donderdag 4 juli 2013

Fraai zomerweer op komst

Een hogedrukkern vestigt zich de komende dagen in onze buurt en dat is goed nieuws. We krijgen vanaf het weekend een periode met stabiel zomerweer. Omdat de kern ten noorden van onze omgeving blijft, hoeven we ook geen tropische hitte te verwachten. De meestal zwakke wind komt van over de Noordzee en dat tempert de temperatuur wat. De maxima liggen tijdens het weekend en begin volgende week in Oost-Vlaanderen zo rond de 25°C. In combinatie met veel zonneschijn zorgt dat voor een perfect zomerweertje.

De weerkaart voor komende zaterdag: een hogedrukkern vlak ten noorden van ons zorgt voor fraai zomerweer.
Vanaf woensdag zou de noordenwind een tandje bijsteken en moeten de maxima een paar graden inleveren. De maxima komen dan uit rond 22°C, maar we liggen dan nog altijd onder de beschermende vleugels van het hogedrukgebied, waardoor het droog en zelfs overwegend zonnig blijft. In de berekeningen van het betrouwbare Europese weermodel vinden we vrijwel geen neerslagsignalen terug. We mogen ons dus opmaken voor een droge tiendaagse.

Kustweer

Ook onze kust mag zich opmaken voor een periode met mooi zomerweer, met ook daar vanaf het weekend maxima ruim boven de 20°C. De temperatuur van het zeewater ligt nog altijd aan de lage kant. Aan de meetpaal op de zandbank Westhinder bedraagt die ongeveer 14°C. Dat zorgt ervoor dat het aan het strand flink kan afkoelen als er een zeebries opsteekt, maar meestal duurt het toch een paar uur voor het proces van de zeebries goed op gang komt. De temperatuur van het strandwater ligt al hoger. In Oostende bedroeg die vandaag 16,6°C. Onder een stralende zon warmt het ondiepe water aan het strand veel gemakkelijker op dan het diepe zeewater. Daar komt tegen volgende week dus nog wel een paar graadjes bij.

Ook op een ander gebied hebben we geluk. Terwijl de zon vanaf het weekend volop doorbreekt, neemt boven ons hoofd op grote hoogte de densiteit van de ozonlaag toe. Die ozonlaag werkt als een natuurlijke UV-filter. Hoe dikker die filter, hoe minder schadelijke UV-straling er kan doordringen. Vandaag bedroeg de UV-index bij helder weer nog 7,4. Volgende week daalt die iets, naar 6,5. Voldoende insmeren kan dan volstaan om er niet als een roodverbrande kreeft bij te lopen.

De temperatuur van het strandwater in Oostende is de voorbije maand opgelopen van  13 naar  17°C. De komende week  komen daar nog een paar graadjes bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...