zondag 4 juni 2017

Dinsdag mogelijk storm op zee, felle windstoten in het binnenland

Aan het vrij rustige weer van de afgelopen weken lijkt dinsdag (overmorgen dus) een abrupt einde te te komen. Een uitdiepende depressiekern boven de Noordzee kan dan zorgen voor storm op zee en ook veel wind in het binnenland. Het actieve frontale systeem zal eindelijk nog eens voor regen van betekenis zorgen en tot slot kunnen ook nog eens een aantal felle buienlijnen over onze regio trekken.

De weerkaart voor dinsdag 11 uur lokale tijd volgens het Amerikaanse GFS-model: een stormdepressie boven de Noordzee zorgt voor veel wind langs de Belgische kust. 


Vandaag zorgt een mobiele wig eerst nog voor een vrij zonnige en droge zomerdag. Morgen trekt deze wig verder naar het oosten, maar beïnvloedt het eerste deel van de dag ons weer nog gunstig. Boven de Atlantische Oceaan zien we wel een uitdiepende depressiekern verschijnen. In de nacht van morgen op dinsdag ligt deze kern boven Engeland.

Het warmfront van dit lagedrukgebied bereikt tegen dinsdagochtend onze kust. Dan gaat het razendsnel. We bevinden ons dinsdagochtend heel eventjes in de warme sector, maar al heel snel trekt het koufront over onze regio. Dat gaat gepaard met veel wind en neerslag. Na het koufront volgen nog enkele actieve buienlijnen. Daarbij is ook onweer mogelijk en tijdens de buien kan de wind uithalen tot 110 km/u op zee en tot 90 km/u in het binnenland. Dat is erg veel voor bomen die vol in het blad staan. Lokale schade is dus zeker niet uitgesloten.
Een kleine kanttekening: het sterkste windveld is niet zo groot. Dat maakt de verwachting nog vrij onzeker. Kleine veranderingen in de berekeningen kunnen nog grote gevolgen hebben.

Ook woensdag liggen de isobaren nog dicht bij elkaar en blijft er dus heel wat wind staan. Op donderdag bevinden we ons in een brede warme sector. Het wordt stilaan rustiger en de aangevoerde luchtmassa is opnieuw warmer.

De evolutie van het verwachte stormweer op zee kan je volgen op de website van het Kustweerbericht (met dagelijks updates om 08, 12, 16  en 20 uur).

Voor de regio van Gent geeft dit de volgende weersverwachting:

Vandaag zondag 4 juni 2017

 • Weerbeeld: een veld met lage bewolking trekt deze ochtend nog over onze regio, maar daarna krijgen we zonnige perioden. Op deze mooie Pinksterdag blijft het de hele dag droog.
 • Temperatuur: maximum 21°C
 • Wind: 3 à 4 Bft uit W.

Vanavond en vannacht

 • Weerbeeld: hoge sluierwolken kunnen tijdelijk het zicht op de sterrenhemel belemmeren, maar het blijft de hele nacht droog.
 • Temperatuur: minimum 11°C op het platteland, 13°C in het stadscentrum.
 • Wind: eerst matig (3 Bft) uit WZW, later zwak (1 à 2 Bft) uit de zuidelijke sector.

Morgen maandag 5 juni

 • Weerbeeld: voor de middag is het nog vrij zonnig, na de middag komt er meer bewolking opzetten vanaf het zuiden. Waarschijnlijk blijft het droog tot 's avonds laat, maar in het tweede deel van de nacht begint het te regenen.
 • Temperatuur: maximum 22°C.
 • Wind: matig (3 à 4 Bft) uit ZZW.


Dinsdag 6 juni

 • Weerbeeld: eerst betrokken met regen. Het tweede deel van de dag wisselen opklaringen en buien elkaar af. Bij de buien is er onweer mogelijk. De hele dag kunnen de rukwinden uithalen tot 90 km/u. Niet meteen de meest geschikte dag voor buitenactiviteiten, met andere woorden.
 • Temperatuur: 's ochtends ligt het kwik rond 15°C en daar komt in de loop van de dag weinig verandering in, aangezien de aangevoerde luchtmassa erg koel is.
 • Wind: 's ochtends matig (4 Bft) uit Z. Al snel ruimt de wind naar WNW en neemt hij ook in de omgeving van Gent toe tot krachtig (6 Bft), met rukwinden tot 80 à 90 km/u. Naar de avond toe neemt de wind af tot 4 Bft, maar ook dan zijn tijdens de buien nog rukwinden mogelijk tot 90 km/u.

Woensdag 7 juni

 • Weerbeeld: we krijgen zonnige perioden. Lokaal kan er nog altijd een bui vallen, maar die buien zijn veel minder talrijk én veel minder fel dan op dinsdag. 
 • Temperatuur: minimum 11°C, maximum 19°C.
 • Wind: met 4 à 5 Bft uit WZW tot W staat er nog altijd veel wind.

Donderdag 8 juni

 • Weerbeeld: zon en wolken wisselen elkaar af. De aangevoerde luchtmassa is warmer, maar ook licht onstabiel. In de namiddag en 's avonds kan er dus een buitje vallen.
 • Temperatuur: minimum 11°C, maximum 23°C.
 • Wind: 4 Bft uit ZZW tot ZW.

Verdere vooruitzichten (vrijdag 9 juni tot en met dinsdag 13 juni)

Een moederdepressie nabij de Britse Eilanden zorgt bij ons voor een overwegend zuidwestelijke stroming. Het ziet ernaar uit dat de actiefste delen van storingen uit onze buurt worden gehouden, maar het is soms wel licht wisselvallig. De maxima liggen gemiddeld rond 21°C. Op dagen dat de wind wat meer naar het zuiden krimpt, kunnen we de kaap van de 25°C halen.

De zogenaamde "pluimverwachting" voor de temperatuur in het zuiden van Nederland. Vanaf donderdag is de onzekerheid groot. (Bron grafiek: Weerplaza.nl) 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op weg naar droog weer, met kans op wat nachtvorst

Nu het schaatsseizoen achter de rug is, wordt het tijd om de verwachtingen op dit blog weer eens te bekijken met een zomerse blik. Om mijn z...