In deze winter blijven wat koudere en zachte periodes elkaar afwisselen. Het is de week die komt niet anders. Na wat natte sneeuw hier en daar de voorbije dagen, schakelen we vanaf morgen over op zacht weer. Opvallend is dat de scherpe grens tussen het erg zacht weer bij ons en gevoelig kouder weer boven het midden van Nederland komt te liggen. Tijdens het weekend gaat de temperatuur ook bij ons weer naar beneden en kan er opnieuw winterse neerslag vallen.
Een stilaan vertrouwd beeld deze winter in Vlaanderen: hier en daar een dun laagje sneeuw. |
Het koudere weer van de voorbije dagen is veroorzaakt door kleine lagedrukgebiedjes boven en ten zuiden van onze omgeving. Het is een niet-wetenschappelijke vuistregel van mij: kou veroorzaakt door een lagedrukgebied, is vrijwel nooit een lang leven beschoren. Vanavond nadert een frontaal systeem, verbonden aan een depressiekern boven de Noordzee. De eerste neerslag valt in onze omgeving als natte sneeuw bij +1°C, waardoor er de komende nacht hier en daar een papperig sneeuwdekje kan ontstaan.
Achter het occlusiefront ruimt de wind morgenochtend naar het westnoordwesten, waardoor zachte zeelucht binnenwaait. 's Middags ligt de temperatuur in de regio Gent al rond 5°C. Eerst valt er nog wat regen, later blijft het overwegend droog.
Donderdag keert het front als warmfront op zijn stappen terug. Het blijft zich de hele dag in onze omgeving ophouden, waarbij Vlaanderen in de zachte lucht blijft. Het is de hele dag regenachtig bij maxima rond 12°C. De grens tussen deze zachte lucht en koudere lucht is messcherp en ligt boven Nederland. In het noorden van Nederland liggen de maxima zo'n tien graden lager en zelfs het midden van Nederland haalt amper 4°C. In Noord-Brabant en Zeeland is het met 11°C al een stuk zachter. Het hoeft niet gezegd dat een kleine verschuiving van het front dus grote gevolgen kan hebben voor de temperatuur. Dat zien we in het ensemble van ECMWF, waarin een heel klein deel van de leden de koude lucht laten doordringen tot in Vlaanderen. De kans dat dit gebeurt, ligt rond 10 procent. Met andere woorden: weinig waarschijnlijk, maar niet onmogelijk.
Donderdag waait de wind ten noorden van het front uit het koude oosten en ten zuiden ervan uit het zachte westen. Resultaat: 1°C in Groningen en 11°C in Antwerpen. (bron kaart: ecmwf via windy.com) |
Vrijdag zien we op het front diverse golftopjes ontstaan, die eigenlijk aparte depressiekerntjes vormen. Dat maakt het nog wat lastiger om de situatie in te schatten, aangezien rond deze kerntjes de zachte en koudere lucht om elkaar heen beginnen te draaien. Grofweg ziet het er naar uit dat de tweedeling in stand blijft: vrij koud in noordelijke Nederland, met daar maxima rond +1, een oostelijke wind en winterse neerslag, een stuk zachter bij ons met maxima rond 11°C; een westelijke wind en regen. Maar de onzekerheid blijft vrij groot.
Zaterdag wordt het front weggeduwd naar het zuiden en komt ook Vlaanderen in de koudere lucht terecht. Dat gebeurt in de loop van de dag. 's Ochtends ligt het kwik nog rond 7°C, in de namiddag rond 2°C. De regen die er eerst nog valt, gaat over in natte sneeuw en sneeuw. Door de natte ondergrond en de zachte voorgeschiedenis, blijft die sneeuw in westelijk Vlaanderen nauwelijks liggen.
In de nacht van zaterdag op zondag vriest het licht in de regio Gent: zo rond -3°C. Verder naar het oosten kan het matig vriezen. Zondag ligt er een hogedrukwig boven onze omgeving. De maxima liggen rond 5°C. Er is dus geen sprake van doorzettend winterweer.
Na het weekend lijkt er zich een depressiekern te vestigen boven de Noordzee. Het wisselvallige weer blijft dan aanhouden, met soms wat koudere periodes maar vaak ook zacht weer. Aanwijzingen voor structureel winterweer zijn er nog niet.
De kansverdeling voor de minima en maxima voor Gent volgens het ensemble van ECMWF. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten