dinsdag 11 juli 2017

Depressiekern met actief neerslaggebied op weg naar de Benelux

De komende 24 uur zien de weerkaarten er voor onze omgeving erg boeiend uit. Helaas wil dat ook zeggen dat de onzekerheid groot is. Ergens in onze omgeving zal er veel regen vallen. Of dat ook boven de regio Gent het geval zal zijn, is nog erg twijfelachtig.

Ten zuidwesten van Ierland ligt een depressiekern die de komende 24 uur afzakt naar onze omgeving. Rond middernacht ligt ze al boven het Kanaal, drie uur later vlak voor onze kust en rond 8 uur morgenochtend boven Nederland. Omdat de kern niet echt is uitgediept, valt het wel mee met de wind. Er staat morgenvoormiddag hooguit een harde wind (7 Bft) op volle zee, een vrij krachtige wind (5 Bft) langs de kust en een matige wind (4 Bft) in het binnenland.

Volgens het Amerikaanse weermodel ligt de depressiekern morgenochtend boven Nederland.


Rond de kern ligt wel een zeer actief regengebied, maar het ziet er naar uit dat de meeste regen boven zee en boven het zuiden van Nederland zal vallen. Al blijft het natuurlijk wel afwachten. Een kleine verschuiving van de regenzone naar het zuiden, en we krijgen de volle regenlaag. Schuift alles daarentegen nog wat op naar het noorden, dan krijgen we hooguit enkele millimeter. Voorlopig lijkt een neerslagtotaal rond 10 mm in grote delen van West- en Oost-Vlaanderen het meest realistisch. Hoe dichter je opschuift richting Nederlandse grens, hoe groter de kans op meer regen.

Nog volgens het Amerikaanse model valt de meeste neerslag vannacht boven Zeeland en moet de regio Gent het stellen met amper 1 mm. Het blijft afwachten waar het actiefste deel precies zal overtrekken.


Een heel ander weerbeeld krijgen we overmorgen donderdag. De depressiekern is al weggetrokken naar de Baltische staten en pal boven ons hoofd ligt dan de kern van een hogedrukgebied. De wind valt volledig weg en van neerslag is in deze hogedrukkern uiteraard geen sprake. Ook dit hogedrukgebied is geen blijvertje. Het trekt snel weg naar het oosten, waardoor op vrijdag een koufront over onze regio kan trekken, meteen gevolgd door een mobiele wig. Het gaat dus allemaal vrij snel op de weerkaarten.

Op zaterdag komt vanuit het westen een weinig actief warmfront dichterbij. Of het ons ook zal bereiken, is nog even afwachten.

De depressiekern die vannacht vlak voor onze kust ligt, zorgt voor een ingewikkelde windverwachting op het Belgische deel van de Noordzee. Alle details daarover zijn uiteraard na te lezen op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de regio Gent:

Vandaag dinsdag 11 juli 2017

 • Weerbeeld: er hangt vrij veel bewolking en vooral na de middag vallen er buien. Waar ze vallen, kunnen ze fel uitpakken, maar ze zijn wel erg lokaal. Terwijl op de ene plaats 10 mm valt, kan het 10 km verderop gewoon droog blijven. Hou dus de radar goed in het oog. 
 • Temperatuur: maximum 22°C 
 • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW tot ZZW.
 • UV-index: 6 (in het geval van opklaringen kort na de middag)

Vanavond en vannacht

 • Weerbeeld: eerst nog enkele buien, rond middernacht volgt een periode met aanhoudende regen. De neerslagverwachting blijft voor onze regio erg onzeker. Alles tussen 3 en 30 mm van vanavond tot en met morgenmiddag is mogelijk. Het noorden van het Meetjesland en het Waasland maken de meeste kans op grote neerslaghoeveelheden, de Vlaamse Ardennen het minst. 
 • Temperatuur: minima rond 14°C.
 • Wind: de wind valt vanavond tijdelijk weg, maar neemt na middernacht toe tot 4 Bft uit ZZW.


Morgen woensdag 12 juli

 • Weerbeeld: eerst nog betrokken met regen. Na de middag wordt het overal droog en tegen de avond klaart het zelfs volledig uit. 
 • Temperatuur: maximum 20°C. Voor het eerst sinds lang hebben we dus moeite om in de regio Gent de grens van een warme dag (20°C) te halen.
 • Wind: 's ochtends vroeg nog 4 Bft uit ZW, maar al snel (in het Gentse rond 10u)  ruimt de wind naar NW. In de namiddag ruimt de wind verder door naar 4  Bft uit N.
 • UV-index: 6 


Donderdag 13 juli

 • Weerbeeld: 's ochtends hangt er nevel en plaatselijk ook grondmist. Vrij snel wordt het zonnig. Tegen de avond komt er opnieuw wat bewolking binnendrijven. Het blijft uiteraard de hele dag droog. Omdat we in een koele luchtmassa zitten, het helder wordt én de wind volledig wegvalt, kan het 's ochtends flink afkoelen.
 • Temperatuur: minima rond 7 of 8°C op het platteland en rond 12°C in het stadscentrum, maxima rond 21°C.
 • Wind: windstil, of zwak (1 à 2 Bft) uit de oostelijke sector.
 • UV-index: 7


Vrijdag 14 juli

 • Weerbeeld: we krijgen een licht wisselvallige dag, met brede opklaringen maar ook enkele lokale buien.
 • Temperatuur: minimum 10°C, maximum 21°C.
 • Wind:  2 Bft uit W, ruimend naar NW en toenemend tot 4 Bft.
 • UV-index: 6


Zaterdag 15 juli

 • Weerbeeld: de bewolking neemt toe vanaf het westen, maar waarschijnlijk blijft het overwegend droog.
 • Temperatuur: minimum 12°C, maximum meest waarschijnlijk rond 22°C (marge: 18-25°C)
 • Wind: eerst 2 en later 4 Bft uit ZW (nog onder voorbehoud)
 • UV-index: 7 (bij voldoende opklaringen)

Verdere vooruitzichten (zondag 16 juli tot en met donderdag 20 juli)

Het Azorenhoog bouwt een uitloper uit naar onze omgeving, maar de wigas blijft waarschijnlijk ten zuiden van ons. Dat betekent dat we overwegend droog weer krijgen, met maxima tussen 20 en 25°C. Later in de periode neemt de kans op maxima tussen 25° en 30°C in de virtuele wereld van de ensembles wat toe, maar het blijft uiteraard afwachten of deze trend zich ook in de werkelijkheid doorzet. Er wordt in deze hele periode voorlopig nauwelijks neerslag berekend.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...