maar de droge periodes zijn in de meerderheid. Na de middag blijft het helemaal droog en zijn er ook wat meer opklaringen mogelijk vallen er nog altijd buien. In de nacht van morgen op zondag hangt de slepende regenzone boven onze omgeving en valt er veel neerslag (10-20 mm is mogelijk).
  • Temperatuur: maxima rond 22°C. 
  • Wind: 4 Bft uit ZW, tijdens de avond en nacht afnemend tot 2 Bft.
  • Zichtbaarheid: 10-12 km.


Zondag 18 augustus



  • Weerbeeld: de slepende regenzone zou zich wat naar het oosten verplaatsen, waardoor het in de loop van de voormiddag in onze regio snel droog wordt. Deze evolutie blijft wel wat onzeker (zie uitleg in de inleiding hierboven). Tegen de avond is het zonnig.
  • Temperatuur: minima rond 15°C, maxima rond 22°C.
  • Wind: 's ochtends 2 Bft uit veranderlijke richting, later uit de westelijke sector. Vanaf de middag neemt de wind toe tot 4 Bft uit W. De timing is ook bij de wind afhankelijk van de precieze locatie van het slepende front: onder het front staat er weinig wind, als het front wegtrekt neemt de wind toe.
  • Zichtbaarheid: 's ochtends 5 km, overdag 10 km.


Maandag 19 augustus



  • Weerbeeld: het grootste deel van de dag is het vrij zonnig, maar een lokale bui is mogelijk.
  • Temperatuur: minima rond 13°C, maxima rond 20°C. 
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, tijdelijk ruimend naar WZW.
  • Zichtbaarheid: 12-14 km.


Dinsdag 20 augustus



  • Weerbeeld: na een frisse ochtend wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Heel lokaal ontwikkelt zo'n stapelwolk zich tot een bui, maar op veel plaatsen blijft het droog. 
  • Temperatuur: minima rond 9°C op het platteland en rond 12°C in het stadscentrum, maxima rond 20°C.
  • Wind: 2 Bft uit ZZW, ruimend naar W en toenemend tot 3 Bft.
  • Zichtbaarheid: 's ochtends nevel en lokale mist, overdag 10-15 km.


Verdere vooruitzichten (maandag 19 augustus tot en met vrijdag 23 augustus)

Zie inleiding. Na een paar droge dagen wordt het opnieuw iets wisselvalliger, maar grote neerslaghoeveelheden worden voorlopig niet verwacht. De maxima lopen stilaan iets op: eerst liggen ze rond 21°C, later in de periode rond 23°C. Er is een kleine kans (rond 20 procent) dat we op het einde van de periode opnieuw zomerse temperaturen van 25°C en meer halen. De minima liggen meestal rond 10°C.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten