dinsdag 5 januari 2021

Eindelijk winter in midden-Zweden

 In mijn tweede thuis in Medelpad, in het midden van Zweden, is het eindelijk winter. In Vike, een weerstation op enkele kilometer van mijn huis en aan de oever van hetzelfde meer als mijn huis, daalde het kwik deze ochtend tot -20,1°C. Dat is meteen ook kouder dan het er in heel 2020 ooit was. In Vlaanderen niets van dat alles. Het was de voorbije dagen wel kouder dan normaal, maar met maxima rond +3°C, minima rond +1°C en nu en dan wat regen, was er van echt winterweer geen sprake. Dit weertype blijft nog een paar dagen aanhouden, daarna lijkt het opnieuw zachter te worden.

De temperatuur de voorbije 24 uur in Vike, in het Zweedse landschap Medelpad.


De komende dagen verandert er wat op de weerkaarten. De hogedrukgordel ten noorden van ons land wordt doorbroken en splitst zich op in een kern ten zuiden van Groenland en een kern boven het westen van Rusland. Wij komen vanaf overmorgen in een zadelgebied terecht, met nog altijd wat kouder weer dan normaal (maar dus geen echt winterweer). Donderdag valt er alweer regen bij +3°C in de regio Gent. Meer naar het oosten is de kans op natte sneeuw groter.

Vanaf het weekend zakt de Groenlandse hogedrukcel weg naar het zuiden en na het weekend komen we stilaan in een westelijke stroming terecht. Vanaf maandag zien we de temperatuur flink stijgen, met maxima rond 8°C en minima rond 2 à 3°C. De kans op vorst tijdens de nachten wordt dan kleiner.

Het eps-meteogram voor Drongen (bron: ecmwf.org)


Boven Scandinavië en het westen van Rusland handhaaft het winterweer zich wel. Dat kan gunstig zijn als de wind later deze winter nog eens naar het noordoosten zou draaien. Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen dat dit ook zal gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten