zondag 23 september 2018

Pal in de depressiekern

De depressiekern die ik in de vorige bijdrages heb beschreven, trekt uiteindelijk deze voormiddag pal over onze omgeving. Dat betekent uiteraard dat er deze voormiddag vrijwel geen wind staat. Tot en met de vroege namiddag is het in de regio Gent windstil of waait het zwak uit veranderlijke richting. In de loop van de namiddag trekt de kern weg naar het oosten en draait de wind bij ons dus naar de noordelijke sector. Veel meer dan een 4 Bft hoeven we niet te verwachten. Vanavond neemt de wind alweer in kracht af. Ook zware rukwinden komen er in onze regio niet. Meer dan een 40 km/u zit er niet in.

De meeste wind zal er vandaag staan boven het Kanaal en voor onze westkust. Daar kan de wind rond of kort na de middag eventjes stormachtig waaien (8 Bft) met rukwinden tot 80 km/u.

De kern van de depressie ligt deze voormiddag pal boven ons land. (GFS-model via www.wetterzentrale.de)


Ook aan de meeste regen ontsnappen we. In de Ardennen kan er lokaal tot 50 mm vallen, bij ons blijft het allicht beperkt tot een mm of 10. De motregen van deze ochtend maakt straks wel plaats voor nu en dan fellere vlagen.

Omdat de kern uiteindelijk een iets zuidelijkere koers vaart, bereikt ook de opstoot van warme lucht in de warme sector ons nét niet. Terwijl in het noorden van Frankrijk de temperatuur oploopt tot 20°C en in de Ardennen nog tot 18°C, blijven de maxima bij ons steken op een frisse 13°C.

Wie mijn blog de vorige dagen gevolgd heeft, weet dus hoe kleine details op de weerkaarten grote gevolgen kunnen hebben op het weerbeeld.

Een uitgebreid weerbericht voor de komende dagen volgt morgen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten