zondag 10 februari 2019

Hogedrukweer zonder winter

Na een paar onstuimige dagen mogen we ons opmaken voor een periode met rustig, droog en vrij zonnig hogedrukweer. Hoewel we pas in de eerste helft van februari zijn, levert dat hogedrukweer geen winterweer op. Tijdens de heldere nachten kan het wel een graadje vriezen, maar overdag stijgt het kwik vlot tot aan of zelfs boven de 10°C. De kern van het hogedrukgebied ligt eind deze week boven Centraal-Europa, waardoor er bij ons een zwakke zuidelijke stroming staat.

Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa zorgt eind deze week zowaar voor vroeg lenteweer. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Vandaag is er nog geen sprake van hogedrukinvloed. Voor onze kust lag deze ochtend een depressiekern, die zich verplaatst naar Denemarken. Daardoor staat er vooral boven land veel wind. Later op de dag steekt ook de wind aan zee een tandje bij, als de kern zich verwijdert van onze kust. Er trekken verschillende fronten over onze omgeving en in de loop van de dag ruimt de wind naar het noordwesten, waardoor er tijdelijk wat koudere lucht komt binnendrijven, vooral op grotere hoogte. Zelfs een lokale donderklap is mogelijk.

Vannacht blijft het vrij hard waaien, maar wordt het wel tijdelijk droger met brede opklaringen. Morgen overdag trekt een zwakke occlusie over onze regio, maar veel meer dan wat bewolking en een lokale bui levert dat niet op. Het wordt een paar graden minder zacht dan vandaag.

Dinsdag vestigt een stevig hogedrukgebied (1037 hPa) zich boven Frankrijk en dat is het begin van een lange periode met rustig en droog weer. Woensdag ligt de kern nog altijd boven Frankrijk, donderdag verplaatst ze zich naar Duitsland. Dat zorgt bij ons voor een zwakke zuidelijke wind, die zachte lucht vanover Frankrijk aanvoert. De maxima kunnen dan oplopen tot 12°C terwijl de zon uitbundig schijnt. Voorwaar al een vleugje lente.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dorian en Gabrielle druppelen uit boven ons hoofd

Zowel morgen woensdag als vrijdag krijgen we een beetje regen en wat wind te verwerken. Alles behalve uitzonderlijk, ware het niet dat het t...