zaterdag 17 oktober 2020

Vroege winter in Scandinavië

Een groot deel van Scandinavië maakt zich op voor de eerste winterinval. De Zweedse weerdienst heeft een waarschuwing uitgevaardigd voor sneeuwval in de meest noordelijke provincies. Ook in midden-Zweden maakt het kwik een forse duik. Fanatieke schaatsers lonken al met een half oog naar de wat hoger gelegen meren in de grensstreek tussen Zweden en Noorwegen, waar traditioneel voor het eerst betrouwbaar ijs ligt.

De sneeuwgrens in de Zweedse bergen zal in de loop van de dag verder zakken tot in de dalen. (bron: webcam Kebnekaise)


Door de covid-pandemie ligt het niet voor de hand om te reizen. Het Scandinavische natuurijs zal helaas voor velen onbereikbaar blijven de komende maanden. Dat houdt ons niet tegen om de situatie daar in de gaten te houden. We houden de moed er in!


De eerste Scandinavische winterinval wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied nabij Groenland en IJsland en een complexe depressie boven het noorden van Noorwegen en het noordwesten van Rusland. Tussen deze systemen stroomt arctische lucht naar Scandinavië. Een frontaal systeem boven Lapland zorgt daarbij voor behoorlijk wat sneeuwval. In het Zweedse Kiruna kan vandaag een centimeter of 20 vallen, bij een temperatuur die zakt van rond het vriespunt deze ochtend naar -4°C deze namiddag. De komende dagen komt het kwik er niet meer boven het vriespunt uit, dus deze eerste sneeuw is meteen een blijvertje. 

Koude arctische lucht zakt het komende etmaal af naar Scandinavië (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de)


Vanaf dinsdag komt het in het zuiden van Scandinavië tot een botsing tussen warme lucht die een depressie nabij Ierland oppompt naar het noorden en koude lucht die door een West-Russische depressie afzakt naar het zuiden. Ten noorden van de lijn Trondheim-Sundsvall kan de winter zich handhaven. Ten zuiden van die lijn wint het zachte weer terrein: een situatie die we ook de voorbije winter zo vaak zagen.

De verwachte minima en maxima voor Kiruna de komende twee weken (bron: eps van ECMWF)


Naar volgend weekend toe zou zich dan een "koud hogedrukgebied" vestigen boven het noorden van Noorwegen en Zweden. Voor de schaatsers daar zou dat goed nieuws zijn: boven het sneeuwdek krijgen we dan helder en windstil weer. Dat zijn de ideale omstandigheden voor de vorming van een prachtige ijsvloer. 


Aan dit soort beelden uit Zweden mogen we ons binnenkort weer verwachten.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten