woensdag 10 oktober 2018

Extreem zachte nachten, mogelijk een omslag op zondag

De nazomer wil maar van geen wijken weten en de komende dagen steekt hij zelfs nog een tandje bij. Een krachtige zuidelijke stroming stuurt tot en met zaterdag droge en erg warme subtropische lucht naar onze omgeving. We hebben wel wat geluk, want zowel komende nacht als de nacht van morgen op vrijdag trekt een front met enkele buien over ons land, terwijl het overdag droog blijft. Zoals de weerkaarten er nu bijliggen, zou er zondag een echte ommekeer komen, als een actief koufront van west naar oost over ons land trekt. Tot dan blijft het genieten van het uitzonderlijk warme weer voor de tijd van het jaar.

Een stevig hogedrukgebied houdt neerslagzones voorlopig uit onze buurt. Het front boven het zuiden van Frankrijk trekt komende nacht en morgen over onze regio, maar is dan niet meer zo actief. (foto: Eumetsat via Wetterzentrale.de)


Vandaag wordt ons weer bepaald door een stevig hogedrukgebied met kern (1030 hPA) boven het westen van Rusland. De wind waait daardoor uit het oosten en de aangevoerde continentale lucht is in het vroege najaar nog altijd warm. Pas vanaf het late najaar staat continentale lucht gelijk aan koude lucht, als de zon nauwelijks nog voor opwarming kan zorgen.

Vannacht en morgenochtend nadert een oud occlusiefront vanuit het zuiden. Dat kan de bewolking wat doen toenemen en zelfs de kans op een bui verhoogt. Morgennamiddag komen we dan in een warme zuidelijke stroming terecht en verdwijnt de buienneiging alweer.

In de nacht van morgen op vrijdag trekt een koufront, verbonden aan een depressiekern tussen Groenland en IJsland, over onze omgeving en kan er opnieuw een bui vallen. Vrijdag overdag spant de zuidelijke wind aan en komen we in een warme sector terecht. Vooral zaterdag staat er een strakke zuidelijke stroming, aan de voorkant van een actief koufront. Waarschijnlijk trekt dit koufront dan zondag over onze regio, waarna we in gevoelig koelere zeelucht terecht komen.

Ook aan zee krijgen we uiteraard nog enkele mooie nazomerse dagen, met zelfs aan de kust maxima boven de 20°C. Door de zuidelijke stroming staan er nauwelijks golven aan het strand. Alle details over het weer aan zee zijn te vinden op de website van het Kustweerbericht.

De tropische systemen die momenteel boven de Atlantische Oceaan liggen, zullen geen invloed uitoefenen op ons weerbeeeld. De stilaan bejaarde tropische storm Leslie, die al wekenlang boven de oceaan zwerft (zie vorige bijlage), trekt naar het oosten en zal naar alle waarschijnlijkheid zondag opvullen ten westen van de Canarische Eilanden.
De vorige dagen heeft zich nabij Florida erg snel een orkaan gevormd. Michael was deze ochtend uitgegroeid tot een erg gevaarlijke  "major hurricane" van categorie 4. Michael zal vandaag ten noorden van Florida aan land gaan, morgen als tropische storm een deel van de oostkust van de VS teisteren en vrijdag opnieuw de Atlantische Oceaan optrekken, om daat begin volgende week opgenomen te worden in de klassieke Atlantische moederdepressie nabij IJsland.

Links onderaan op deze kaart voor vrijdag zien we de stilaan bejaarde tropische storm Leslie. De diepe depressie ten westen van Ierland is minstens even indrukwekkend, maar heeft geen tropische oorsprong. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Van winterweer is er voorlopig in Europa geen sprake meer. Alleen in het uiterste noorden van Scandinavië heeft het deze ochtend lichtjes gevroren en ligt er nog 2 tot 4 cm verse sneeuw. Maar zelfs in het noord-Zweedse Kiruna wordt de komende10 dagen nog nauwelijks nachtvorst verwacht.



Het weerbericht voor de regio Gent en Axel:

Vandaag woensdag 10 oktober 2018


  • Weerbeeld: het is de hele dag zonnig.
  • Temperatuur: maxima rond 22 à 23°C.
  • Wind: 5-7 knopen (2 à 3 Bft) uit O, ruimend naar OZO.
  • Zichtbaarheid: 10-12 km.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: vanavond is het helder, maar na middernacht komt er vanuit het zuiden bewolking binnendrijven. Er is een kleine kans dat er uit die bewolking een bui valt. Het blijft vannacht erg zacht.
  • Temperatuur: minima rond 13°C.
  • Wind: 7-10 knopen (3 Bft) uit ZO, ruimend naar ZZO.
  • Zichtbaarheid: 8 km.

Morgen donderdag 11 oktober


  • Weerbeeld: morgenochtend hangt er nog veel bewolking en kan er lokaal nog een bui vallen. Daarna wordt het opnieuw zonnig. 's Avonds neemt de bewolking toe vanaf het westen en in de nacht van morgen op vrijdag is er opnieuw kans op een lokale bui. Het is erg warm voor de tijd van het jaar.
  • Temperatuur: maxima rond 23°C.
  • Wind: 6-8 knopen (3 Bft) uit ZZO.
  • Zichtbaarheid: 12 km.


Vrijdag 12 oktober


  • Weerbeeld: de minima zijn 's ochtends erg hoog. Overdag is het zonnig met wel wat hoge sluierbewolking. De zomerse grens van 25°C komt in zicht.
  • Temperatuur: minima rond 12°C op het platteland en rond 16°C in het stadscentrum,  maxima rond 24°C.
  • Wind: 8-12 (3 à 4 Bft) knopen uit ZZO
  • Zichtbaarheid: 4 km tijdens de ochtendlijke passage van het zwakke front, daarna 10 km.

Zaterdag 13 oktober


  • Weerbeeld: de minima liggen extreem hoog voor deze tijd van het jaar. Overdag is het de hele dag zonnig tot licht bewolkt. De maxima liggen rond de zomerse grens van 25°C.
  • Temperatuur: minima rond 14°C op het platteland en rond 18°C in het stadscentrum, maxima rond 25°C.
  • Wind: 9-12 knopen (4 Bft) uit Z.
  • Zichtbaarheid:  10 km.


Zondag 14 oktober


  • Weerbeeld: zoals de kaarten er nu bijliggen, krijgen we zondag een complete weersomslag. Een koufront zorgt voor zwaarbewolkt weer met perioden van regen. De maxima van zondag liggen mogelijk minder hoog dan de minima van de zaterdagochtend, al hangt veel natuurlijk nog af van de exacte timing van het koufront.
  • Temperatuur: ochtendtemperatuur rond 16°C, maxima rond 20°C, avondtemperatuur rond 12°C (met nog een groot voorbehoud).
  • Wind: 5 knopen (3 Bft) uit Z, ruimend naar WZW tot W en toenemend tot 10 knopen (4 Bft).
  • Zichtbaarheid: 15 km tijdens de droge periodes, 4-8 km tijdens neerslag.


Verdere vooruitzichten (maandag 15 oktober tot en met vrijdag 19 oktober)

In het ensemble van ECMWF zien we dat er pogingen zijn om in deze periode een klassieke westciruculatie op poten te zetten, maar het Oost-Europese hogedrukgebied geeft zich niet zomaar gewonnen. We lijken de meeste kans te maken op een zuidwestelijke stroming met licht wisselvallig weer. De extreem hoge maxima horen in dat geval tot het verleden. Ze komen meestal uit rond 16°C. De minima liggen gemiddeld rond 6°C. In het ensemble is er in deze periode elke dag 50 procent kans op neerslag, maar grote hoeveelheden regen worden niet berekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten