vrijdag 25 november 2022

Hogedrukbastion krijgt meer en meer vorm

 Alle globale weermodellen zitten momenteel grofweg op dezelfde lijn en laten volgende week een bijzonder sterk hogedrukgebied ontstaan boven Scandinavië en het westen van Rusland (zie ook vorige bijdrage). Daardoor zoekt de wind de noordoostelijke tot oostelijke sector op. In de loop van de week stroomt steeds koudere lucht naar onze regio. De kans is erg groot dat we te maken krijgen met temperaturen die lager zijn dan de normaal voor deze tijd van het jaar. Of het ook tot echt winterweer komt, is nog af te wachten.

Het Europese weermodel berekent voor vrijdag 2 december een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië, met bij ons een oostenwind. (bron: ecmwf via wetterzentrale.de)



Voor de regio Gent komt het gemiddelde van de 51 eps-berekeningen van ECMWF voor de maximumtemperatuur begin december te liggen rond +6°C, de dagen daarna rond +3°C. De kans op lichte nachtvorst neemt begin december sterk toe: eerst rond 25 en later rond 75 procent. Vanaf 5 december is er zelfs een (erg kleine) kans op ijsdagen, waarbij de temperatuur ook overdag niet boven het vriespunt komt.

De drukverdeling die op de weerkaarten verschijnt, levert typisch een droge en "schrale" kou op, met vaak zelfs een inversie. De kans op winterse neerslag is niet zo groot.

Het eps-meteogram van ECMWF voor de regio Gent: volgende week een erg grote kans op een noordoosten- tot oostenwind en een temperatuur die geleidelijk naar beneden gaat. Maar de spreiding is nog groot. (bron: ecmwf.org)

Om over eventueel natuurijs te beginnen, is het nog veel te vroeg. De ijspluim van Winterplaza voor het zuiden van Nederland laat helemaal op het einde een signaal zien van ijsvorming op ondiep water, maar voorlopig nog maar door een beperkt aantal leden van het ensemble.

De ijspluim van Winterplaza (gebaseerd op het ensemble van ECMWF) laat helemaal op het eind de eerste mogelijke ijsvorming zien. (bron: https://www.weerplaza.nl/)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten