zaterdag 23 september 2017

Frisse septembernachten op het platteland

Het is de trouwe lezers van dit blog allicht al opgevallen dat ik bij de verwachting voor de minimumtemperatuur soms het onderscheid maak tussen het platteland, de bebouwde kom en het stadscentrum (van Gent). Dat doe ik vooral bij heldere en windstille nachten. In die omstandigheden koelt het door uitstraling veel sterker af boven de akkers en weilanden dan tussen de bebouwing in de dorpskommen. Dat bleek ook de voorbije nacht weer en dankzij de metingen van de MOCCA-weerstations van de Universiteit Gent kunnen we dat heel mooi volgen. In de buurt van het Provinciehuis en de Sint-Bavoschool in het centrum van Gent, koelde het niet verder af dan 10°C. In de weerhut in Melle daalde het kwik tot 5,8°C.

Het temperatuursverloop van de voorbije nacht in de MOCCA-meetstations in Gent en omgeving.


In de reguliere weerberichten wordt dit onderscheid tussen platteland en bebouwde omgeving zelden gemaakt. Dat komt omdat de minima in die berichten gelden voor weerstations die voldoen aan de strenge WMO-normen. Er moet kort samengevat worden gemeten boven een gemaaid grasveld en er mogen in de ruime omgeving geen obstakels staan. Dat is noodzakelijk om metingen met elkaar te kunnen vergelijken en om consistente historische datareeksen op te stellen. Maar er is ook één groot nadeel: niemand van ons woont op anderhalve meter hoogte in een thermometerhut boven een kortgemaaid grasveld. Daarom vind ik het weldegelijk belangrijk om ook melding te maken van temperaturen die daadwerkelijk worden gemeten in onze dagelijkse leefomgeving. Op zonnige en erg warme zomerdagen zal het in de straten van een stad nog heter zijn dan in de officiële thermometerhut. In heldere en windarme vriesnachten kan het boven een sneeuwdek op een beschutte plaats lokaal nog veel kouder worden dan op een open officiële meetplaats waar het nog zachtjes waait. En dat soort details geef ik dus ook graag mee.

Voor de bespreking van de huidige weersituatie verwijs ik naar mijn bijdrage van gisteren, want de weerkaarten zijn weinig of niet veranderd.
Het weerbericht voor de kust staat zoals altijd op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio van Gent:

Vandaag zaterdag 23 september 2017


 • Weerbeeld: het ochtendgrijs heeft ondertussen al plaats gemaakt voor de zon en die blijft voor de rest van de dag een grote rol opeisen. Er ontstaan wel enkele stapelwolken, maar de kans op een bui is erg klein.
 • Maximumtemperatuur: 18°C
 • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit de oostelijke sector.


Vanavond en vannacht


 • Weerbeeld: eerst helder, maar net als de voorbije nacht ontstaat er nevel, plaatselijke mist en wat lage bewolking. 
 • Temperatuur: minima rond 6°C op het platteland en rond 9°C in het stadscentrum. 
 • Wind: eerst 2 à 3 Bft en later 1 à 2 Bft uit O.

Morgen zondag 24 september


 • Weerbeeld: na het oplossen van het ochtengrijs wordt het overwegend zonnig. De temperatuur boekt enkele graadjes winst ten opzichte van de vorige dagen.
 • Temperatuur: maximum  20 à 21°C.
 • Wind: eerst 1 en later 2 à 3 Bft uit O.


Maandag 25 september


 • Weerbeeld: er hangt meer bewolking dan tijdens het weekend, maar toch krijgen we geregeld nog de zon te zien. Het blijft de hele dag droog.
 • Temperatuur: minima rond 8°C, maxima rond 20°C.
 • Wind: 2 Bft uit O, krimpend naar ONO.


Dinsdag 26 september


 • Weerbeeld: de troposfeer wordt in onze omgeving wat onstabieler. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en er kan lokaal een bui vallen.
 • Temperatuur: minimum rond 10°C, maximum 19°C.
 • Wind: vrijwel windstil, of zwak (1 à 2 Bft) uit NO.


Woensdag 27 september


 • Weerbeeld: wisselend bewolkt, maar voorlopig ziet het er naar uit dat het de hele dag droog blijft.
 • Temperatuur: minima rond 9°C, maxima rond 20 à 21°C.
 • Wind: 1 à 2 Bft uit O, ruimend naar Z.

Verdere vooruitzichten (donderdag 28 september tot en met maandag 2 oktober)

Een Fins hogedrukgebied en de klassieke Atlantische moederdepressie heersen over de Europese weerkaart. De kans lijkt het grootst dat de depressie de overhand haalt op het weerbeeld in onze omgeving. De wind draait naar zuid tot zuidwest en voert geregeld storingen en buienlijnen aan. Als deze trend uitkomt, krijgen we dus wisselvallig en soms erg winderig weer, met maixima die dalen van 21°C in het begin van de periode tot 16°C op het einde van de periode. In de nachten ligt het kwik meestal tussen 7 en 12°C.

Melle deze ochtend: fris en nevelig.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...