woensdag 4 februari 2015

Tijdelijke noordoostenwind, daarna weer zachter

Wie de weerkaarten niet bestudeert zou de komende dagen eventjes in de waan kunnen zijn dat er een serieuze poging wordt gedaan om voor natuurijs te zorgen. Er staat een vrij koude noordoostenwind, het vriest 's nachts en overdag komt de temperatuur met moeite boven de nul graden.

Een uitloper van een Iers hogedrukgebied richting Scandinavië is zelden een solide winterse setting.


Een blik op de weerkaarten leert meteen dat de winterse setting alles behalve solide is. Het is een uitloper van een hogedrukgebied nabij Ierland in de richting van het zuiden van Scandinavië die voor de noordoostenwind zorgt. Dat is zelden een goed teken en deze keer is het niet anders. De uitloper verdwijnt snel en wat overblijft is een vervelend hogedrukgebied boven Ierland, dat bij ons voor een noordwestelijke stroming zorgt. Een heel slechte luchtdrukconfiguratie voor wie van schaatsen op natuurijs houdt. De stroming is geblokkeerd, maar er wordt wel zachte zeelucht aangevoerd.

Halfweg volgende week zou de hogedrukkern zich boven onze omgeving vestigen. In december kan je dan nog hopen op een stevige inversielaag met voldoende stralingskou die voor een solide schaatsvloer zorgt, maar half februari wordt dat al een stuk lastiger omdat de zon al aan kracht wint.

Samengevat: na een paar dagen met een vrij koude noordoostenwind, gaat het kwik vanaf zaterdag alweer een stuk de hoogte in. Schaatsmogelijkheden komen er niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...