donderdag 23 december 2021

Wintergrens loopt met kerst vast boven Nederland

De voorbije dagen waren in Vlaanderen licht winters, met mooi berijpte landschappen en plaatselijk matige vorst. Hier in Drongen daalde het kwik gistermorgen tot -6°C. Dat zit er de komende dagen niet meer in. Op kerstdag zakt de wintergrens tijdelijk weer tot over Nederland, maar daarna trekt ze zich (ver) naar het noorden en oosten terug.

Het Hallerbos in Vlaams-Brabant bood gisteren een winterse aanblik, compleet met een (dun) laagje natuurijs.


De koude nachten zorgden voor het eerste, erg beperkte, schaatsplezier in Nederland. We zagen mooie beelden van schaatsende kinderen op opgespoten ijsbanen, waar vrijwilligers na hard nachtelijk labeur een laagje natuurijs op het asfalt hadden aangebracht. We zagen ook bedenkelijke beelden van "schaatsers" die een veel te dun laagje ijs op een ondergelopen weiland vandaliseerden, om zo toch maar de eersten te kunnen zijn die zich op natuurijs waagden.

De verwachting voor de kerstdagen bleef lang onzeker. Ons weer wordt dan bepaald door depressiekernen die een zuidelijke koers varen. Een occlusiefront van zo'n depressie vormt de scheiding tussen koude lucht met sneeuw en veel zachtere lucht met regen. Heel lang bleef onduidelijk waar die grens precies kwam te liggen en per modeluitdraai kwam er wel een andere oplossing uit de bus. In zo'n geval kan je niet anders dan rustig afwachten naar welke oplossing de verschillende modeluitvoeren uiteindelijk zullen convergeren. Zolang dat niet éénduidig is, kan je als meteoroloog alleen maar wijzen op de onzekerheid. Na elke nieuwe uitvoer afwisselend koud en warm blazen, is echt geen goed idee en ondermijnt alleen maar het vertrouwen in de operationele meteorologie.

Bron kaart:UK MetOffice.


Inmiddels is er wel een vrij grote duidelijkheid over de situatie. Het occlusiefront komt op zaterdag (kerstdag) over de Lage Landen te liggen (zie kaart hierboven). Het midden en noorden van Nederland komen daarbij tijdelijk in de kou terecht, met vorst en sneeuw. Vlaanderen blijft aan de zachte kant van het front, met regen en een temperatuur die ruim boven het vriespunt blijft.

Na de kerstdagen zit een terugkeer van de winter er niet meteen in. De straalstroom loopt weliswaar erg zuidelijk, maar een depressiekern nabij Bretagne stuurt met een zuidenwind maandag erg zachte lucht naar ons land. Ook het jaareinde lijkt erg zacht te gaan verlopen.

Eén van de volgende dagen post ik hier een bijdrage over de schaatsmogelijkheden in de rest van Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten