donderdag 28 januari 2021

Opnieuw sneeuw mogelijk in het weekend, later kouder?

Op de wat langere termijn komen de hoofdberekeningen van zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel met winterse weerkaarten op de proppen. Ze krijgen daarin steun van een deel van de ensemble-leden. Zekerheid is er nog lang niet, maar interessant wordt het in elk geval wel. Ook op kortere termijn staan er ons enkele winterse speldenprikjes te wachten. Mogelijk valt er overmorgen opnieuw (natte) sneeuw; het lijkt wel een gewoonte te worden tijdens de weekends van deze januarimaand.

In de berekening van deze ochtend laat het Europese weermodel een sneeuwdek zien boven het grootste deel van Vlaanderen. In de praktijk kan dit evengoed wat meer naar het noorden of zuiden zijn. (bron: ecmwf.org)


Laat ons eerst kijken naar de korte termijn. Vandaag trekt een regenzone over onze omgeving. Daardoor is de totale neerslagsom deze maand over de 100 mm gegaan hier in Drongen. Vlaanderen is daarbij wel in de zachte lucht terecht gekomen, met maxima boven de 10°C. In het noorden van Nederland is het een stuk kouder (zie vorige bijdrage). Vannacht volgt er alweer een regenzone, bij minima rond 9°C.

Morgen vrijdag ligt er een depressiekern voor de Nederlandse kust. Het warmfront ligt daarbij boven Nederland en vormt nog altijd de scheiding tussen koudere lucht in het noorden en veel zachtere lucht in het zuiden. In de regio Gent liggen de maxima morgen rond 10 à 11°C. 's Avonds laat trekt een koufront over onze omgeving. Veel neerslag valt er niet, maar we komen vanaf dan wel in de koudere luchtmassa terecht. Het kwik daalt richting het vriespunt.

Zaterdag trekt dan een depressiekern ten zuiden van ons langs, over het noorden van Frankrijk. Onze omgeving is dan in de koude luchtmassa terecht gekomen. Het Europese weermodel laat nu al enkele keren het neerslaggebied van de depressie over Vlaanderen trekken, met vrij veel natte sneeuw en sneeuw, temperaturen iets boven het vriespunt en een sneeuwdek van enkele centimeters. Het blijft afwachten waar deze neerslagzone overmorgen precies terecht zal komen, maar de kans op een sneeuwdekje is vrij groot. Vergeet wat u de voorbije dagen hoorde (ook van mij) over de neerslag die zaterdag op het laatst zou overgaan in sneeuw. We zijn ondertussen in een ander scenario terechtgekomen. De neerslag komt uit het zuiden opzetten en begint vrijwel meteen als natte sneeuw en later sneeuw.

De neerslagzone trekt zaterdag stilaan naar het noorden. Blauw is sneeuw, groen is regen. Het wordt dus millimeterwerk. (bron: ecmwf. org)


Er zijn twee gevaren. Als de neerslagband wat te ver naar het noorden doorschuift, komen we in de zachte lucht terecht en begint het te regenen. Blijft de neerslagband iets zuidelijker, dan valt de sneeuw boven het noorden van Frankrijk en blijft het hier gewoon droog (zie kaartje hierboven). Het hangt dus af van details, die pas op het laatste moment duidelijk zullen worden. Bij de berekening van het Europese model van deze ochtend, valt alles precies op zijn plaats om bij ons in de regio Gent sneeuw te krijgen. De meeste leden van het ensemble gaan mee met de hoofdberekening, dat verhoogt toch wat de betrouwbaarheid.

Zondag komen we dan in een rustig zadelgebied terecht. Bij voldoende opklaringen kan het 's ochtends enkele graden vriezen, overdag liggen de maxima rond +3°C. De dauwpunttemperatuur blijft negatief, dus een eventueel sneeuwdek zal nog niet volledig wegsmelten. Dat gebeurt wel in de nacht van zondag op maandag. Dan trekt een regenzone over ons land, mogelijk voorafgegaan door wat smeltende sneeuw. Bij onze noorderburen kan er zelfs wat ijzel vallen. 

Het ensemblegemiddelde van het Europese weermodel voor het weekend van 7 februari: hoge luchtdruk boven Scandinavië, met bij ons een oostelijke wind. (bron: ecmwf via wetterzentrale.de)


Begin volgende week zorgt een depressiekern ten westen van Ierland bij ons voor een zuidwestelijke stroming. Het wordt dan tijdelijk weer regenachtig en zacht, met maxima rond 10°C. In het tweede deel van de week begint de luchtdruk te stijgen boven IJsland en Scandinavië, zowel volgens het Europese als het Amerikaanse weermodel. Boven Scandinavië en westelijk Rusland liggen erg koude luchtmassa's, terwijl het ten zuiden van ons net erg zacht is. De grens tussen beide luchtmassa's komt dicht bij ons te liggen. Ik durf absoluut nog niet te zeggen welke van beide het uiteindelijk zal halen, maar in het ensemble zien we in elk geval de kans op matige vorst en ijsdagen geleidelijk toenemen vanaf het weekend van 6 en 7 februari.

De ensemble-verwachting voor de minima en maxima in de regio Gent: op lange termijn toenemende kans op matige vorst en eventueel ijsdagen, maar ook de zachte opties zijn nog ruim vertegenwoordig. (bron: ecmwf.org)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten