zaterdag 23 november 2013

Bartlett-hoog zorgt voor rustig en vrij zacht weer

We mogen ons opmaken voor een weekje met rustig, overwegend grijs en vrij zacht najaarsweer. Dat hebben we te danken aan een stevig hogedrukgebied dat zich honkvast nestelt boven Ierland, met een uitloper naar Frankrijk. Dit soort hogedrukgebied heeft een naam: een Bartlett-hoog, genoemd naar de Britse meteoroloog Paul Bartlett, die voor het eerst deze specifieke standvastige anticycloon beschreef.

Op de kaart hieronder (het ensemblegemiddelde van ECMWF voor komende woensdag) zien we een mooi voorbeeld van een Bartlett-hogedrukgebied:



Er staat in onze omgeving weinig stroming, maar we zien duidelijk hoe de lucht die naar Vlaanderen toe komt, eigenlijk afkomstig is van de nabij Atlantische Oceaan. Deze luchtsoort is uiteraard vrij zacht en vochtig. Ten noorden van onze omgeving staat een strakke westelijke storming. Die zorgt ervoor dat ook het zuiden van Scandinavië vol stroomt met vrij zachte zeelucht. Echte winterkou hebben ze op deze kaart alleen in het noorden van Lapland.

Met dit Bartlett-hogedrukgebied hoeven we bij ons de komende week niet te rekenen op winterkou van betekenis. Overdag liggen de maxima vanaf midden volgende week dicht tegen de 10 graden. 's Nachts kan het alleen lichtjes vriezen als het voldoende uitklaart, maar ook dat zit er halfweg volgende week voorlopig niet in.

Een Bartlett-hogedrukgebied kan soms weken op min of meer dezelfde plek blijven liggen. Soms bouwt het tijdelijk een rug uit richting IJsland. De stroming ruimt dan wat meer naar het noorden en dat kan dan tijdelijk zorgen voor wat kouder weer met zelfs wat winterse neerslag. Maar vaak wordt zo'n rug binnen de kortste keren weer platgewalst door de volgende depressie die via de noordelijke Atlantische Oceaan naar zuid-Scandinavië trekt.

Hoge Venen
Ook het weer in de Hoge Venen pakt wat minder winters uit dan eerst verwacht. De neerslagzone die woensdag voor wat natte sneeuw zorgde in Oost-Vlaanderen, verpieterde volledig nog voor ze de Oostkantons kon bereiken. Daardoor liet ze er maar een minuscuul laagje sneeuw achter. Door het gebrek aan een deftig sneeuwdek, koelde het er ook tijdens de nachten veel minder af dan de modellen eerst berekenden. De voorbije nacht schommelde het kwik in Mont Rigi de hele nacht om het vriespunt (zie grafiek onder het webcambeeld).
De komende dagen flirt het kwik nog wat met het vriespunt in de hoge Ardennen, maar vanaf woensdag laat het Bartlett-hoog er de temperatuur dag en nacht boven nul uitkomen. Het winterse beeld is daar dan ook verdwenen.

Het is nu afwachten hoe lang het Bartlett-hogedrukgebied het volhoudt. Een dagelijkse update is te volgen in de rubriek "Weerbericht" (zie tabblad hierboven).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten