zondag 17 november 2013

Kouder, maar nog geen winter

(Hieronder een wat uitgebreidere uitleg van de meteorologische situatie. Een dagelijkse update is te lezen onder de rubriek "weerbericht")

We evolueren de komende dagen naar wat kouder weer. Kouder zelfs dan normaal voor half november, maar dat betekent nog niet dat het meteen winters wordt. Veel meer dan een licht nachtvorstje of een smeltende sneeuwvlok hoeven we voorlopig in Vlaanderen niet te verwachten.

De analysekaart van 17 november 2013, 06utc.


Het rustige, maar grijze weer van dit ogenblik, hebben we te danken aan een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren. In de onderste luchtlagen zit veel vocht gevangen, en daar boven op (letterlijk) hangt er ook nog eens bewolking van een koufront boven Nederland. Dat grijze weer gaat gepaard met vrij lage temperaturen voor de tijd van het jaar: maxima van 6°C, terwijl 11°C normaal is. De bewolking zorgt er wel voor dat het 's nachts niet te veel afkoelt. In Drongen hebben we nog geen enkele vorstnacht achter de rug.

Morgen maandag verandert er weinig. We zitten dan in een zadelgebied, met dus weinig drukgradiënt en bijgevolg weinig wind. Van over de Noordzee komt wel een koufront dichterbij. Dat merken we morgenavond aan de toenemende bewolking. Aan de kust kan vanaf de late namiddag wat motregen vallen. Het koufront trekt in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdag overdag over onze regio verder naar het oosten. De bovenluchten koelen af. In de nacht van maandag op dinsdag is het in onze omgeving op 850 hPa (rond 1500 meter hoogte) nog +1°C. Tegen dinsdagavond zakt de temperatuur op die hoogte tot -6°C. Maar met een wind die in Vlaanderen strak van over de Noordzee waait (uit NNW), volstaat dat lang niet om voor sneeuw te zorgen. In de hoge Ardennen gaat de regen dinsdagavond wel over in natte sneeuw. Het nulgradenniveau daalt immers tot 800 meter. Dat kan in de Hoge Venen resulteren in een sneeuwlaagje van enkele centimeter.

Op 850 hPa (ongeveer 1500m hoogte) zien we maandagochtend de koudere lucht vanuit het noordwesten stilaan ons land binnendringen.


Woensdag komt een depressiekern snel afgezakt van de Noordelijke IJszee naar de zuidelijke Noordzee. De wind krimpt van het noorden naar het zuidwesten en blijft in Vlaanderen dus van over de warme zee waaien. Woensdag rond de middag bereikt het warmfront van deze depressie onze omgeving. We komen dan tijdelijk in de warme sector terecht en van winterse neerslag kan dan uiteraard geen sprake zijn. (update 20/11: de warme sector is kleiner dan eerst voorzien en het koufront komt vroeger door. Daardoor is er wel degelijk kans op natte sneeuw in Vlaanderen. Voor details: zie de rubriek Weerbericht). Woensdagvoormiddag is het nog droog, in de namiddag begint het in Vlaanderen te regenen.
De depressiekern komt ten zuiden van onze omgeving terecht, waardoor de wind naar het noordoosten ruimt. De bovenluchten koelen opnieuw af: rond -5 à -6°C op 850 hPa. In de Hoge Ardennen begint er woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw sneeuw te vallen. Het kwik zakt er onder het vriespunt, waardoor de sneeuw blijft liggen. Tegen donderdagmiddag kan er in de Hoge Venen een tapijtje liggen van 5 tot 10 cm.

De verdere vooruitzichten zijn uiteraard nog vrij onzeker. Het ziet er naar uit dat we te maken krijgen met iets te koud weer voor de tijd van het jaar, met in westelijk Vlaanderen maxima rond 4 à 5°C en minima rond het vriespunt. Af en toe kan er een winterse bui vallen. In de Hoge Venen lijkt wel een licht winterse periode aan te breken. Voor Mont Rigi (673m hoog) berekent de ensembletechniek van het Europese weermodel van donderdag tot en met het einde van de veertiendaagse een maximumtemperatuur rond of iets onder het vriespunt. De minima zouden eerst rond de -5°C, later zelfs meest tussen -5 en -10°C liggen, allicht het resultaat van de sneeuwlaag die daar geleidelijk ontstaat.

De temperatuurspluim voor de komende 14 dagen in het zuiden van Nederland. De onzekerheid is groot, maar nachtvorst behoort zeker tot de mogelijjkheden. (bron: weerplaza.nl)

Een gedetailleerd weerbericht, dag per dag, is te lezen onder de rubriek "Weerbericht" (zie tabbladen bovenaan).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...