donderdag 1 december 2016

Op naar een tweede "wintertje"

Vandaag begint de weerkundige winter. Eén ding kunnen we nu al met zekerheid stellen: de winter van 2016-'17 zal niet de boeken ingaan als de zachtste winter ooit. Op 29 november bedroeg de gemiddelde dagtemperatuur in Ukkel -0,9°C. Daarmee zijn de eerste hellmanpunten binnen en hebben we de hellmanloze winter van 2014 al achter ons gelaten.

Het hogedrukgebied dat de voorbije dagen vrij koude, continentale lucht naar onze omgeving stuurde, heeft zich verplaatst naar Ierland. Daardoor stroomt er nu tijdelijk zachtere maritieme lucht naar onze omgeving. Erg lang duurt dat niet, want zaterdag (overmorgen dus) kruipt de hogedrukkern het Europese vasteland weer op. De wind krimpt opnieuw naar de oostelijke sector en voert weer geleidelijk koudere landlucht aan. We krijgen vanaf zaterdag droog en vrij zonnig weer, met zaterdagochtend al minima rond het vriespunt. Zondag en maandag vriest het 's ochtends in westelijk Vlaanderen licht, dinsdagochtend mogelijk matig, al blijft dat laatste voorlopig nog erg onzeker. De maxima liggen zondag en maandag rond +4°C in de omgeving van Gent.

Het wordt vanaf zaterdag dan wel wat kouder, sneeuw of andere winterse neerslag hoeven we helemaal niet te verwachten. De kern van het hogedrukgebied houdt neerslagzones ver uit de buurt en ook de bovenluchten zijn veel te warm. We hebben te maken met inversie, typisch voor deze luchtdrukverdeling. Terwijl het maandagochtend aan de grond behoorlijk vriest, is het boven ons hoofd op 1500 meter hoogte bijvoorbeeld +4°C.

De temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500m hoogte) op maandag: terwijl het op waarnemingshoogte vriest, is het anderhalve kilometer hoger ongeveer +4°C. Typisch inversieweer, met kwalijke gevolgen voor de luchtkwaliteit.


Een lang leven lijkt de koudere periode ook  niet beschoren. De hogedrukkern trekt zich verder terug naar het oosten, waardoor de wind vanaf dinsdag naar het zuiden en later zelfs het zuidwesten ruimt. Vanaf woensdag is de kans op nachtvorst alweer erg klein (niet veel meer dan 10 procent) en lopen de maxima meer dan waarschijnlijk op tot rond +10°C.

Ondanks de wat koudere nachten hoeven de schaatsen in Vlaanderen dus voorlopig nog lang niet uit het vet. Tenzij om op het kunstijs te gaan schaatsen, natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Eerste vooruitzichten voor het weekend

Laat ons het komende weekend even bekijken met een zweefvliegbril op. Het hogedrukgebied boven de Noordzee dat momenteel nog zorgt voor pr...