vrijdag 26 oktober 2018

Komende nacht hoge waterstand aan zee, morgen felle buien

Er komt verandering in het weer. De wind draait van de westelijke naar de noordelijke sector en voert koudere, polaire lucht aan. In combinatie met springtij, zorgt de noordwestenwind komende nacht voor een hoge waterstand aan zee. Ook de koude bovenluchten boven het relatief warme zeewater zorgen voor spektakel: ze doen felle en fotogenieke buien ontstaan. Boven het binnenland zijn de buien minder actief, maar West- en Oost-Vlaanderen kunnen morgen nog de volle laag krijgen. Zondag ruimt de wind verder door naar het noordoosten. Na de doortocht van een actief warmfront op dinsdag, zou het halfweg volgende week opnieuw zachter worden.

De voorbije dagen zorgde de combinatie van hoogwater en hoge golven ervoor dat de scheepvaartpolitie de strekdam in Oostende soms moest afsluiten. Dat kan ook morgen weer het geval zijn.


Deze voormiddag bevinden we ons nog in de brede warme sector van een depressie met kern boven de noordelijke Noordzee. Rond de middag bereikt het koufront van deze depressie onze kust, om vervolgens verder het land op te trekken. Dat gaat gepaard met enkele buien. Boven de Atlantische Oceaan strekt een hogedrukgebied zich vannacht en morgen uit van de Azoren over IJsland naar Groenland. Daardoor ontstaat er een vrijwel rechtstreekse "glijbaan" van koude lucht uit de poolstreek naar onze kust. Boven zee liggen de isobaren dicht bij elkaar, maar boven land gaan ze snel uit elkaar (in vaktaal heet dat divergentie). Dat zorgt ervoor dat de felle buien die boven zee ontstaan niet al te ver het land op geraken. Daar verliezen ze ook nog eens hun voedingsbodem: het warme zeewater. West- en Oost-Vlaanderen zouden morgen wel in de vuurlinie blijven liggen.

Zondag vestigt het hogedrukgebied zich boven Scandinavie en diept zich nabij de Balearen een depressie uit die we begin volgende week goed in de gaten moeten houden. De wind draait bij ons naar het noordoosten en neemt in kracht toe. Het blijft zondag droog, maar het zal eventjes wennen zijn aan de combinatie van maxima onder de 10 graden én een felle wind. Een heel verschil dus met de nazomer van de voorbije weken.

Maandag zien we vooral koude bovenluchten onder een hogedrukgebied boven Scandinavië. Ook wij bevinden ons nog in de koude luchtmassa, maar ten oosten van ons zien we al erg zachte lucht oprukken. (Bron kaart: wetterzentrale.de)


Maandag schuiven zowel het hogedrukgebied als de depressie wat op naar het oosten, maar dat verandert voorlopig weinig aan het weerbeeld. Dinsdag zou de depressiekern zich dan over Frankrijk en onze omgeving naar de Noordzee verplaatsen. Om deze kern heen ligt een actief frontaal systeem en een krachtig windveld, maar het is nog niet helemaal duidelijk waar die precies terecht zullen komen.

Weer aan zee 

Aan zee draait de wind komende nacht naar het noordwesten. Een noordwestenwind stuwt het water van de Noordzee op aan onze kust. Bovendien zitten we momenteel in een springtijperiode. Dat zorgt voor een hoge waterstand komende nacht. Rond 3 uur bereikt het hoogwater in Oostende naar verwachting 530 cm TAW. Omdat de wind niet al te hard waait (6 Bft op volle zee) blijven we gelukkig wel uit de buurt van het peil van stormtij (560 cm TAW).
Het hoogwater van morgennamiddag 15.30 uur zal uitkomen rond 515 cm TAW. Dat is nog altijd aan de hoge kant. In combinatie met een significante golfhoogte van 180 cm, met uitschieters tot 3 meter, kan dat wel wat fotogeniek spektakel opleveren aan de kust. Hou er wel rekening mee dat onder meer de strekdammen in Oostende kunnen worden afgesloten, zoals eerder deze week ook al eens het geval was.
Vanaf zondag komt het water bij vloed minder hoog. De springtijperiode is dan achter de rug en de noordoostenwind stuwt het water veel minder op.

Meer details over het weer, de golven en het getij aan zee staan uiteraard te lezen op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:


Vandaag vrijdag 26 oktober 2018


  • Weerbeeld: het is zwaarbewolkt. In de namiddag trekt het koufront met enkele buien over onze regio. Daarbij wordt zo'n 3 mm neerslag verwacht.
  • Temperatuur: maxima rond 12°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, ruimend naar WNW.
  • Zichtbaarheid: 10 km, tijdelijk 6 km tijdens de passage van het koufront.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: achter het koufront krijgen we enkele brede opklaringen. Er vallen ook enkele buien, het meest in het noorden en westen van onze regio.
  • Temperatuur: minima rond 3 à 4°C.
  • Wind: 3 Bft uit W.
  • Zichtbaarheid: 5-8 km.


Morgen zaterdag 27 oktober


  • Weerbeeld: van de felle buien die boven zee ontstaan, dringen enkele exemplaren door tot Oost-Vlaanderen. Dat merken ze vooral in het Meetjesland, maar ook de andere regio's van onze provincie kunnen nog wat buien verwachten. Ten oosten van de lijn Antwerpen-Brussel zijn de buien veel minder actief. Sommige weermodellen verwachten tot 40 mm neerslag voor het Meetjesland en tot 30 mm voor het Waasland en de regio Gent. Afwachten of het zover komt.
  • Temperatuur: maxima rond 9°C.
  • Wind: meestal 2 Bft uit WNW. In de omgeving van de buien staat soms wat meer wind, maar echt zware rukwinden worden niet verwacht (max 40 km/u).
  • Zichtbaarheid: 10 km, minder dan 5 km tijdens de buien.


Zondag 28 oktober


  • Weerbeeld: de buien zijn uitgestorven en we beginnen de dag met opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, maar het blijft droog. De wind spant aan.
  • Temperatuur: minima rond 2°C met lokaal vorst aan de grond, maxima rond 8°C.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit NO.
  • Zichtbaarheid: 's ochtends 3 km, overdag 15 km.

Maandag 29 oktober


  • Weerbeeld: het is de hele dag zwaarbewolkt tot betrokken. Meestal is het droog, nu en dan valt er een beetje lichte regen of motregen. Dit wordt allicht de koudste dag van de week en van het najaar tot nu toe (wat de maxima betreft).
  • Temperatuur: minima rond 4°C (door bewolking en wind geen vorst aan de grond), maxima rond 6 à 7°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit NO.
  • Zichtbaarheid:  10 km.


Dinsdag 30 oktober


  • Weerbeeld: betrokken met perioden van regen. Voorlopig wordt tussen 5 en 10 mm neerslag verwacht voor onze regio, maar dat is nog onzeker (zie inleiding). Mogelijk komt er veel wind te staan, met storm op zee, maar ook dat is nog onzeker.
  • Temperatuur: minima rond 5°C, maxima rond 7 à 8°C.
  • Wind: tijdelijk zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting, toenemend tot 6 Bft uit ZZW (nog erg onzeker zolang de koers van de depressiekern niet vastligt; zie inleiding).
  • Zichtbaarheid: 8 km of minder.


Verdere vooruitzichten (woensdag 31 oktober tot en met zondag 4 november )

Drie druksystemen bepalen het weerbeeld in onze omgeving: het klassieke hogedrukgebied van de Azoren, de al even klassieke moederdepressie nabij IJsland én een stevig hogedrukgebied boven het oosten van Europa. Dat zorgt bij ons voor een zuidwestlijke tot zuidelijke stroming. Die voert gevoelig zachtere lucht aan, waardoor de maxima opnieuw richting 15°C stijgen. De kans op nachtvorst is klein. Er wordt ook nog nauwelijks neerslag berekend.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten