dinsdag 8 december 2020

Zachter weer loert om de hoek in heel Europa

Het gaat niet meteen de goede kant op voor wie uitkijkt naar natuurijs. Nu hebben we nog een iet of wat koudere periode met al eens een nachtje lichte vorst en maxima onder de 5 graden, maar het ziet er naar uit dat er op wat langere termijn zachte luchtmassa zich vanuit het zuiden opnieuw een weg banen naar onze omgeving. Die zachte luchtmassa's zouden zelfs doordringen tot Oost-Europa en (zoals zo vaak de voorbije winters) tot diep in Scandinavië.


Veel meer dan wat grijs, kil weer leverde de winter tot nu toe niet op.


De trog met wat koudere bovenluchten boven West-Europa, raakt stilaan opgevuld. Deze trog zorgde in de Alpen voor een indrukwekkend pak sneeuw. Ook in onze Ardennen viel er sneeuw, al was het toch beduidend minder dan de weermodellen eerst hadden verwacht, omdat de neerslagzone wat meer naar oosten bleef haperen.

Er viel wel wat sneeuw op de Hoge Venen, maar absoluut geen langlauf-hoeveelheden. (bron: snowcam Mont Rigi KMI)


Lagen de lagedrukgebieden de voorbije dagen nog in onze omgeving, dan nemen ze binnenkort weer meer hun vertrouwde plek in op de Atlantische Oceaan. Komend weekend ligt er nog een secundaire depressiekern nabij ons land, waardoor de wind mogelijk nog wat aflandig blijft, maar na het weekend zien we de moederdepressie weer in al haar glorie pronken nabij IJsland. We komen dan in een zuidwestelijke stroming terecht, met aanvoer van zachte zeelucht en als gevolg maxima die vanaf maandag weer vlotjes tot 10°C en meer halen. Van lichte nachtvorst is al vanaf het weekend geen sprake meer. Geregeld passeren er regenzones en ook de wind neemt weer in kracht toe.

Vorst in Scandinavië

Opnieuw deelt ook Scandinavië in de brokken. In de omgeving van Umeå (natuurijsbaan Tavelsjö, iets onder de poolcirkel) is het echt kwakkelweer. De temperatuur ligt er dag en nacht rond het vriespunt en dat is uiteraard niet bevorderlijk voor de ijsvloer. Van vrijdag tot en met maandag wordt het er tijdelijk kouder, met matige vorst, maar daarna lijkt zich ook daar de trend naar verzachting door te zetten, met opnieuw kwakkelweer tot gevolg.

Deze kaart toont de afwijking ten opzichte van de normaal van de temperatuur van de luchtmassa op ongeveer 1500 meter hoogte. In heel Europa is het zachter dan normaal. (bron: ecmwf via wetterzentrale.de)


Eenzelfde weerbeeld zien we ook enkele honderden kilometers naar het zuiden, in de omgeving van Sundsvall en Östersund: temperaturen rond of iets onder het vriespunt, nu en dan wat winterse neerslag, maar absoluut geen diepvrieskou.

Nog wat verder naar het zuiden, bijvoorbeeld Munkfors in Värmland, zien we de temperatuur constant iets boven het vriespunt liggen. Normaal gezien is dit rond deze tijd van het jaar vaak een uitstekende schaatsregio, maar ook nu weer laat de winter het daar afweten. De eerstkomende tien dagen is daar van serieuze vorst absoluut geen sprake.

Voorlopig ziet het er naar uit dat de schaatsmogelijkheden in Scandinavië, net als vorig jaar, erg ver naar het noorden gezocht moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten