vrijdag 3 december 2021

Waterkoud, maar echte winter blijft op afstand

Inmiddels is duidelijk geworden dat de échte Scandinavische koude na het weekend niet zal doordringen tot Vlaanderen, tot spijt van de winterliefhebbers en tot opluchting van heel wat andere mensen. We hebben dezer dagen wel te maken met het weertype dat mij het minst van al kan bekoren: waterkoud weer met een temperatuur enkele graden boven het vriespunt. Van dit weertype zijn we nog lang niet verlost.

(bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)

Veel heeft het niet gescheeld, of de Noord-Europese winter was toch doorgedrongen tot de Lage Landen. Op dit ogenblik ontstaat, zoals al een tijdje verwacht, een hogedrukgebied boven het ijskoude Scandinavië. Een oostelijke wind transporteert de kou zondag tot boven Denemarken en het noorden van Duitsland. Een depressie boven de Noordzee zakt niet diep genoeg naar het zuiden om de koude lucht ook tot bij ons te brengen. Wij krijgen te maken met een noordwestelijke stroming, waardoor de lucht in de onderste lagen opgewarmd wordt door het zeewater. Er kan nu en dan een winterse bui vallen, maar de maxima blijven in Vlaanderen ruim positief. Ook 's nachts blijft het kwik iets boven het vriespunt. Alleen tijdens een goed gemikte opklaring kan het een graadje vriezen.

Dinsdag en de dagen daarna bepalen Atlantische depressies ons weerbeeld. Ze varen een vrij zuidelijke koers, maar het ziet er naar uit dat Vlaanderen vaak in de vrij zachte lucht blijft vertoeven. Het noorden van Nederland maakt meer kans om nog een gulpje van de koudere lucht mee te pikken aan de noordkant van de depressiekernen. Mogelijk valt daar soms wat (natte) sneeuw. De luchtdruk boven Scandinavië blijft immers voorlopig nog hoog en de grens tussen koud en zachter weer ligt de komende week nooit echt ver uit de buurt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten