woensdag 13 november 2019

Kil herfstweer met wat sneeuw in de Ardennen

We krijgen de komende dagen aanhoudend kil herfstweer voorgeschoteld, met mogelijk ook in het laagland een paar natte sneeuwvlokken. Een aankondiging van vroeg winterweer is dit niet. Integendeel zelfs. Grootschalig gezien is de situatie allesbehalve gunstig voor koud weer in onze omgeving. De komende dagen wordt extreem zachte lucht uit Noord-Afrika naar het oosten van Europa gestuurd en ook in Scandinavië krijgt de winter het lastig. Als de wind bij ons de komende tijd naar het oosten draait, zal die dus niet meteen koude landlucht aanvoeren.

Dat het bij ons nu kouder dan normaal is, hebben we te danken aan een meanderende straalstroom. Die duikt onder ons door naar Algerije en Libië. Daar neemt hij een scherpe draai naar het noorden, om zo via Oost-Europa naar de Botnische Golf en het zuiden van Finland te koersen. Wij bevinden ons dus in het golfdal, dat gevuld is met vrij koude lucht. Vanuit Noord-Afrika vertrekt vervolgens een massa warme lucht naar Centraal Europa.

De kaart van de windrichting en -kracht op 300 hPa toont de meanderende straalstroom. Wij bevinden ons in een koud golfdal, terwijl er warme lucht naar het oosten en noorden van Europa stroomt.


In dit grootschalig patroon komt de volgende dagen weinig verandering. Onze omgeving blijft aan de koude kant van de straalstroom, die ten oosten van ons weer naar het noorden afbuigt. Het vrij kille herfstweer blijft dus aanhouden, zonder dat er echt zicht is op structureel winterweer.

Als we het weer wat meer in detail bekijken, dan zien we vandaag een kleine depressiekern liggen boven de Duitse Bocht. Aan de achterzijde van deze kern stroomt er onstabiele lucht naar onze omgeving. Deze luchtmassa wordt aangevoerd vanover de warme Noordzee, waardoor de maxima vandaag vrij hoog oplopen, tot 9°C. In Vlaanderen vallen er dus gewoon regenbuien, in de hoge Ardennen is dat nog wat smeltende sneeuw, maar de buien zijn daar niet zo actief.

Komende nacht valt de buientrein tijdelijk wat stil, maar geleidelijk komen we onder de invloed van een depressiekern boven het Kanaal. De occlusie bereikt ons in het tweede deel van de nacht. De minima liggen in onze regio niet veel lager dan 5°C. De wind neemt in kracht toe en krimpt naar het zuidzuidoosten tot zuidoosten.

In de Hoge Ardennen blijft de neerslag de komende dagen winters, maar een echt sneeuwdek van betekenis wordt er niet verwacht.


Morgen donderdag komen we al snel achter de occlusie terecht en is het meestal droog, met heel af en toe nog een bui. Door de aflandige wind liggen de maxima iets lager dan vandaag, zo rond 7°C. In de hoge Ardennen blijft de neerslag winters.

Vrijdag heeft de depressiekern zich verplaatst van het Kanaal naar Duitsland. Ze trekt daarbij ten zuiden van onze omgeving door. De wind zoekt vrijdag bij ons dus de oostelijke sector op. De ingedraaide occlusie ligt boven onze regio en zorgt voor neerslag. Zoals de parameters er nu bijliggen, is dat in onze omgeving vooral regen, bij maxima rond +4°C. Wat (klets)natte sneeuw hoort ook tot de mogelijkeheden, vooral bij intensere neerslag. Volgens de ensembles van ECMWF is de kans op sneeuwval van betekenis in onze regio vrijdag niet groter dan 6 % in het laagland en 16 % op de toppen van de Vlaamse Ardennen (100 meter hoogteverschil kan al heel wat doen in deze omstandigheden). Als de occlusie de "echte" Ardennen bereikt, kan er daar wel sneeuw vallen. Alleen is de vraag voorlopig of het neerslaggebied daar wel zo actief zal zijn.

Ook zaterdag zou de occlusie zich in onze omgeving blijven ophouden. Waar ze precies komt te liggen, is voorlopig nog niet helemaal duidelijk. De meeste modellen houden ze boven het westen van ons land, of zelfs boven de Noordzee. Volgens de ensembles is de kans op sneeuw op zaterdag voor het westen van ons land zelfs nog kleiner dan op vrijdag. De maxima liggen zaterdag allicht tussen +6 en +9°C.

Ook zondag en begin volgende week blijven kleine depressiekernen ons weer bepalen. Het blijft wisselvallig en kil, met maxima meestal rond 8°C en minima rond +3°C. Een kouder nachtje met wat lichte vorst hoort tot de mogelijkheden.

De temperatuursverwachting (eps ecmwf) voor de omgeving van Gent.


Toestand in Scandinavië


Nadat de winter in noord- en midden-Scandinavië de voorbije weken al vroeg en hard toesloeg, schakelt hij er nu een tandje terug. In Zweeds Lapland blijft het de komende week stevig vriezen, maar in Fins Lapland ligt het kwik momenteel al rond het vriespunt. Na een paar dagn met wat meer vorst, zou de temperatuur daar opnieuw richting vriespunt gaan. De minima rond -30°C van de voorbije dagen, horen in elk geval tijdelijk weer tot het verleden.

Midden-Zweden krijgt vanaf het weekend echt kwakkelweer, met een temperatuur die nu eens enkele graden boven en dan weer enkele graden onder het vriespunt ligt. Daarbij valt er geregeld neerslag: sneeuw, natte sneeuw, regen of ijzel. Niet zo bevorderlijk voor de toestand van het ijs uiteraard.
De verwachtingen voor de bekende schaatslocatie Falun zijn ook allesbehalve gunstig. Daar lijkt het kwik de komende tien dagen vrijwel constant licht positief te blijven, met nu en dan een nachtje met wat lichte vorst.

De minima en maxima voor de omgeving van Falun (Dalarna, Zweden)


Het zuidelijke deel van Zweden komt in de zeer zachte lucht terecht. In Linköping en omgeving zijn maxima van +8°C mogelijk, terwijl het ook 's nachts niet vriest.

De schaatsmogelijkheden blijven dus beperkt tot het noorden van Zweden.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten