maandag 5 december 2016

Alpenhoog fnuikt winterweer

Zoals verwacht vroor het deze ochtend licht in Vlaanderen. Het is het tweede plaagstootje van dit winterseizoen, maar een serieus vervolg komt er voorlopig niet. We hebben het wat koudere weer te danken aan een hogedrukgebied waarvan de kern op dit ogenblik in de omgeving van de Zwarte Zee ligt en dat een wig heeft uitgebouwd richting onze omgeving en Schotland.

De weerkaart deze middag.


Op zich is de luchtmassa alles behalve koud, met zelfs een +5°C op 850 hPa, maar begin december heeft de zon uiteraard weinig kracht en kan de instraling overdag niet op tegen de uitstraling 's nachts. In de wig staat er weinig wind, waardoor er op waarnemingshoogte een koude laag blijft hangen. Inversie dus, met andere woorden.

Morgen kantelt de wigas van Schotland naar het zuiden van Scandinavië. Daardoor ruimt de wind bij ons van de oostelijke naar de zuidelijke sector. De aangevoerde luchtmassa wordt op grote hoogte nog wat zachter, rond +8°C op 850 hPa. Omdat de troposfeer in onze omgeving nog altijd erg rustig is, blijft de koude plaklaag nog eventjes hangen. De minimumtemperatuur voor morgenochtend blijft nog altijd wat onzeker (zie vorige bijlage), wat vooral te maken heeft met het al dan niet ontstaan van lage bewolking. Waarschijnlijk vriest het nog een nachtje licht, al begint de temperatuur tegen morgenochtend al een fractie op te lopen.

Woensdag zien we de kern van het machtige hogedrukgebied (1035 hPa) boven Tsjechië liggen. De stroming ruimt bij ons daardoor verder door naar zuidzuidwest tot zuidwest en ook de wind steekt nu een tandje bij. Dat betekent dat de koude plaklaag binnen de kortste keren is opgeruimd. In de nacht van dinsdag op woensdag vriest het niet meer in de Gentse regio en woensdag overdag lopen de maxima al op tot dicht tegen de +10°C.

De dagen daarna gebeurt er iets wat winterliefhebbers niet graag zien gebeuren. De kern van het hogedrukgebied vestigt zich boven de Alpen. Dat is zowat het slechtst denkbare scenario voor wie op sneeuw en ijs hoopt. We komen in een zuidwestelijke stroming terecht met ook nog eens erg zachte bovenluchten. Van donderdag tot zaterdag ligt het kwik in onze omgeving dag en nacht ergens tussen +8 en +12 graden. De kans op nachtvorst is in die periode verwaarloosbaar klein.
Ook voor de Alpen zelf is dit hogedrukgebied niet zo'n goed nieuws. In de kern van deze anticycloon valt er uiteraard ook geen sneeuw in de skigebieden.

Begin volgende week lijkt er grootschalig weinig te veranderen. De temperatuursverwachting wordt wel een stuk onzekerder. Als de hogedrukkern zich uitbreidt tot onze omgeving, is er opnieuw wat stralingskou mogelijk. Die onzekerheid vanaf maandag is goed te zien in de zogenaamde temperatuurpluim (zie hieronder). Structureel winterweer is voorlopig nog niet in zicht.

Bron grafiek: weerplaza.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...