woensdag 13 februari 2019

Subtropische lucht zorgt voor erg zacht weer

Wat Vlaanderen en Nederland betreft, kunnen we de boeken voor het schaatsen op natuurijs deze winter wel sluiten. De komende week neigt het weer veel eerder naar lente dan naar winter. Ook in Scandinavië, waar februari en zelfs maart dé schaatsmaanden bij uitstek zijn, zitten ze wat met de handen in het haar. Ook daar is het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar, waardoor vooral in het zuiden enkele natuurijsbanen ingekort of zelfs gesloten zijn. De banen in het hoge noorden (onder meer Luleå en Umeå) ondervinden voorlopig weinig hinder. 

De komende dagen stroomt subtropische lucht uit Noord-Afrika via onze omgeving tot in het zuiden van Scandinavië. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


De oorzaak van het zachte weer is een krachtig hogedrukgebied met kern (1044 hPa) boven de Alpen. Aan de westelijke flank van deze anticycloon stroomt erg zacht lucht vanuit Spanje en zelf Noord-Afrika naar onze omgeving. Morgen en overmorgen verovert deze erg zachte luchmassa zelfs het zuiden van Scandinavië, waar het kwik de komende dagen oploopt tot dicht tegen de +10°C, wat erg uitzonderlijk is voor deze tijd van het jaar.

Tot en met zondag komt in deze situatie geen enkele verandering. Het blijft tot dan rustig, droog, zonnig en zacht weer. Omdat het tijdens de nachten helder is, kan het kwik door de uitstraling dalen tot iets onder het vriespunt, maar ijsvorming van betekenis levert dat uiteraard niet op, met maxima die in onze omgeving ruim over de grens van de +10°C stijgen.

Begin volgende week hangt er mogelijk wat meer bewolking, als een Atlantische depressie heel eventjes dichterbij probeert te komen. Maar het ziet er naar uit dat er zich vanaf woensdag een nieuwe hogedrukkern boven onze omgeving vestigt. Het droge en zachte weer blijft dus ook op langere termijn aanhouden.

Schaatsen in Zweden


Ondanks de zachte temperaturen, zien de ijsmeesters van de geveegde banen in Zweden het wel zitten. Komend weekend vindt de tocht in Sigtuna plaats, de opvolger van de Vikingarännet. De organisatoren laten weten dat er een baan van 12,5 kilometer is aangelegd. Het smeltwater was gisteren volledig verdwenen. De baan is wel vrij smal en hier en daar ruw. Morgen, vrijdag en zaterdag ligt het kwik in Sigtuna ruim boven het vriespunt, tot +8°C, maar het blijft er wel droog. In de nacht van zaterdag op zondag zou het er licht vriezen en zondag overdag liggen de maxima rond +4°C. Hopelijk is het optimisme van de ijsmeester terecht.

Op het Runn-meer nabij Falun is alleen de blauwe baan (5 km) open. Daar waarschuwen de organisatoren wel voor wat zachter ijs overdag. Het probleem de voorbije dagen was vooral het "överis" (letterlijk vertaald: bovenijs). Door het zachte weer kwam er behoorlijk wat smeltwater op de baan te staan en daarvan is het bovenste laagje opnieuw bevroren. Je krijgt dan een dun laagje ijs, daaronder een paar centimeter water en daaronder weer de eigenlijke ijsvloer. Op "överis" valt niet te schaatsen en ook de onderhoudsmachines kunnen dan de ijsbaan niet op.

Verder naar het noorden, in Luleå en Umeå, zijn er voorlopig nog geen problemen met het ijs gemeld. Dat is voorlopig dus goed nieuws voor de organisatoren van de wedstrijden, die daar in het weekend van 23 en 24 februari gepland staan.

Weerbericht voor Gent en omgeving


Vandaag woensdag 13 februari 2019



  • Weerbeeld: vrij zonnig met soms wat hoge wolkensluiers.
  • Temperatuur: maxima rond 8°C
  • Wind: eerst 3 en later 2 Bft uit ZZW.


Vanavond en vannacht



  • Weerbeeld: licht bewolkt (vooral hoge sluierbewolking).
  • Temperatuur: minima rond 0 à 1°C.
  • Wind: 1 à 2 Bft uit Z.


Morgen donderdag 14 februari 



  • Weerbeeld: na het verdwijnen van de lokale ochtendnevel wordt het zonnig. Het wordt nog een stui zachter dan vandaag.
  • Temperatuur: maxima rond 12°C
  • Wind: 2 Bft uit Z, krimpend naar ZO.


Vrijdag 15 februari



  • Weerbeeld: de zon schijnt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, zonder een wolkje aan de lucht en het wordt nog wat zachter/
  • Temperatuur: minima rond -1°C op het platteland en rond +3°C in het stadscentrum, maxima rond 14°C.
  • Wind: 2 Bft uit Z.


Zaterdag 16 februari



  • Weerbeeld: meestal zonnig, soms enkele wolken.
  • Temperatuur: minima rond 2°C (iets lager op het platteland, iets hoger in het stadscentrum), maxima rond 13°C.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ZZW.


Zondag 17 februari



  • Weerbeeld: overwegend zonnig, met nu en dan wat meer bewolking, maar het blijft droog.
  • Temperatuur: minima rond 2°C, maxima rond 14°C.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit Z.


Verdere vooruitzichten (maandag 18 februari tot en met vrijdag 22 februari)


Zie inleiding. Het blijft droog en rustig. Als de kern van het hogedrukgebied pal boven ons land zou komen te liggen, kan dat mogelijk hardnekkige lage bewolking en/of mist opleveren en kan de temperatuur wat dalen. De meeste berekeningen houden het aanhoudend zacht, met maxima gemiddeld rond 10°C en minima gemiddeld rond 3°C.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten