dinsdag 1 december 2020

Zweedse schaatsseizoen is nu echt begonnen

In Zweden is het nieuwe schaatsseizoen nu echt begonnen. Dit is een filmpje van eergisteren, van een tocht op het meer Svegsjön, vlak bij het plaatsje Sveg, de hoofdplaats van het landschap Härjedalen in het midden van Zweden. Heerlijk, dat geluid van schaatsen op keihard zwart natuurijs!

(lees verder onder de video)


Let ook op de typisch Zweedse veiligheidsuitrusting: een rugzak met daarin reservekledij, een reddingslijn in een zijvak van die rugzak, ijspriemen om de hals en stokken die onder meer gebruikt worden om de dikte van het ijs te testen. Meer en meer hoort ook een helm bij die veiligheidsuitrusting. De rugzak dient ook om je boven water te houden als je door het ijs zakt, als een soort van zwemvest. Daarom heeft hij een extra kruisriem. De Zweedse tochtschaatser mét veiligheidsuitrusting heeft meer schrik van een zware valpartij dan om door het ijs te zakken. Na een "plurning" (Zweeds voor door het ijs zakken), doe je je reservekleren aan en schaats je gewoon verder. Liefst toch richting startpunt, want je hebt dan immers geen andere reservekledij meer.

De veiligheidsuitrusting is niet vrijblijvend. Voor je aan de tocht begint, controleer je grondig je eigen én elkaars uitrusting. De tocht begint niet vooraleer iedereen in orde is, want dit is letterlijk van levensbelang en je bent van elkaar afhankelijk. Dit geldt uiteraard alleen voor de tochten in de vrije natuur en niet voor het schaatsen op de geveegde banen. Daar zorgen de organisatoren wel voor veilig ijs van zodra de baan officieel open is.

Als je met gewone "Hollandse" klapschaatsen toekomt voor een tocht, sturen de Zweedse gidsen je gegarandeerd terug naar huis. Die zijn ongeschikt voor de Zweedse tochten. Je hebt robuuste afneembare schaatsen nodig. Die zijn iets minder snel, maar wel veel veiliger op het natuurijs. Door hun specifieke vorm raak je veel minder vaak vast in scheuren en is het risico op valpartijen veel kleiner. Bovendien kan je ook comfortabel stukken te voet afleggen als je de schaatsijzers los maakt. Handig, want vaak gaat 1 tocht over meerdere meren en stap je dus van het ene meer naar het andere.

(Filmpje: Mark Sjöstrand, met dank aan
NatuurijsZweden
)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten