vrijdag 18 september 2015

De beruchte "kans op een bui"

In het weerbericht spreken we dikwijls over "kans op buien". Dat kan een beetje laf lijken van de weerman of de weervrouw. "Zeg dan gewoon dat er buien zullen vallen of niet", zou je kunnen denken.

Het radarbeeld van deze namiddag om 16.15 uur  maakt duidelijk waarom dat niet laf, maar wel verstandig is. We zien boven alle Belgische provincies in meer of mindere mate buien hangen. Alleen Oost-Vlaanderen is volledig buienvrij. Meer nog: op het moment dat ik dit schrijf is er hier zelfs de hele dag nog geen regendruppel gevallen. Hoe goed de weermodellen tegenwoordig ook geworden zijn: dit is een situatie die je onmogelijk precies kan inschatten.
Voor alle Belgische provincies zou het zinnetje "er zullen deze namiddag buien vallen" correct zijn geweest. Voor de provincie Oost-Vlaanderen niet. Daar had het moeten klinken: "Het blijft de hele namiddag droog." Ik waag er mij niet aan, want zoveel geluk met het gokken heb ik zelden.

Laat het ons dus toch maar op de "kans op buien" houden. Of: "Hier en daar valt er een bui", als u dat liever hoort.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...