dinsdag 22 oktober 2019

Gevoelig kouder na laatste warmte-opstoot

Nadat de temperatuur de komende dagen nog eens piekt, zijn we daarna mogelijk op weg naar een gevoelig koudere periode eind oktober. Met de nadruk op "mogelijk", want verwachtingen op de wat langere termijn blijven altijd delicaat. Dat merken we ook nu weer. Het leek er eerst op dat we vertrokken waren voor een langere droge periode met een mooi weekend, maar aan die verwachtingen is er intussen flink geschaafd. In plaats van een mooi en rustig weekend, lijken we zelfs een wisselvallige en winderige tweedaagse voor de kiezen te krijgen.

De voorbije dagen daalde het kwik in Zweeds Lapland als eens tot -24°C, nu valt er ook een pak sneeuw (webcam Jukkasjärvi)


In het hoge noorden van Europa blijft de vroege winter stevig in het zadel. Op dit ogenblik is het er iets minder koud met op veel plaatsen sneeuwval, vanaf het weekend gaat de diepvries er weer open en zakt het koude winterweer zelfs wat uit richting het zuiden van Scandinavië.

Bij ons voorlopig lang nog geen winterse toestanden. Vooral de kustregio heeft vandaag nog wat last van een slepend en oplossend front. Het binnenland profiteert al iets sneller van een opbouwende hogedrukkern. Vannacht breidt dit hogedrukgebied zich ook uit boven de zuidelijke Noordzee, terwijl de kern zich vestigt boven Denemarken. Daardoor draait de wind naar de oostelijke sector.

Het hogedrukgebied is geen blijvertje. Morgenmiddag zien we de kern al boven Polen liggen, waardoor een warmfront alweer vanuit het westen onze kust nadert. De wind draait bij ons naar het zuiden en voert warme lucht uit het zuiden van Europa aan. Daar was het de voorbije dagen plaatselijk alweer recordwarm. Het kwik kan dus nog eens hoge toppen scheren, vooral op donderdag.

Donderdagnamiddag trekt een koufront over onze omgeving, maar dat is weinig actief. De kern van het hogedrukgebied heeft zich verder verplaatst naar de Zwarte Zee en verliest alle invloed in onze omgeving. Vrijdag bouwt zich een nieuwe hogedruk gebied op boven Spanje, Frankrijk en Duitsland, terwijl er nabij Schotland een depressiekern ligt. De wind draait daardoor stilaan naar het zuidwesten en begint ook aan te trekken.

Zaterdag bedekt het hogedrukgebied grote delen van Zuid- en Centraal-Europa, waar ze erg rustig weer krijgen. Wij komen op de noordwestelijke flank van deze anticycloon terecht en daar staat een stevig windveld. Mogelijk spant de wind zelfs aan tot stormachtig (8 Bft) op volle zee.
De weerkaarten zijn wel nog behoorlijk onzeker. Zo laat het Europese weermodel zaterdag een depressiekern over de Noordzee trekken. In het Britse model vinden we deze kern niet terug. Het Amerikaanse weermodel berekent voor de nacht van vrijdag op zaterdag zelfs nog een diepere kern dan het Europese model, met een storm (9 Bft) tot gevolg op het Belgische deel van de Noordzee. De situatie blijft dus nog onzeker.

Het Amerikaanse model berekent voor de nacht van vrijdag op zaterdag een venijnige randdepressie met een stormveld. Of het ook zover komt, is nog niet zeker. (bron kaart: GFS via Wetter3.de)


Langere termijn


Op de wat langere termijn berekenen de weermodellen een blokkade boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Daardoor kunnen warme luchtmassa uit het zuiden van Europa ons niet meer bereiken. Op grotere hoogte (850 hPa) maakt de temperatuur boven ons hoofd een duik van +15°C morgen woensdag naar -3°C (ensemblegemiddelde ECMWF) begin volgende week. Onder de juiste omstandigheden (weinig wind en weinig wolken) kan dat volgende week eventueel voor wat nachtvorst zorgen.
De blokkade zorgt er ook voor dat in noord-Scandinavië het vroege winterweer blijft aanhouden.

De ensemble-verwachting voor de temperatuur op 850 hPA: volgende week een grote kans op een flinke duik.


Weerbericht voor Gent en omgeving 


Vandaag dinsdag 22 oktober 2019



  • Weerbeeld: zon en wolken wisselen elkaar af. Een lokaal buitje is nog mogelijk, maar meestal is het droog.
  • Temperatuur: maxima rond 14°C.
  • Wind: 2 Bft uit de westelijke sector, later vrijwel windstil.
  • Zichtbaarheid: 10 km.


Vanavond en vannacht



  • Weerbeeld: er hangt vrij veel hoge bewolking, maar het blijft wel droog.
  • Temperatuur: minima rond 5°C op het platteland en rond 8°C in het stadscentrum.
  • Wind: eerst zo goed als windstil, later 1 à 2 Bft uit ONO.
  • Zichtbaarheid: 2-5 km met lokaal mist.


Morgen woensdag 23 oktober



  • Weerbeeld: 's ochtends en 's avonds hangt er vrij veel bewolking, maar maar een groot deel van de dag krijgen we de zon te zien.
  • Temperatuur: maxima rond 16°C. 
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ONO tot O, 's avonds ruimend naar ZO.
  • Zichtbaarheid: 10 km.


Donderdag 24 oktober



  • Weerbeeld: de dag begint wisselend bewolkt en warm. In de namddag en 's avonds hangt er meer bewolking en valt er lokaal wat lichte regen of motregen, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt.
  • Temperatuur: minima rond 13°C, maxima rond 19°C.
  • Wind: 3 Bft uit Z, ruimand naar ZZW en toenemend tot 4 Bft.
  • Zichtbaarheid: 10 km.


Vrijdag 25 oktober



  • Weerbeeld: de bewolking neemt toe, maar het blijft wel nog droog. De wind neemt in kracht toe.
  • Temperatuur: minima rond 10°C, maxima rond 15°C. 
  • Wind: 3 Bft uit ZW, krimpend naar Z en 's avonds toenemend tot 4 à 5 Bft.
  • Zichtbaarheid: 10 km.


Zaterdag 26 oktober



  • Weerbeeld: er hangt veel bewolking, met vooral in het westen van onze regio regen of motregen. De krachtige zuidenwind voert voorlopig nog een laatste keer een erg warme luchtmassa aan.
  • Temperatuur: minima rond 13°C, maxima rond 19°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZZW, tijdelijk toenemend tot 5 Bft. Windstoten tot 60 km/u.
  • Zichtbaarheid: 10 km.


Verdere vooruitzichten (zondag 27 oktober tot en met donderdag 31 oktober)

Zie bespreking hierboven. We komen in gevoelig koudere lucht terecht. De maxima liggen meestal tussen 8 en 12°C, de minima meestal rond 5°C. Er is een kleine kans (rond 20 procent) op vorst in de thermometerhut. Er is elke dag kans op neerslag. Zeker in de Ardennen kan dat wat winterse neerslag zijn. In het laagland is die kans voorlopig nog erg klein.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten