vrijdag 18 december 2020

Onstuimige kerstweek op komst

Het ziet er meer en meer naar uit dat de eerste week van de kerstvakantie behoorlijk onstuimig zal verlopen. Atlantische depressies varen vanaf maandag een vrij zuidelijke koers. Dan komt er bij momenten een stormachtige wind te staan op zee. Zoals de weerkaarten er nu voor staan, ligt er ook op kerstavond een lagedrukgebied boven de Noordzee. Het is nog te vroeg om details mee te geven, maar dat er op 24 december een grote kans is op winderig weer, is wel duidelijk. Toevallig is het op kerstavond gelukkig doodtij, zodat we ons over hoge waterstanden aan de kust niet al te veel zorgen hoeven te maken rond de kerstdagen.

Volgende week staat er aan zee vaak veel wind.


Vandaag vrijdag 18 december staat er in onze omgeving nog een krachtige zuidwestelijke stroming. We liggen op de westelijke flank van een hogedrukgebied met kern boven de Balkan. Boven de Atlantische Oceaan ligt de klassieke moederdepressie. Tussen beide systemen wordt zachte, maritiem subtropische zeelucht aangevoerd. Vandaag is de hoge luchtdruk nog sterk genoeg om regenzones uit onze buurt te houden. In de regio van Gent is het wisselend bewolkt en droog, bij maxima rond 9°C. Komende nacht koelt het nauwelijks af, met minima rond 7°C.

Morgen zaterdag 19 december trekt het hogedrukgebied zich wat terug naar het oosten, waardoor een koufront tot onze omgeving kan doordringen. De regen bereikt nog voor de middag de kust, rond de middag de regio Gent, maar veel neerslag wordt er niet verwacht. Stel je niet te veel voor bij de naam "koufront", want op waarnemingshoogte wordt het zelfs een fractie zachter dan vandaag, met maxima rond 10°C. 

Zondag 20 december bevinden we ons in de licht onstabiele luchtmassa achter het front. De matige zuidwestenwind voert nog altijd zachte lucht aan, met een ochtendtemperatuur van 7°C en maxima rond 10°C. De zon laat zich geregeld zien en de kans op een buitje is klein. 

Maandag stroomt er extreem zachte subtropische lucht naar onze omgeving, met maxima rond 14°C. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Maandag 21 december ligt er een depressiekern boven Engeland en de zuidelijke Noordzee. Op volle zee spant de wind aan tot stormachtig (8 Bft) uit het zuidwesten, langs de kust tot hard (7 Bft). Ook in het binnenland waait het flink, met 5 à 6 Bft uit het zuidzuidwesten en rukwinden tot 75 km/u. Bij dat alles moeten we een flinke sloot regenwater verwerken: 5 tot 10 mm regen lijkt mogelijk. De aangevoerde subtropische lucht is extreem zacht: de maxima rond 13 à 14°C zijn uitzonderlijk voor de tweede helft van december.

Dinsdag 22 december blijft de occlusie van de depressie over onze omgeving golven. Er hangt de hele dag veel bewolking en er valt opnieuw veel regen, al is dat met een golvend front op zo'n termijn altijd afwachten. Het Europese weermodel voorziet voor dinsdag in Vlaanderen tot 20 mm, maar een kleine verschuiving van het front kan grote gevolgen hebben. Nog altijd is het uitzonderlijk zacht, met maxima rond 14°C.

Woensdagochtend 23 december is het extreem zacht, met een temperatuur bij zonsopkomst rond 13°C. In de loop van de dag komt dan, met een stormachtige zuidwestenwind op zee, een koudere, maritiem polaire luchtmassa binnenwaaien. De temperatuur daalt in de loop van de dag van 13° naar 7°C. Dat gaat gepaard met enkele stevige buien. Het golvende front zorgt er wel voor dat de temperatuursverwachting onzeker is op dinsdag en woensdag, omdat het de scheiding vormt tussen extreem zachte en wat minder zachte lucht.

Donderdag neemt polaire lucht de plaats in van de subtropische lucht.


Donderdag, kerstavond 24 december, zorgt een Noordzeedepressie voor winderig en wisselvallig weer. De hoofdberekening van het Europese weermodel komt met een stormachtige noordenwind boven zee, maar dat blijft op die termijn natuurlijk nog even afwachten. Het extreem zachte weer lijkt wel achter de rug, met minima rond 4°C en maxima rond 8°C. Dat is wel nog altijd boven de norm voor eind december.

Ook op kerstdag en de dagen daarna blijven Atlantische depressies de plak zwaaien. Er is wel een verschil met het weer van deze week: een hogedrukrug van de Azoren tot Groenland snijdt de weg van zachte luchtmassa's naar onze omgeving af. Het blijft wisselvallig met maxima rond 6°C en minima meestal iets boven het vriespunt. Er is voorlopig een kleine kans op wat nachtvorst en wat winterse neerslag.

In die tweede helft van volgende week lijkt de extreem zachte luchtmassa trouwens richting Groenland gestuwd te worden. Dat kan gunstig zijn voor meer winterse ontwikkelingen op de lange termijn bij ons en in Noord- en Oost-Europa. Afwachten maar.

De ensembleverwachting voor de temperatuur in Drongen: merk op dat de onzekerheid op dinsdag en woensdag groter is dan op donderdag en vrijdag. (bron: ecmwf.org)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten