vrijdag 13 juli 2012

Tijdelijk beter na een erg wisselvallig weekend

Na een erg wisselvallig en koel weekend, krijgen we begin volgende week iets beter weer voorgeschoteld. Echt zomers wordt het niet. Daarvoor blijven de drukgebieden structureel fout liggen. Het hogedrukgebied van de Azoren schuift wat op richting het zuiden van Europa, maar blijft te ver uit onze buurt om ook bij ons voor zomerse taferelen te zorgen.

Het slechte weer van de voorbije nacht en deze ochtend werd veroorzaakt door een lagedrukgebied dat momenteel boven de zuidelijke Noordzee ligt. Jammer genoeg krijgen we hetzelfde systeem morgen nóg eens over ons heen. Een "ingedraaide occlusie" (in het Engels: "backbent occlusion") heet dat in meteorologische vaktermen. Het is de krul die je op satellietbeelden ziet rond een depressiekern: eerst krijg je het langgerekte deel van de regenzone aan de voorkant van de depressie over je heen, daarna nog eens het ingedraaide deel aan de achterkant van de kern. Vaak zijn deze backbent occlusies erg actief, en dat zullen we morgen geweten hebben. Vooral overdag kunnen de buien erg hevig zijn. Er is ook onweer mogelijk, met plaatselijke wateroverlast en felle rukwinden. Niet echt het gedroomde weer voor de openingsdag van de Gentse Feesten...
Het wordt morgen dus onweerachtig, maar allesbehalve zwoel. De aangevoerde lucht komt bijna rechtstreeks uit de poolstreken. Het kwik raakt overdag met moeite aan 17 à 18°C en dat is echt wel veel te fris voor deze tijd van het jaar.

Zondag krijgen we wat meer de zon te zien, maar in de voormiddag moeten we opnieuw een buienlijn verwerken. In de namiddag sterven de buien uit en krijgen we opklaringen (in pretparken is dat: "zon"). 's Avonds blijft het droog. Het kwik raakt nog altijd niet hoger dan 17 à 18°C. Wie naar de Gentse Feesten trekt, kan 's avonds de paraplu thuis laten, maar neemt wel best een trui mee.

Maandag wordt de rechtstreekse aanvoer van poollucht afgesneden. Dat gebeurt met de doortocht van een warmfront. Er hangt veel bewolking en af en toe valt er wat lichte regen. Het wordt wel een fractie minder koel, met maxima die stilaan opnieuw aan de 20°C tippen.

Dinsdag en woensdag zijn beduidend betere dagen. Het blijft dan overwegend droog en de zon schijnt geregeld. In het Gentse duidt de thermometer overdag zowaar 22°C aan.

Het ziet er niet naar uit dat deze twee mooie dagen een opmaat zijn naar een hoogzomerse periode. Op de langere termijn zien we nog altijd depressies in de buurt van Scandinavië en hogedrukgebieden die te ver ten zuiden van ons blijven. Dat betekent dat de aangevoerde lucht maritiem van oorsprong blijft. Dat betekent aanhoudend licht wisselvallig weer, met temperaturen die nog altijd aan de koele kant zijn voor de tijd van het jaar. Vanaf donderdag halen de maxima opnieuw met veel moeite de 20°C. De zomer van 2012 komt nog altijd niet echt op dreef.

De weerkaart van deze middag: het koufront (blauwe lijn) kregen we vanochtend te verwerken, de ingedraaide occlusie (paarse lijn) volgt morgen. (bron: KNMI)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...