Het occlusiefront van een depressiekern nabij Denemarken trok in de vroege ochtend over onze omgeving en zorgde weer voor 4 mm neerslag in Drongen. Tussen de regendruppels zaten ook enkele kletsnatte klodders sneeuw, maar niet genoeg om een sneeuwdag bij te schrijven in de winterstatistieken.
De depressiekern trekt verder naar het oosten en dompelt ons in onstabiele maritiem polaire lucht, waarin nog enkele buien tot ontwikkeling kunnen komen. Tegelijkertijd zien we boven het noorden van Scandinavië de luchtdruk stijgen tot 1024 hPa.
Morgen zaterdag valt de drukgradiënt in onze omgeving vrijwel volledig weg. Er staat dus weinig wind. Boven de zuidelijke Noordzee en het westen van Vlaanderen ligt een buienlijn. Door het gebrek aan stroming kunnen de buien lang boven dezelfde plek blijven hangen. De meeste neerslag valt in West-Vlaanderen. Antwerpen en Limburg houden het grotendeels droog. Oost-Vlaanderen moet ook rekening houden met enkele buien. De temperatuur op 850 hPa daalt morgen naar -6°C, de temperatuur op 1,5 meter tijdens de buien tot rond +3°C. Dat betekent dat de neerslag waarschijnlijk valt als regen en natte sneeuw.
Zondag is de luchtdruk boven Scandinavië gestegen tot 1035 hPa. Bovendien zoekt dit hogedrukgebied toenadering tot het hogedrukgebied van de Azoren, waardoor een langgerekte hogedrukgordel ontstaat. Aan de zuidflank van deze gordel zakken gevoelig koudere, continentale luchtmassa's af naar onze omgeving. Op 850 hPa zakt de temperatuur in onze omgeving zondag verder naar -9°C. Boven het warme Noordzeewater ontstaan er daardoor sneeuwbuien, maar door de aflandige stroming raken ze het binnenland niet op. Ook boven Limburg berekent het Europese weermodel zondag een sneeuwgebiedje. Daar zou tot 3 cm sneeuw kunnen vallen. In de loop van zondag steekt de wind opnieuw op en draait hij naar het noordoosten. Het zal dus kouder aanvoelen dan het in werkelijkheid is.
Maandag wordt de dag met de koudste bovenluchten. Op 850 hPa is de temperatuur in onze omgeving dan gedaald tot -11°C. In de noordoostelijke stroming trekt een occlusie mee, maar het ziet er naar uit dat die ten oosten van onze regio blijft. Allicht wordt maandag in onze omgeving een vrij zonnige, maar koude dag. Al blijft in dit soort situaties de lage bewolking een moeilijke factor om in te schatten en het is precies deze lage bewolking die een enorme invloed kan hebben op de minimumtemperatuur.
Vanaf dinsdag trekt het hogedrukgebied zich terug naar Rusland. Boven de Middellandse Zee ligt een lagedrukgebied, waardoor de wind in eerste instantie bij ons nog aflandig zou blijven. De wind neemt in elk geval wel in kracht af. De bovenluchten zijn nog altijd koud: rond -8°C op 850 hPa. Vanuit het zuiden nadert een neerslagzone. Als die tot bij ons raakt, zou dat enkele centimeters sneeuw kunnen opleveren, maar voorlopig valt dat nog moeilijk in te schatten.
Waarschijnlijk blijven we ook woensdag en donderdag in het zadelgebied vertoeven, met weinig wind, koude bovenluchten en kans op wat sneeuw. We lopen wel het risico dat de bewolking de scherpste kantjes van de kou afhaalt. De kans op natuurijs bespreek ik onderaan deze bijdrage.
Het weerbericht voor de regio Gent:
Vandaag vrijdag 2 februari 2018
- Weerbeeld: meestal zwaarbewolkt met geregeld regen. Tussen de regen kan er ook wat natte sneeuw zitten. Tegen de avond wordt het droger.
- Maximumtemperatuur: 6°C
- Wind: 3 à 4 Bft uit W, ruimend naar NW en afnemend tot 2 Bft.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: wisselend bewolkt en overwegend droog.
- Temperatuur: minima rond +1°C. Lokaal wel wat vorst aan de grond.
- Wind: windstil, of zwak (1 à 2 Bft) uit de noordelijke sector.
Morgen zaterdag 3 februari
- Weerbeeld: meestal veel wolken, af en toe een korte opklaring. Er vallen buien, het meest in het westelijke deel van onze regio. Hoe verder naar het oosten, hoe kleiner de kans op buien. De buien krijgen meer en meer een winters karakter, maar een sneeuwdek wordt in onze omgeving niet verwacht.
- Temperatuur: maxima rond 5°C.
- Wind: tijdelijk 2 Bft uit de westelijke sector. Later op de dag wordt het vrijwel windstil.
Zondag 4 februari
- Weerbeeld: zon en wolken wisselen elkaar af. Er is een kleine kans op een sneeuwbui.
- Temperatuur: minima rond -1°C, maxima rond +4°C.
- Wind: 3 à 4 Bft uit NNO.
Maandag 5 februari
- Weerbeeld: dit lijkt een vrij zonnige en droge dag te worden, al blijft lage bewolking altijd wel op de loer liggen.
- Temperatuur: minima rond -2°C, maxima rond +2°C.
- Wind: eerst 3 en later 4 Bft uit NO, ruimend naar ONO.
Dinsdag 6 februari
- Weerbeeld: onzeker. De operationele run berekent voor onze omgeving een sneeuwzone bij een temperatuur die nipt onder het vriespunt ligt. Dit scenario krijgt (voorlopig?) niet veel steun van de andere eps-leden. Het blijft in elk geval wel vrij koud.
- Temperatuur: minima rond -4°C, maxima rond +1°C (marge: -2 tot +3°C)
- Wind: eerst 4 en later 3 Bft uit ONO.
Verdere vooruitzichten (woensdag 7 februari tot en met zondag 11 februari)
Zie inleiding. We blijven waarschijnlijk eerst nog in een zadelgebied, waarin de vrij koude lucht tot stilstand komt. Het is dan rustig en vrij koud weer, met kans op wat sneeuw of winterse neerslag. Tijdens heldere nachten kan het matig vriezen, maar als er veel bewolking blijft hangen, vriest het meestal maar licht. Op het einde van de verwachtingsperiode lijken Atlantische depressies weer op te rukken naar onze omgeving en zou het minder koud worden. Maar zoals al eerder gezegd: de weermodellen hebben vaak de neiging om deze evolutie iets te snel te laten plaatsvinden.
Kort samengevat: we krijgen in deze periode meestal lichte tot matige vorst tijdens de nacht en ochtend. Overdag ligt het kwik meestal enkele graden boven het vriespunt. Nu en dan valt er wat winterse neerslag.
De pluim voor Maastricht, die in deze omstandigheden ook vrij representatief is voor onze omgeving. (Bron: knmi.nl). |
Kans op natuurijs
Tot en met dinsdag vormt er zich nog geen natuurijs van betekenis. Pas woensdag zou de ijsvorming in onze omgeving echt kunnen beginnen. De ijspluim laat het ijs vervolgens aandikken tot ongeveer 5 cm tegen volgend weekend (voor water van 1 meter diep). Het is nog maar de vraag of de minima echt zo laag zullen uitpakken als de temperatuurspluim laat uitschijnen. Ik neem die 6 cm voorlopig dus nog met een dikke korrel zout. Het is dus voorbarig om nu al over schaatsijs te gaan speculeren. De eerstkomende zeven dagen zit schaatsen op sloten en vijvers in onze regio er zeker nog niet in..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten