zaterdag 5 december 2020

Eerste sneeuw van betekenis voor de Ardennen

De komende dagen wordt het vrij koud, maar van winterweer is in het westen van ons land geen sprake. De Ardennen mogen zich wel opmaken voor een sneeuwdek, dat vooral op de hogere toppen meerdere dagen zal blijven liggen. Op een aantal hoog gelegen plaatsen blijft het kwik daar vanaf zondagavond voor meerdere dagen onder het vriespunt.

Zo zag Drongen er 10 jaar geleden uit, op 4 december. Dergelijke taferelen hoeven we niet meteen te verwachten.


Het is vooral uitkijken naar een neerslaggebied dat in de nacht van morgen op maandag komt opzetten vanuit het oosten. Het is verbonden aan een ondiepe lagedrukgebied waarvan de kern boven Frankrijk ligt. De wind waait daardoor zondag en de nacht van zondag op maandag uit de oostelijke sector. Het neerslaggebied draait in over de Ardennen en het oosten van ons land. Op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) ligt de temperatuur zondagnacht rond -2 à -3°C. Bij een aflandige wind is dat voldoende om de neerslag in de Ardennen als sneeuw te doen vallen. Tijdens de passage van het neerslaggebied koelen de bovenluchten zelfs nog iets verder af, tot -4°C. Het nulgradenvlak zakt in de Ardennen tot rond 500 meter. Op de hoogste toppen blijft de sneeuw dus probleemloos liggen, in de valleien kan er een nat sneeuwdek ontstaan.

De ensembleverwachting van de temperatuur voor Mont Rigi (hoge Ardennen). Bron: ecmwf.


Hoe ver de sneeuwval zich naar het westen zal uitbreiden, is om meerdere redenen moeilijk in te schatten. Eerst en vooral is er de neerslag zone zelf. Die komt van het oosten ons land binnengedreven. Het actiefste deel ligt boven de Ardennen en trekt dan vermoedelijk naar het noordwesten weg, vooral over Nederland. Het westelijk deel van Vlaanderen blijft waarschijnlijk grotendeels buiten schot. Althans volgens de berekening van het Europese weermodel van deze ochtend. Uiteraard moet deze situatie nog op de voet gevolgd worden. De neerslag boven Nederland zou trouwens als regen vallen. Alleen Nederlands Limburg en het Nederlands-Duitse grensgebied lijkt kans te maken op natte sneeuw, maar ook dat blijft afwachten tot het laatste moment.

De neerslagverwachting van ecmwf voor maandagochtend.


Het koudere weer van de komende dagen hebben we te danken aan een trog met koude bovenluchten die is uitgezakt over West-Europa. In die trog bevinden zich aan de grond diverse lagedrukkerntjes, zoals dus de kern die zondagnacht zorgt voor de Ardense sneeuw. Maandag en dinsdag diept zich een kerntje uit boven de Noordzee, waardoor de wind in het westen van ons land weer vanover zee gaat waaien. Dat betekent uiteraard dat echt winterweer voorlopig geen kans maakt in onze contreien. Morgenochtend is in de regio Gent een graadje vorst mogelijk, de maxima liggen rond een graad of 4. Bij voldoende opklaringen daalt het kwik in de nacht van zondag op maandag ook tot rond of iets onder het vriespunt. Maandag valt er dan wat regen, bij maxima rond 6 graden.

Volgens de hoofdberekening van het Europese weermodel zorgt een depressiekern vrijdag voor een oostelijke wind en een nipte ijsdag in de regio Gent. Deze berekening krijgt weinig steun in het ensemble (zie hieronder). Bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de.


Dinsdag en woensdag is het overwegend droog, bij minima rond het vriespunt en maxima rond 5°C. Het tweede deel van de week zouden er opnieuw enkele lagedrukkernen boven of ten zuiden van onze omgeving liggen. De temperatuur blijft normaal tot iets te laag voor begin december, met minima rond het vriespunt en maxima 4 à 5°C. De operationele berekening van het Europese model kiest deze ochtend voor een koude variant vanaf vrijdag, met 's nachts lichte vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt en vrijdag zelfs een nipte ijsdag in het Gentse. De leden van het ensemble zien deze koude oplossing niet zitten en liggen vrijwel allemaal een stuk hoger, met minima gemiddeld rond +3°C en maxima rond +6°C.

De hoofdberekening van het Europese model (blauwe lijn) komt met koud weer in Gent voor vrijdag, maar krijgt weinig of geen steun van de andere berekeningen. (bron: ecmwf).




Geen opmerkingen:

Een reactie posten