In de Hoge Venen ligt inmiddels rond de 40 cm sneeuw. Ook elders in de Ardennen ligt er een flinke vracht, want de sneeuwgrens is in de loop van de week gezakt van 500 meter naar 100 à 200 meter. In de lagere delen van de Ardennen krijgt de sneeuw het na het weekend moeilijk, maar op de hoogste toppen wordt er nauwelijks dooi verwacht. Daar kan het sneeuwdek de komende week mogelijk aandikken tot een halve meter. Ook in Vlaanderen lijkt het, na een zachtere periode begin volgende week, mogelijk weer wat kouder te worden. Winterweer is niet écht ver uit de buurt.
In de Hoge Venen ligt bijna 40 cm sneeuw (bron: webcam KMI) |
De sneeuwval in de Ardennen van vandaag wordt veroorzaakt door een occlusiefront verbonden aan een lagedrukgebied boven de zuidelijke Oostzee. In Vlaanderen zorgt dit lagedrukgebied voor een noordwestelijke tot noordelijke stroming, met vooral langs de Nederlandse grens enkele winterse buien. Omdat de wind van over zee komt, ligt de temperatuur in het laagland enkele graden boven het vriespunt.
Vanaf vannacht komen we in een zadelgebied terecht. De wind valt weg. Als het voldoende opklaart, kan het enkele graden vriezen. Lage wolkenvelden doen de temperatuur hier en daar wel weer oplopen vannacht.
Ook morgen en zondag bevinden we ons in dit zadelgebied, met erg rustig maar soms grijs weer. De maxima liggen morgen zaterdag ook in Vlaanderen rond of iets boven het vriespunt, maar of het de nacht van zaterdag op zondag afkoelt, is nog maar de vraag. Lage bewolking zorgt ervoor dat het kwik op veel plaatsen nauwelijks daalt. Onder brede opklaringen kan het wel licht vriezen. Zondag blijft het waarschijnlijk erg lang grijs, bij maxima rond 2 à 3°C.
Vanaf maandag zien we het hogedrukgebied van de Azoren zich uitbreiden naar onze regio. Door de hogedrukinvloed blijft het droog, maar op de noordelijke flank van de anticycloon komen we wel in een westelijke stroming terecht. Die voert wat zachtere zeelucht aan. De maxima lopen in Vlaanderen op tot 6°C op maandag en 8°C op dinsdag. 's Nachts vriest het dan niet in Vlaanderen. Op de hoogste toppen van de Ardennen zijn de maxima licht positief, 's nachts blijft het daar licht vriezen.
De hoofdberekening van het Europese model laat volgende week koude bovenluchten doordringen tot onze omgeving. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de) |
Vanaf woensdag zijn de ontwikkelingen vrij onzeker. De hoofdberekening van het Europese weermodel laat een hogedrukkern ontstaan boven Scandinavië en een depressie boven het noordoosten van Frankrijk. In dat geval kunnen koude bovenluchten doordringen tot onze omgeving en krijgen we een vleugje echter winter, met 's nachts matige vorst en maxima rond het vriespunt. In het ensemble krijgt deze berekening niet al te veel steun; het gemiddelde ligt daardoor een stuk hoger. Extreem zachte berekeningen vinden we niet terug in het ensemble.
De eps-verwachting voor de temperatuur in Gent: onzeker vanaf woensdag, met de hoofdberekening als één van de koudste oplossingen (bron: ecmwf.org) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten