dinsdag 6 december 2022

Kwakkelweer met later mogelijkheid tot meer

De komende dagen krijgen we te maken met wat veel mensen zullen aanvoelen als winterweer. Het wordt inderdaad kouder dan normaal, maar voor mij hoort het weerbeeld dat we mogen verwachten nog altijd thuis onder de noemer "kwakkelwinter": wat lichte vorst tijdens de nachten, overdag maxima iets boven het vriespunt en nu en dan een winterse bui. IJsvorming van betekenis is er voorlopig nog niet, zeker niet in Vlaanderen.

Donderdag 6 december 2012 12 UTC (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


In mijn vorige bijdrage schreef ik over de vorming van een krachtig hogedrukgebied boven IJsland en Groenland, waarbij er aan de oostelijke flank van deze anticycloon koude lucht over Scandinavië naar het zuiden zou zakken. Dat proces is nu aan het gebeuren. Het kon toen twee kanten uit: de koude lucht kon via een vrij oostelijk traject uitzakken tot onze omgeving, met koud winterweer tot gevolg. Bij een westelijker traject zou de koude lucht boven het warme zeewater leiden tot het ontstaan van depressies, met mogelijks veel zachter weer tot gevolg. Uiteindelijk krijgen we te maken met een scenario dat daar ongeveer midden in ligt: de koude lucht zakt uit tot over de Noordzee en leidt daar tot de vorming van een ondiepe depressie. De bovenluchten koelen bij ons sterk af, maar door de depressie is de (zwakke tot matige) wind aanlandig en wordt er in de onderste regionen wat zachtere zeelucht meegevoerd. Het resultaat is het typische kwakkelweer: lichte vorst tijdens de nachten, licht positieve temperaturen overdag.

Vandaag dinsdag en morgen woensdag is er van vorst in de omgeving van Gent zelfs nog geen sprake. Een noordwestelijke wind voert lucht aan van over de Noordzee. Het water van Noordzee is voor onze kust nog ruim 12 graden warm, dus zolang de wind vrij stevig van over die "accumulatiekachel" blijft waaien, kan het in het westen van Vlaanderen niet vriezen. De maxima liggen zowel vandaag, morgen als donderdag rond +6 à +7°C, de minima rond +2°C. Woensdag en donderdag vallen er enkele buien, in onze omgeving zijn dat vooral regenbuien, met hier en daar ook wat natte sneeuw.

De verwachting van ecmwf voor de minima en maxima in de omgeving van Gent (bron: ecmwf.org)


Vrijdag komen we in een zadelgebied terecht, een gebied met weinig of geen drukverschillen en dus ook weinig of geen wind. De bovenluchten zijn vrij koud (-5°C op 850 hPa) en de zwakke wind kan de zachtere zeelucht niet zo ver meer het binnenland in waaien. Bij voldoende opklaringen kan het kwik vrijdagochtend dalen tot rond -3°C, overdag klimt het tot rond +3°C in de regio Gent (aan de kust tot +5°C, in Limburg tot +1°C). Als er in de nacht van donderdag op vrijdag nog wat buien gevallen zijn, kunnen dat sneeuwbuitjes zijn. Mogelijks ziet het vrijdag dus hier en daar eventjes wat wit. Vrijdag overdag zou het grotendeels droog blijven.

Vanaf het weekend blijft de luchtdrukverdeling erg a-typisch, met hoge luchtdruk in de omgeving van IJsland-Groenland en lage luchtdruk nabij de Azoren, waar normaal gezien een permanent hogedrukgebied ligt. Dat verhoogt de kansen op winterweer bij ons aanzienlijk. Welk weerbeeld we precies krijgen, zal van details afhangen, zoals van een opvullend lagedrukgebied boven de Noordzee, waar we nog altijd mee te maken lijken te krijgen.

Het ensemble-gemiddelde van ecmwf laat komend weekend een atypisch beeld zien, met lage luchtdruk nabij de Azoren en hoge luchtdruk nabij IJsland en Groenland. Voor ons weerbeeld zal veel afhangen van het ondiepe lagedrukgebied boven de Noordzee. (bron: ecmwf via wetterzentrale.de)


Van vrijdag tot en met maandag is de kans op lichte vorst (-0,1 tot -5,0°C) tijdens de nachten in onze omgeving in elk geval vrij groot. De maxima liggen in die periode meestal rond +2°C. Er is een kleine kans op ijsdagen, waarbij de temperatuur ook overdag niet boven het vriespunt geraakt. De wind waait meestal zwak en er is een kleine kans op een winters buitje of sneeuwbuitje.

Natuurijs

Mogelijks vormt er zich hier en daar wat natuurijs, maar voor de vorming van een echte ijsvloer van betekenis, met mogelijkheid tot schaatsen op uitgebreide schaal, is dit kwakkelweer verre van perfect. Daarvoor heb je een brutere winterinval nodig, met 's nachts minstens matige vorst en daarvan is er nog geen sprake. Maar de huidige drukverdelingen sluiten een flinke winterinval op de langere termijn zeker niet uit.

De ijspluim van Winterplaza voor het zuiden van Nederland. Op langere termijn zijn er mischien wat mogelijkheden, maar voorlopig stelt het nog niet veel voor.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten