donderdag 23 april 2015

Meer nadruk op onzekerheid in het weerbericht

Het SMHI (het Zweedse KMI) experimenteert met een nieuwe berichtgeving over het weer. In plaats van met stelligheid te verkondigen welk weer het zal worden, leggen ze meer de nadruk op de onzekerheid die er is. Ze geven aan wat het meest waarschijnlijke weerbeeld is, maar ook hoeveel kans er is op een ander weertype (zie het voorbeeld hieronder).


Daar ligt volgens mij ook dé uitdaging voor de professionele weerdiensten. Nu de modellen steeds beter worden, is het niet zo moeilijk meer om een vrij accuraat weerbericht op te stellen. Het grote aantal degelijke amateur-weerwebsites bewijst dat. De professionele diensten zullen zich moeten onderscheiden door inhoudelijk meer in te gaan op de weersituatie én een beter beeld te schetsen van de onzekerheden, die de ene dag al groter zijn dan de andere.
De uitwerking van het SMHI kan wat mij betreft nog beter, maar het basis-idee is OK. Het onderscheid dat ze maken is van links naar rechts: meest waarschijnlijk, minder waarschijnlijk en minst waarschijnlijk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vorst tot en met vrijdag, daarna een dooiaanval

De voorbije nachten werd het telkens een graadje minder koud dan verwacht, ook de maxima lagen telkens een graadje hoger. De wind waaide wel...