donderdag 27 september 2012

Zeeijs Noordpool groeit weer aan

Het smeltseizoen van het zeeijs aan de Noordpool is voorbij. Nadat de voorbije weken een spectaculair diepterecord was bereikt (zie vorige bijdrage), begint het zeeijs nu langzaam weer aan te groeien. Ondanks die aangroei zitten we nog altijd ver onder het vorige diepterecord uit 2007. Deze grafiek van The Cryosphere Today, met daarop de oppervlakte van het zeeijs van de voorbije 33 jaar,  maakt dat pijnlijk duidelijk:


We zijn eind september. In het arctische gebied breidt de poolnacht zich weer uit. Op de geografische Noordpool is het kwik momenteel gezakt tot -10°C. Omdat de zon er niet meer boven de horizon uitkomt, is er geen "dagelijkse gang" meer in de temperatuur. Het kwik zakt er de volgende dagen nog wat verder weg, tot rond -15°C. Ook in Siberië koelt het nu af. In Oymyakon, in de winter één van de koudste bewoonde plaatsen ter wereld, liggen de maxima nu nog boven +6°C, maar vanaf dinsdag lijkt het ook daar dag en nacht te blijven vriezen, met 's nacht temperaturen eerst nog rond -5°C, later in de week rond -10°C.

Zo worden stilaan de eerste tekenen van de winter op het noordelijk halfrond weer zichtbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...