Bron: ecmwf.org |
Hoe komt zo'n maandverwachting eigenlijk tot stand? Dat is eenvoudig. Twee keer per week laat het Europese weercentrum de 51 leden van haar ensemblemodel, dat ze ook gebruikt voor de "gewone" verwachting, 4 weken lang doorrekenen in plaats van 14 dagen. Het resultaat zijn dus 51 weersverwachtingen voor een periode van 4 weken. Daarvan wordt een gemiddelde gemaakt, bijvoorbeeld voor de temperatuur. Dat gemiddelde wordt vergeleken met de normale temperatuur van de voorbije 20 jaar voor die periode.
Voor de periode van 4 januari tot 11 januari 2021 berekent het maandmodel voor de temperatuur in grote delen van Europa een afwijking van 1 tot 3 graden onder de norm van 1999-2019. Voor de regio Gent is dat 3 graden onder de norm. Zoals altijd bij een gemiddelde: een deel van de 51 verwachtingen zijn nog een stuk kouder, een aantal andere berekenen te zacht weer. Voor Gent bijvoorbeeld berekent het koudste lid voor deze periode een temperatuursafwijking van 12 graden onder de norm, de zachtste een afwijking van 7 graden boven de norm. 80 procent van de leden liggen onder het gemiddelde, 20 procent erboven. Zekerheid biedt deze verwachting dus allerminst.
Bron: ecmwf.org |
Als we kijken naar de kaart van de luchtdruk op zeeniveau, zien we meteen de oorzaak van de koude verwachting: berekende hoge luchtdruk ten noorden van onze omgeving, waardoor koude en droge landlucht wordt aangevoerd. Dat zien we ook terug in de neerslagkaart: er wordt gemiddeld minder neerslag verwacht dan normaal.
In deze zachte tijden toch iets om met wat belangstelling naar uit te kijken.
Bron: ecmwf.org |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten