maandag 2 juli 2018

Droge en warme zomerweer blijft aanhouden

Het hogedrukgebied dat de voorbije dagen voor zonnig en warm zomerweer zorgde, verdwijnt vandaag naar het oosten. Maar geen nood: het wordt meteen afgelost door een nieuw exemplaar dat vanavond post vat boven de Britse Eilanden. Het is geen blijvertje, want donderdag is het alweer verdwenen. Toch betekent ook dit geen kentering in het weerbeeld. Vanaf vrijdag breidt het Azorenhoog zich uit naar onze regio. Het blijft de komende week kurkdroog, met zomerse tot tropische temperaturen.

Ursel Avia kon het voorbije weekend profiteren van stralend zomerweer. Komend weekend lijkt zich al even mooi en warm aan te kondigen.


Deze voormiddag wordt ons weerbeeld nog bepaald door een hogedrukgebied boven Scandinavië. In combinatie met een thermische depressie boven Frankrijk zorgt dat bij ons voor een oostelijke stroming die erg droge en warme continentale lucht aanvoert. Dit hogedrukgebied trekt zich terug naar het oosten, maar boven de Britse Eilanden ontwikkelt zich tijdelijk een nieuw exemplaar. De kern van de thermische depressie schuift wat door naar het noorden, waardoor de onweersbuien vanaf morgenavond dichterbij komen. De bewolking van de uitstervende Franse onweerscomplexen komt in de nacht van morgen op woensdag binnendrijven en lokaal kunnen er zowaar een paar druppels regen vallen, vooral langs de Franse grens. Grote hoeveelheden neerslag worden absoluut niet verwacht.

Ook woensdag overdag en donderdag hangt er meer bewolking dan we de voorbije dagen gewoon waren, maar de kans dat er een bui valt is erg klein. Op de oostelijke flank van het hogedrukgebied zoekt de wind woensdag de noordelijke hoek op. Dat zorgt vooral in de kustregio voor wat lagere temperaturen, maar de wind is zo zwak dat die koelere lucht nauwelijks het binnenland in waait. Donderdag krimpt de wind in het uiterste westen naar het westzuidwesten, maar opnieuw is die wind niet krachtig genoeg om verkoelende zeelucht ver het land op te blazen.

Tegen het weekend zou dan het Azorenhoog een wig uitbouwen naar West-Europa. Er staat dan nauwelijks wind en de zon schijnt volop. Omdat de grond ondertussen kurkdroog is, slaagt de zon er in om de temperatuur hoger te jagen dan je normaal onder deze omstandigheden zou verwachten: de zogenaamde superadiabatische opwarming, die vooral door de globale weermodellen vaak wordt onderschat bij het berekenen van de maximumtemperatuur. Na een kleine terugval in de temperatuur van woensdag tot vrijdag, halen we in het weekend allicht weer de tropische grens van 30°C.

De hele verwachtingsperiode wordt er nauwelijks of geen neerslag berekend. De droge periode blijft dus aanhouden.

In tegenstelling tot de reguliere weerberichten, maak ik in mijn weerbericht - indien relevant - een onderscheid tussen de temperatuur op het platteland en die in het stadscentrum en/of bebouwde gebieden. De grafiek van de MOCCA-weerstations van de Universiteit Gent maakt duidelijk waarom: de voorbije nacht bijvoorbeeld daalde het kwik op het platteland in Melle tot 12°C. In de meetstations in centrum en de haven kwamen de minima niet lager dan 17°C. Dat is maar liefst een verschil van 5 graden.

Bron metingen: MOCCA-weerstations Universiteit Gent.


De verwachting voor aan zee lees je op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent en Axel:

Vandaag maandag 2 juli 2018


  • Weerbeeld: de koperen ploert schittert hoog in het strakblauwe uitspansel en maakt daarmee de belofte van een zinderende zomerdag meer dan waar. (Het is dus de hele dag zonnig).
  • Temperatuur: de maxima liggen rond 27°C op het platteland en rond 29°C in de bebouwde gebieden. 
  • Wind: 8 tot 10 knopen (3 Bft) uit ONO.
  • Zichtbaarheid: 40 km en meer.

Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: helder. De lucht is zo droog dat nevel en mistbanken geen enkele kans maken.
  • Temperatuur: minima rond 15°C op het platteland en rond 18°C in het stadscentrum.
  • Wind: 7 knopen (3 Bft) uit ONO, krimpend naar NO.
  • Zichtbaarheid: eerst 30 km, later 12 km.


Morgen dinsdag 3 juli


  • Weerbeeld: het is een groot deel van de dag nog altijd zonnig. In de namiddag en 's avonds kan er hoge en middelhoge bewolking komen binnendrijven, afkomstig van uitstervende onweersbuien boven Frankrijk. 's Nachts vallen er hier en daar een paar druppels, maar de kans op een deugdoende bui is klein.
  • Temperatuur: maxima rond 31°C in de regio Gent en Axel. Verder naar het westen ligt de temperatuur enkele graden lager.
  • Wind: 7 knopen (3 Bft) uit ONO tot O, tijdelijk afnemend tot 4 knopen (2 Bft).
  • Zichtbaarheid: 's ochtends vroeg 12 km, snel toenemend tot 40 km.


Woensdag 4 juli


  • Weerbeeld: anders dan de voorbije dagen hangt er veel bewolking, waaruit vooral voor de middag hier en daar een paar druppels regen kunnen vallen. Na de middag worden de opklaringen alweer een stuk breder.
  • Temperatuur: minima rond 14°C op het platteland en rond 18°C in het stadscentrum, maxima rond 29°C.
  • Wind: 4 knopen (2 Bft) uit NO, krimpend naar N en in de namiddag door thermisch effect tijdelijk toenemend tot 10 knopen (3 Bft). Tegen zonsondergang zwakt de wind opnieuw af.
  • Zichtbaarheid: 10 km, toenemend tot 30 km.


Donderdag 5 juli


  • Weerbeeld: zonnig met enkele hoge sluierwolken.
  • Temperatuur: minima rond 14°C (in het stadscentrum enkele graden hoger), maxima rond 26°C.
  • Wind: 4 knopen (2 Bft) uit NNW, overdag tijdelijk toenemend tot 10 knopen (3 Bft). 's Avonds wordt het vrijwel windstil.
  • Zichtbaarheid: 


Vrijdag 6 juli


  • Weerbeeld: overwegend zonnig met een kleine kans op een bui.
  • Temperatuur: minima rond 14°C op het platteland en rond 18°C in het centrum van Gent, maxima rond 29°C.
  • Wind: 1-2 knopen (1 Bft) uit veranderlijke richting, draaiend naar NW en toenemend tot 5 knopen (2 Bft)
  • Zichtbaarheid: 20-30 km.


Verdere vooruitzichten (zaterdag 7 juli tot en met woensdag 11 juli)

Het ziet er naar uit dat de uitloper van het Azorenhoog naar onze omgeving blijft standhouden. Het is meestal zonnig en er staat weinig wind. Dat zijn gunstige condities voor de ontwikkeling van een zeebries, die aan de kust in de namiddag vaak voor wat afkoeling zorgt. In de omgeving van Gent liggen de maxima vaak rond of zelfs boven de tropische grens van 30°C. Het blijft kurkdroog. Niet één van de 50 berekeningen van het EPS van ECMWF berekent in deze periode neerslag van betekenis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten