donderdag 29 augustus 2019

In volle voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen

De komende weken ben ik druk doende om het nieuwe schaatsseizoen voor te bereiden. Hoewel het nog volop zomer is, komt het begin van het nieuwe schaatsjaar snel dichterbij. Als voorzitter van een schaatsclub betekent dat heel wat werk en bovendien ben ik druk bezig om samen met mijn Zweedse vrienden in Umeå en omgeving een programma uit te werken waardoor ook Belgische en Nederlandse schaatsers komende winter makkelijk naar de prachtige natuurijsbaan van Tavelsjö kunnen afreizen om daar te genieten van een fantastisch en compleet verzorgd schaatsavontuur.

Daardoor zullen de weerkundige besprekingen de komende weken mogelijk wat korter en/of minder talrijk zijn.

Schaatsen in Tavelsjö: met een volledig verzorgd reispakket wordt het komende winter eenvoudiger dan ooit.


Kort weerpraatje


Vandaag trekt een koufront langzaam van west naar oost over ons land. Daardoor schakelt de zomer eventjes enkele versnellingen terug. Het wordt tijdelijk wat minder warm, met vandaag en morgen maxima in de omgeving van Gent rond 24°C.

Zaterdag wordt aan de oostelijke flank van een koufront dat boven de Britse Eilanden ligt, nog een keer erg warme landlucht naar onze omgeving aangevoerd. De maxima komen dan allicht weer rond of zelfs iets boven 30°C uit. Zondagochtend zorgt dan een nieuw koufront voor afkoeling, waardoor de maxima op zondag allicht 10 tot 12 graden lager komen te liggen dan op zaterdag. Er is nog een kleine kans (rond 10 procent) dat het koufront zondag zo lang treuzelt, dat ook dan de maxima nog richting 30°C klimmen, maar we gaan er voorlopig dus van uit dat dit niet gebeurt.

Vanaf volgende week komen we dan op de noordoostelijke flank van het Azorenhoog terecht. Daardoor draait de wind naar het westen tot noordwesten, met de aanvoer van relatief koele maritiem polaire lucht. Ook hier bestaat nog een kleine kans (10-20 procent) dat het zomerse weer toch aanhoudt. Neerslag van betekenis staat voorlopig niet op het programma.

De verwachte minima en maxima voor de omgeving van Gent volgens het ECMWF-ensemble. Een klein deel van de berekeningen gaat zondag voor een tropische dag, de meeste laten het flink afkoelen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten