donderdag 1 februari 2018

Continentale lucht zorgt voor lichte tot matige vorst vanaf zondag

De winter lijkt dan toch van plan om een tandje bij te steken in de eerste helft van februari. Zondag draait de wind naar het noordoosten en begint het geleidelijk af te koelen. 's Nachts gaat het licht tot matig vriezen en ook overdag blijft het aan de koude kant, al lijkt de kans op ijsdagen in onze regio nog niet al te groot. Of deze koudere periode voldoende zal zijn om schaatsijs op te leveren, zal de komende dagen stilaan duidelijk worden.

Maandag zien we een hogedrukgordel van Scandinavië tot de Azoren. Aan de zuidflank van deze gordel stroomt koude contientale lucht naar onze omgeving. (Bron kaart: www.wetterzentrale.de)


Vandaag wordt ons weer nog bepaald door een omvangrijke depressie voor de kust van Zuid-Noorwegen. Die stuurt onstabiele, maritiem polaire lucht naar onze omgeving. In deze stroming trekt deze voormiddag een actieve buienlijn mee. Het is al beduidend minder zacht dan de voorbije dagen.
In midden-Zweden zorgt deze depressie trouwens voor pakken sneeuw. In de omgeving van Sundsvall wordt vandaag tot 60 cm verse sneeuw verwacht, bij een harde wind. De scholen blijven er dicht en de bussen en treinen rijden er niet uit. Dat is voor deze regio erg uitzonderlijk.

Morgen heeft de depressiekern zich verplaatst naar Denemarken. Aan ons weerbeeld verandert er weinig. Opnieuw trekt een buienlijn mee in de stroming, gevolgd door een occlusie. Na de doortocht van deze occlusie ruimt de wind tijdelijk door naar het noorden.

Zaterdag ligt de opvullende depressiekern boven de Oostzee en komen wij in een zadelgebied terecht. Het Azorenhoog bouwt een wig uit naar het noordoosten en ook boven Scandinavië, waar we de koudste bovenluchten zien, begint de luchtdruk te stijgen.
Zondag blijft de hoge luchtdruk boven Scandinavië zich versterken. Boven Centraal-Europa en Frankrijk liggen er dan enkele depressiekernen, waardoor de koude lucht zich langzaam in beweging zet naar onze omgeving.

Maandag zien we één langgerekte hogedrukgordel van Finland tot de Azoren. Aan de zuidelijke flank daarvan kan de koude continentale lucht doordringen tot ons land. Op 850 hPa (ongeveer 1500 meter) daalt de temperatuur in onze omgeving tot rond -10°C. De wind komt deze keer niet vanover zee, waardoor het zeewater de onderste luchtlagen niet kan opwarmen. De zon heeft begin februari nog niet al te veel kracht. Dat betekent dat de maxima maandag met moeite nog net tot boven het vriespunt geraken ,maar echt ijskoud wordt het ook niet. Daarvoor is de stroming te zwak. Om dag en nacht stevige vrieskou te krijgen, hebben we transportkou nodig die met een bulderdende wind ons land vanuit het noordoosten komt binnenvallen. Dat is dus niet het geval.

Dinsdag wordt een cruciale dag. We komen dan opnieuw in een zadelgebied terecht. De wind neemt nog in kracht af en de koude bovenluchten komen tot stilstand boven onze regio. Volgens het Europese weermodel blijft er een zwakke continentale stroming staan, onder invloed van het hogedrukgebied, dat zich wel meer naar Rusland teruggetrokken heeft. In dat geval zou het nog een tijd koud kunnen blijven. Het Britse UKMO-model laat ons in een zwakke westelijke stroming terecht komen, met een verzachting tot gevolg. Het Amerikaanse GFS-model zit daar zo'n beetje tussenin.

Voor we kunnen beginnen speculeren over schaatsen op natuurijs, moeten we dus eerst nog even afwachten hoe de weerkaarten vanaf dinsdag zullen evolueren.

De weersverwachting voor de regio Gent:

Vandaag donderdag 1 februari 2018


  • Weerbeeld: eerst zwaarbewolkt met buien, later krijgen we zonnige perioden maar een lokale bui blijft nog altijd mogelijk. 
  • Maximumtemperatuur: 6°C
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, ruimend naar WNW. Tegen de avond neemt de wind wat in kracht af.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: zwaarbewolkt met geregeld regen. Alleen in de hoge Ardennen valt de neerslag als sneeuw.
  • Temperatuur: minima rond 3°C.
  • Wind: eerst 3 en later 4 Bft uit W.


Morgen vrijdag 2 februari


  • Weerbeeld: erg wisselvallig met geregeld enkele buien. Er kan tot 10 mm neerslag vallen. De kans op winterse neerslag is in onze omgeving erg klein. In de nacht van morgen op zaterdag kan er zich mist vormen.
  • Temperatuur: maxima rond 6°C.
  • Wind: 4 Bft uit W, ruimend naar N. Tegen middernacht wordt het vrijwel windstil.

Zaterdag 3 februari


  • Weerbeeld: het blijft erg wisselvallig, met buien die in de loop van de dag meer en meer een winters karakter kunnen krijgen. Mogelijk vormt er zich op de hoogste heuveltoppen rond Ronse en Oudenaarde een dun sneeuwlaagje, elders in de provincie lijkt die kans vrij klein.
  • Temperatuur: minima rond 0°C, maxima rond 5°C.
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit W tot NW.


Zondag 4 februari


  • Weerbeeld: het weerbeeld verandert. Het wordt droog, maar de noordoostenwind voert koudere lucht aan. De combinatie van de koude bovenluchten en het warme zeewater zorgt voor enkele sneeuwbuien boven het Belgische deel van de Noordzee, maar door de aflandige wind kunnen deze buien de kust niet bereiken.
  • Temperatuur: minima rond -3°C, maxima rond +4°C.
  • Wind: 3 Bft uit NO tot NNO.



Maandag 5 februari


  • Weerbeeld: velden met lage bewolking maken het de zon vaak moeilijk. Het blijft wel de hele dag droog. De bewolking maakt het voorlopig nog vrij lastig om de temperatuur exact in te schatten, maar kan wel de ergste vrieskou tijdens de nacht temperen.
  • Temperatuur: minima rond -2°C (afhankelijk van de bewolking), maxima rond +3°C.
  • Wind: 3 Bft uit NO. 's Avonds en 's nachts wordt het vrijwel windstil.

Verdere vooruitzichten (dinsdag 6 februari tot en met  zaterdag 10 februari)


Het Russische hogedrukgebied probeert weerstand te bieden aan oprukkende Atlantische depressies. Het hogedrukgebied lijkt volgens de weermodellen op termijn het onderspit te moeten delven, maar de praktijk leert dat dit soms langzamer gebeurt dan de modellen oorspronkelijk berekenen. Volgens het eps van EC0100 zou het in elk geval tot het einde van de periode 's nachts licht tot matig blijven vriezen. De kans op een ijsdag, met dus ook vorst overdag, is voorlopig het grootst op dinsdag: 50 procent. De dagen daarna zouden de maxima volgens het eps (licht) positief zijn. Eerst wordt er vrijwel geen neerslag berekend, vanaf vrijdag neemt de kans op neerslag wat toe.


Kans op natuurijs

Tot en met maandag vormt er zich nog geen ijs van betekenis. De ijsvorming op ondiep water zou pas in de loop van dinsdag stilaan op gang komen. Volgens de ijspluim van deze ochtend zou er in onze omgeving tegen zaterdag 10 februari zo'n 6 cm ijs kunnen liggen op ondiep water, maar dat moeten we nog met een behoorlijke korrel zout nemen. Een complex proces als de vorming van natuurijs laat zich niet zo gemakkelijk in een model gieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten