zondag 10 januari 2021

Vanaf woensdag weer kouder na zachter intermezzo

 Het voorbije weekend hebben we er op koude-vlak ongeveer alles uitgeperst wat er uit te halen was. De opklaringen zaten mee, waardoor ik in Drongen zaterdag een minimum van -4,0° kon noteren. Ook in de nacht van zaterdag op zondag brak het wolkendek geregeld open, met een minimum van -3,4°C. Zaterdag kon ik daardoor zowaar de eerste hellmanpunten (koudegetal) noteren: 1,1. Vandaag zondag zaten er helaas geen helmannpunten in. De komende dagen wordt het tijdelijk wat zachter, maar vanaf de tweede helft van de komende week wordt het spannend op de weerkaarten.

De heldere nachten zorgden voor ijs op de sloten in Drongen.


Een uitloper van het Azorenhoog zorgde bij ons vandaag voor het erg rustige weer. Die uitloper zakt in elkaar, waardoor we vannacht in een stilaan sterkere zuidwestelijke tot westelijke stroming terecht komen. Daardoor koelt het niet meer zo sterk af, met vannacht minima in westelijk Vlaanderen rond 1°C. Morgen maandag voert de strakke zuidwestelijke wind zachtere lucht aan, met een middagtemperatuur rond 6°C. 's Avonds loopt de temperatuur nog wat verder op. Overdag valt er nu en dan een beetje regen, 's avonds bereikt een actievere neerslagzone onze omgeving. 

Op de hoogste toppen van de Ardennen schommelt het kwik morgennamiddag rond het vriespunt en valt er nu en dan wat sneeuw of natte sneeuw. De regenzone zorgt er 's avonds en 's nachts voor regen in de valleien, maar op de hoogste toppen kan er nog behoorlijk wat sneeuw bijvallen bij een temperatuur rond 0 graden. 

Dinsdag bevinden we ons nog altijd in een strakke westelijke stroming. In het Gentse valt er nu en dan regen, bij maxima rond 8 à 9°C. Na de passage van een koufront draait de wind naar het noordwesten en koelt het weer enkele graden af. Op de hoogste toppen van de Ardennen dooit het dinsdag licht, tot aan de passage van het koufront. Dan duikt de temperatuur opnieuw onder het vriespunt en valt er weer wat sneeuw.

Scandinavisch hogedrukgebied

Woensdag zien we een belangrijke ontwikkeling op de weerkaarten. Wij bevinden ons op de noordoostelijke flank van het Azorenhoog, met een noordwestelijke wind. Boven het noorden van Scandinavië stijgt de luchtdruk sterk. Daartussen zit, boven de Oostzee, een lagedrukgebied ingekneld. De noordwestelijke stroming zorgt opnieuw voor een nipte ijsdag op de hoogste toppen van de Ardennen, waar het sneeuwdek zich dus handhaaft. In westelijk Vlaanderen liggen de maxima rond +5°C. Een warmfront blijft slepen langs de Franse grens en zorgt daar voor wat regen. 

Donderdg ligt er een hogedrukgebied boven Zweden (bron: ecmwf via wetterzentrale.de)


Donderdag ligt er een stevig hogedrukgebied (1030 hPa) boven Zweden. Aan de oostelijke flank van deze anticycloon zakken koude bovenluchten naar het zuidwesten af. We zitten dan op een termijn van 96 uur ver. Dat wordt voor de vorming van een blokkade al vrij kritiek. Dat zien we al in de weermodellen. Het Britse UKMO-model laat de wind bij ons nog uit het westnoordwesten waaien. Het Europese weermodel voorziet momenteel voor donderdag een zwakke oostelijke wind boven Vlaanderen. Bij het Britse model loopt het kwik donderdag nog op tot 4 à 5°C, het Europese model houdt het op +2°C, met in de namiddag invallende vorst vanaf het oosten. Een neerslagzone zou daarbij vlak ten zuiden van ons land blijven. 

Nog volgens de hoofdberekening van het Europese model maakt het Scandinavische hogedrukgebied vrijdag contact met het Azorenhoog. De wind blijft dan uit het noordoosten tot oosten waaien. De minima liggen in Vlaanderen rond -3°C, de maxima rond +1°C. Het blijft de hele dag droog. In de hoge Ardennen kan het boven het sneeuwdek 's ochtends streng (-10° en lager) tot zeer streng (-15°C of lager) vriezen. De maxima liggen daar dan rond -3°C.

Of dit de opmaat is naar nog kouder weer, zal de komende dagen duidelijk moeten worden. De hoofdberekening van het Europese model laat ons vrij snel weer in een westelijke en dus zachtere stroming terecht komen. Eerst maar eens afwachten hoe de blokkade zich vanaf donderdag zal ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten