Hoe de koudere periode tot stand komt, kunt u uitgebreid lezen in vorige bijdrages op dit blog. Kort samengevat komt het er op neer dat er dit weekend een verbinding onstaat tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en het hogedrukgebied van de Azoren. Aan de zuidflank van deze verbinding stroomt vooral morgen en maandag op grotere hoogte beduidend koudere lucht naar onze omgeving. Vanaf dinsdag komen we in een zadelgebied terecht waarin per definitie weinig wind staat, waardoor deze koudere lucht boven onze regio tot stilstand komt.
Dan hangt het er van af hoe lang deze koude lucht stand kan houden. Volgens de operationele berekening van ECMWF0300 winnen de Atlantische depressies vrij snel het pleit en draait de wind op donderdag al naar het zuidwesten. We komen dan snel in zachtere lucht terecht. Volgens de uitvoer van de ochtendruns van het Britse UKMO-model en het Amerikaanse GFS-model duurt het een dagje langer en komen we pas vrijdag in een zachtere zuidwestelijke stroming terecht.
Dat er nog heel wat opties openliggen, blijkt uit het ensemble van ECMWF0300. Ik toon hieronder twee van de 50 varianten voor hetzelfde tijdstip: zaterdag 10 februari 1200 utc. Terwijl variant 29 een zachte zuidwestelijke stroming berekent, komt variant 23 met een totaal andere weerkaart: een knoert van een hogedrukgebied boven Rusland dat tot bij ons voor een oostelijke stroming blijft zorgen. Het resultaat is navenant. Terwijl het volgens variant 29 op zaterdag overdag +7°C wordt, komen we bij variant 23 nauwelijks boven het vriespunt uit. Het verschil voor de minimumtemperatuur is nog extremer: rond -8°C bij variant 23 en rond +4°C bij variant 29.
Het mag duidelijk zijn dat het niet verstandig is om op dit ogenblik al te zelfzekere uitspraken te doen voor de langere termijn, laat staan om al uitsluitsel te geven of er al dan niet schaatsijs komt. We zien alleen dat de zachtere berekeningen vanaf volgend weekend (ruim) in de meerderheid zijn en dus meer kans lijken te maken om werkelijkheid te worden.
De weerkaart voor volgende zaterdag volgens eps-variant 23. |
De weerkaart voor hetzelfde tijdstip volgens variant 29. Het verschil kan niet groter zijn. (bron kaartjes: kachelmannwetter.de) |
Het weerbericht voor de regio Gent:
Vandaag zaterdag 3 februari 2018
- Weerbeeld: meestal zwaarbewolkt met nu en dan een winterse bui (regen, stofhagel, natte sneeuw). Tussendoor zijn er een paar korte opklaringen mogelijk.
- Maximumtemperatuur: 4 à 5°C
- Wind: zwak (1 Bft) uit veranderlijke richting.
Vanavond en vannacht
- Weerbeeld: wisselend bewolkt met mogelijk nog een laatste bui, maar later in de nacht blijft het in onze omgeving droog. (Op zee en langs de kust zijn wel nog enkele buien mogelijk.)
- Temperatuur: minima rond -1°C.
- Wind: eerst nog vrijwel windstil, later 2 à 3 Bft uit NO.
Morgen zondag 4 februari
- Weerbeeld: af en toe schijnt de zon voor een langere periode, maar er zijn ook hardnekkige velden met lage bewolking. Er is zelfs een kleine kans op een winters buitje.
- Temperatuur: maxima rond 4°C.
- Wind: 2 à 3 Bft uit NNO.
Maandag 5 februari
- Weerbeeld: het blijft de hele dag droog, maar velden met lage bewolking maken het de zon soms erg lastig. Die eventuele lage bewolking zorgt ervoor dat ook de temperatuur moeilijk in te schatten valt.
- Temperatuur: minima rond -3°C bij een heldere nacht, maar bij veel bewolking rond 0°C. Maxima rond +3°C.
- Wind: 2 à 3 Bft uit NO tot ONO.
Dinsdag 6 februari
- Weerbeeld: zon en velden van lage bewolking blijven elkaar afwisselen. Een neerslagzone nadert vanuit het westen, maar raakt niet tot aan onze kust. Het blijft dus de hele dag droog.
- Temperatuur: minima rond -4°C, maxima rond +2°C.
- Wind: 3 Bft uit NO
Woensdag 7 februari
- Weerbeeld: waarschijnlijk wordt dit een vrij zonnige dag.
- Temperatuur: minima tussen -3 en -7°C, maxima rond +3°C.
- Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting.
Verdere vooruitzichten (donderdag 8 februari tot en met maandag 12 februari)
Zie inleiding. De zachte zeelucht wil opdringen naar onze regio, maar het is nog lang niet zeker of dat ook gemakkelijk lukt. Tot en met zaterdag blijft de kans op lichte tot matig vorst tijdens de nachten vrij groot. De maxima liggen waarschijnlijk iets boven het vriespunt. Daarna neemt het aantal zachte berekeningen fors toe, met maandag nog 25 procent kans op lichte nachtvorst en 50 procent kans op maxima boven de +5°C.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten