dinsdag 22 december 2020

Polaire lucht lost extreem zachte Azorenlucht af

 Wie vanochtend al vroeg uit de veren was, heeft het ongetwijfeld gemerkt: het voelde uitzonderlijk warm aan voor een winterochtend. Om 05.30 uur wees de thermometer in Drongen maar liefst 13,7°C aan. Vaak zijn zelfs de ochtenden in juli en augustus kouder. Dat betekent niet dat het vandaag overdag nog veel zachter wordt. De invloed van de zon is eind december minimaal. De temperatuur valt of staat dan met de luchtmassa die wordt aangevoerd, onafhankelijk of het dag dan wel nacht is. Deze ochtend kwam die luchtmassa in sneltreinvaart van de subtropische Azoren naar onze omgeving.

De analysekaart van de voorbije nacht: extreem zacht in de warme sector van een frontaal systeem. (bron kaart: UK MetOffice)


De komende dagen zien we een kentering, van veel te zacht weer voor de tijd van het jaar naar iets kouder weer dan normaal. Op de Ardense hoogtes komt die ommekeer perfect getimed. Op de kerstavond zal de regen daar overgaan in sneeuw en krijgen ze zowaar nog een witte Kerst. De dagen daarna komt er op de hoogste gebieden een sneeuwdek te liggen. 

Wat ligt nu aan de oorzaak van die kentering? Vandaag ligt er een complexe depressie boven de noordoostelijke Atlantische Oceaan, met grondkernen nabij Scandinavië en ten zuidwesten van Ierland. Samen zorgen ze ervoor dat de zachte lucht uit het Azorengebied met een strakke zuidzuidwestelijke stroming kan doordringen tot onze regio. De depressiekern ten zuidwesten van Ierland diept zich verder uit, wordt de hoofddepressie en trekt naar het noordoosten. Morgenmiddag ligt ze voor de ingang van het Kanaal. 

In de nacht van woensdag op donderdag ligt een depressiekern vlak ten zuiden van onze omgeving. De wind draait van het zuiden naar het noordwesten en het wordt gevoelig kouder. (kaart: UK MetOffice)


In de nacht van morgen op donderdag (kerstavond) ligt de depressiekern opvullend vlak ten zuiden van ons land. Het Azorenhoog bouwt tegelijk een wig uit richting IJsland, waardoor de weg van de zachte luchtmassa's wordt afgesneden. De maritiem subtropische lucht maakt vanaf dan plaats voor maritiem polaire lucht. De wind draait bij ons naar het noordwesten en de bovenluchten beginnen af te koelen. De maxima liggen woensdagnamiddag in de regio Gent nog rond 13°, maar dan begint de temperatuur gevoelig te dalen. De temperatuur ligt donderdagmiddag in de regio Gent nog rond 6°C, donderdagavond rond 3°C. Als er nog een bui valt, kan die ook in Vlaanderen in de kerstnacht een winters karakter krijgen. In de hoge Ardennen vallen er meer buien en dat worden geleidelijk sneeuwbuien, die er een sneeuwdekje doen ontstaan van enkele centimeter. 

Op Kerstdag staat er in de regio Gent een matige noordwestelijke tot noordelijke wind. 's Ochtends is grondvorst mogelijk. Meer naar het oosten vriest het ook licht in de thermometerhut. Er kan overdag een lokaal buitje vallen met regen en misschien ook enkele kletsnatte vlokken, bij maxima rond 5°C. Kans op een sneeuwdek in Vlaanderen is er niet.

De ensemble-verwachting voor de minima en maxima in Drongen. (bron: ecmwf.org)


Tweede kerstdag start droog, maar in de loop van de dag spant de wind aan en 's avonds begint het te regenen (zoals de weerkaarten er nu bijliggen). Dat is de voorbode voor een kletsnatte zondag, met in onze regio maxima rond 7°C. Op de hoogste toppen van de Ardennen blijft het kwik rond de 0°C hangen en daar wordt een pak sneeuw verwacht, hoewel het met die temperatuur toch wel een randgeval is. Enige voorzichtigheid is hier dus zeker nog aan de orde. 

De laatste dagen van 2020 zien we boven Noord- en West-Europa een uitgezakte complexe depressie. Die zorgt voor wisselvallig en vrij koud weer, met maxima rond 5°C en minima rond het vriespunt. Boven Oost-Europa wordt erg zachte lucht naar het noorden gestuwd. Als de wind bij ons naar het oosten zou draaien, wordt er  dus niet meteen koude lucht aangevoerd. Ook boven Scandinavië blijft het onveranderd zacht voor de tijd van het jaar. 

De temperatuuranomalie op 850 hPa voor volgende woensdag: kouder dan normaal bij ons en boven de Oceaan, maar zachter dan normaal boven Scandinavië en Oost-Europa. Vanaf die richting hoeven we dus voorlopig niet op winterweer te rekenen. (kaart: ecmwf via wetternzentrale.de)


Kort samengevat: het extreem zachte weer in onze omgeving maakt plaats voor een kouder weertype, maar diepwinters weer hoort de komende tien dagen nog niet tot de mogelijkheden. Wie sneeuw wil zien, kan naar de hoge Ardennen trekken, al is het niet uitgesloten dat er vanaf kerstavond ook in Vlaanderen al eens een natte vlok valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten