zondag 25 februari 2018

Vorst tot en met vrijdag, daarna een dooiaanval

De voorbije nachten werd het telkens een graadje minder koud dan verwacht, ook de maxima lagen telkens een graadje hoger. De wind waaide wel even krachtig als verwacht. Van ijsvorming van betekenis op de grotere wateroppervlaktes is bijgevolg nog weinig sprake. De koudste dagen staan nog op het programma. Pas vandaag immers komen de koudste bovenluchten vanuit het noordoosten binnendrijven. Het ziet er naar uit dat het tot en met vrijdag koud blijft, daarna wint een Britse depressie het pleit van het Groenlandse hogedrukgebied en komen we in gevoelig zachtere lucht terecht.

De analyse van deze ochtend toont een winterkaart uit het boekje.


Op dit ogenblik bedraagt de luchtdruk boven zowat heel Scandinavië 1040 tot 1045 hPa. Aan de zuidoostelijke flank van deze anticycloon stroomt lucht van continentaal arctische oorsprong naar onze omgeving. Dat gebeurt heel zelden. Vroeger in de winter én met de juiste voorgeschiedenis zou dit bijzonder koud weer kunnen opleveren. Maar we zijn al bijna maart en grote delen van Europa en West-Rusland hebben een zachte winter achter de rug. Dat betekent dat de scherpste thermische kantjes van deze arctische luchtmassa er toch wat af zijn.

De komende uren daalt de temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) boven Gent van -6°C (rond 10 uur) tot -14°C (rond middernacht). De koudste bovenlucht wordt woensdag verwacht: -16°C.
Zoals ik in mijn vorige bijdrage al schreef: als deze ijskoude luchtmassa boven het relatief warme zeewater terecht komt, zet dit allerlei processen in werking die door de globale weermodellen vrij moeilijk zijn om exact te berekenen. Onder die omstandigheden worden verwachtingen op middellange termijn voor onze regio, aan de kusten van West-Europa, vrij onbetrouwbaar.

Waar het er lang naar uit zag dat we ook donderdag nog onder de koudste bovenluchten zouden vertoeven, zien we nu hoe een depressie boven Portugal op grotere hoogte dan al beduidend zachtere lucht naar onze omgeving begint te pompen. De temperatuur op 850 hPa stijgt bij ons op donderdag al tot -3°C. Omdat de wind van over land blijft waaien, merken we op grondniveau nog wat minder van die opwarming, maar een ijsdag halen op donderdag wordt toch moeilijk. Het hoogtewarmtefront doet ook de bewolking al toenemen.

Vrijdag is het dan gedaan met de droge vrieskou. Ook het grondwarmfront bereikt dan vanuit het zuiden onze regio. Waarschijnlijk gaat dit gepaard met wat sneeuw, die snel overgaat in onderkoelde of aanvriezende regen. Vanaf zaterdag zou de winterse periode in onze omgeving achter de rug zijn. Al bij al zal deze periode helaas te kort geduurd hebben om voor veel schaatsijs te zorgen.

Het weerbericht voor de regio Gent:

Vandaag zondag 25 februari 2018


  • Weerbeeld: zonnig, in de namiddag mogelijk ook wat wolkjes.
  • Maximumtemperatuur: 2°C
  • Wind: 4 Bft uit ONO.


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: helder.
  • Temperatuur: minima rond -4 à -5°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit NO.


Morgen maandag 26 februari


  • Weerbeeld: eerst vrij zonnig, later meer wolken waaruit mogelijk een paar vlokjes sneeuw dwarrelen, maar lang niet genoeg om een sneeuwdekje op te leveren. 
  • Temperatuur: maxima rond het vriespunt.
  • Wind: 4 Bft uit NO.

Dinsdag 27 februari


  • Weerbeeld: het weerbeeld lijkt sterk op dat van maandag. We beginnen de dag vrij zonnig, maar later komen er meer wolken binnendrijven met mogelijk een paar vlokjes sneeuw, maar geen meetbaar sneeuwdek.
  • Temperatuur: minima rond -6°C. Maxima rond 0°C.
  • Wind: 3 Bft uit NO.


Woensdag 28 februari


  • Weerbeeld: overwegend zonnig.
  • Temperatuur: minima rond -7°C, maxima rond 0°C.
  • Wind: eerst 2 en later 4 Bft uit O.



Donderdag 1 maart


  • Weerbeeld: na een koude ochtend begint de hoge en later ook middelhoge bewolking toe te nemen vanuit het zuiden. Dat is de voorbode van een dooiaanval die waarschijnlijk in de nacht van donderdag op vrijdag begint. Dat kan vanaf de nacht wat sneeuw opleveren, die dan op vrijdag zou overgaan in eerst ijzel en later gewone regen.
  • Temperatuur: minima rond -6°C, maxima rond +1 à +2°C.
  • Wind: 4 à 5 Bft uit O.

Verdere vooruitzichten (vrijdag 2 maart tot en met  dinsdag 6 maart)

Een depressiekern nabij de Britse Eilanden stuurt met een zuidwestelijke stroming zachtere zeelucht naar onze omgeving. We krijgen wisselvallig weer met temperaturen die vrij normaal zijn voor deze tijd van het jaar: maxima meestal rond 7°C en minima rond 2°C. Er is tijdens heldere nachten nog altijd kans op nachtvorst.

De pluim voor het zuiden van Nederland: koud tot en met vrijdag, vanaf zaterdag meer dan waarschijnlijk een stuk zachter. (Bron grafiek: weerplaza.nl)



Kans op natuurijs

De volgende dagen ontstaat er een ijsvloer die op een aantal beschutte en ondiepe plaatsen kan aangroeien tot een centimeter of 10. Grotere oppervlaktes blijven zeker tot overmorgen last hebben van de wind en vriezen moeilijk dicht. In de nacht van dinsdag op woensdag neemt de wind wat in kracht af, terwijl het matig vriest. Dan kan de ijsvorming op grotere oppervlaktes wat vlotter verlopen. Helaas treedt vanaf zaterdag de dooi alweer in. Mogelijk kan er eventjes op beperkte schaal worden geschaatst, maar een lange periode met onbeperkt schaatsplezier zit er jammer genoeg niet in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten