vrijdag 29 juni 2018

Droge continentale lucht zorgt voor hoogzomers weer

De zomer heeft ons land veroverd en wil voorlopig van geen wijken weten. Een hogedrukgebied met kern tussen IJsland, Schotland en Noorwegen zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming, die droge en warme continentale lucht aanvoert. Tijdens het weekend trekt deze anticycloon naar Scandinavië, waardoor de wind nog wat meer naar het oosten ruimt. Een thermische depressie komt voorlopig niet noordelijker dan Centraal-Frankrijk. Het droge en warme weer blijft dus aanhouden.


De maxima voor vandaag volgens het Arome-weermodel. Alleen in het uiterste westen van Vlaanderen tempert de noordnoordoostenwind de maxima een beetje. (Bron kaart: meteociel.fr).


Vandaag vrijdag zorgt het hogedrukgebied in westelijk Vlaanderen nog voor een noordnoordoostelijke wind van over de Noordzee, waardoor de temperatuur iet of wat getemperd wordt. Toch halen we in de omgeving van Gent nog altijd moeiteloos de kaap van de zomerse 25°C. Vlak aan zee blijft het kwik steken bij een graad of 20.

Vannacht trekt een nauwelijks nog te onderscheiden koufront over onze regio. Dat is alleen te merken aan wat lage bewolking boven zee. Boven land blijft het helder. Na de doortocht van dit front ruimt de wind van het noorden naar het noordoosten.

Morgen trekt het hogedrukgebied wat verder richting Scandinavië. De kern van het thermische lagedrukgebied ligt dan boven het noorden van Spanje. Dat is te ver uit de buurt om een invloed te hebben op ons weerbeeld. De hele dag stroomt er erg warme en droge continentale lucht naar onze omgeving. We halen de tropische grens van 30°C, maar omdat de lucht erg droog is en er een goed voelbaar oostnoordoostenwindje blijft staan, is de hitte draaglijk.

Op zondag ligt de kern van het hogedrukgebied in de omgeving van Sundsvall (midden-Zweden) en heeft het thermische lagedrukgebied zich een fractie meer naar het noorden gevestigd, maar de onweersbuien raken allicht niet verder dan de omgeving van Bretagne. De oostenwind steekt in onze omgeving nog een tandje bij. De aangevoerde luchtmassa is zo droog, dat er zich zelfs nauwelijks enkele kleine schapenwolkjes vormen.

Maandag verplaatst de hogedrukkern zich weer naar het westen, om post te vatten voor de Noorse kust. Voor ons weerbeeld heeft dat weinig gevolgen. Alleen op grotere hoogte zien we de temperatuur een fractie dalen, maar op waarnemingshoogte heeft dat weinig invloed. De oostenwind blijft warme en droge continentale lucht aanvoeren. Onweersbuien maken weinig of geen kans.

Ook dinsdag verandert er weinig tot niets aan dit weerbeeld. Alleen de wind neemt iets in kracht af. Door die afnemende wind maakt een zeebries aan de kust weer wat meer kans.

De verwachting voor het weer aan zee staat te lezen op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent en Axel:

Vandaag vrijdag 29 juni 2018


 • Weerbeeld: het is de hele dag zonnig. 
 • Temperatuur: de maxima liggen rond 26°C op het platteland en rond 28°C in het stadscentrum. Wie van het Gentse naar de kust reist, ziet het kwik geleidelijk dalen tot 19°C vlak aan zee. Wie richting Limburg trekt, ziet het kwik nog wat oplopen tot 29°C.
 • Wind: 6 knopen (3 Bft) uit NO, krimpend naar NNO en toenemend tot 10-12 knopen (3 à 4 Bft)
 • Zichtbaarheid: overdag 20-30 km in de regio Gent en Axel. Richting kust neemt de zichtbaarheid af tot 8 à 10 km.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: helder. Op het platteland kan er zich nevel vormen en hier en daar ook wat grondmist.
 • Temperatuur: minima rond 13°C op het platteland en rond 17°C in het stadscentrum.
 • Wind: 10 knopen uit NNO, ruimend naar ONO en afnemend tot 5 knopen (2 Bft).
 • Zichtbaarheid: 10 km, afnemend tot 5 km. Aan de kust en boven zee tijdens de frontpassage 3-5 km.


Morgen zaterdag 30 juni


 • Weerbeeld: de nevel trekt 's ochtends al heel snel op en daarna krijgen we de hele dag de zon te zien, met amper een wolkenplukje aan het zwerk.
 • Temperatuur: maxima rond 28°C in het Meetjesland en de omgeving van Axel en rond 31°C in het centrum van Gent.
 • Wind: 5 knopen (2 Bft) uit ONO, tijdelijk toenemend tot 10 knopen (3 Bft).
 • Zichtbaarheid: 's ochtends 12 km, overdag 25-30 km.


Zondag 1 juli


 • Weerbeeld: zonnig met een enkel stapelwolkje.
 • Temperatuur: minima rond 17°C op het platteland en rond 20°C in het stadscentrum, maxima rond 30°C.
 • Wind: 8 knopen (3 Bft) uit O, tijdelijk toenemend tot 12 knopen (4 Bft).
 • Zichtbaarheid: 40 km.


Maandag 2 juli


 • Weerbeeld: net zoals op zondag is het zonnig, met hier en daar een klein stapelwolkje.
 • Temperatuur: minima rond 16°C (in het stadscentrum enkele graden hoger), maxima rond 29°C.
 • Wind: 10-12 knopen (3 à 4 Bft) uit O, overdag tijdelijk toenemend tot 15 knopen (4 Bft). 's Avonds neemt de wind af tot 9 knopen (3 Bft).
 • Zichtbaarheid: 40 km.


Dinsdag 3 juli


 • Weerbeeld: zonnig met een stilaan wat meer stapelwolken. De kans dat zo'n stapelwolk uitgroeit tot een bui, blijft voorlopig erg klein.
 • Temperatuur: minima rond 14°C (rond 18°C in het centrum van Gent), maxima rond 29°C.
 • Wind: 8 knopen (3 Bft) uit ONO, afnemend tot 5 knopen (2 Bft). Mogelijk dringt een zeebries in de late namiddag of 's avonds door tot de regio van Gent, maar dat is uiteraard voorlopig nog moeilijk in te schatten.
 • Zichtbaarheid: 30 km.


Verdere vooruitzichten (woensdag 4 juli tot en met zondag 8 juli)

De luchtdrukt blijft hoog in onze omgeving. Het extreem droge weer houdt dus naar alle waarschijnlijkheid nog een tijdje aan. Op het einde van de periode berekent ongeveer de helft van de 50 leden van het eps van ECMWF neerslag van betekenis, meestal veroorzaakt door buien.
De maxima zijn afhankelijk van de windrichting. Bij een continentale wind halen we makkelijk 30°C en meer, op dagen dat de wind wat meer de noordelijke sector opzoekt, liggen ze tussen 25 en 30°C.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...