Eerst en vooral een persoonlijke mededeling. Omwille van familiale omstandigheden, heb ik momenteel weinig vrije tijd en dus ook weinig gelegenheid om hier veel bijdrages te schrijven. Aangezien de weerkaarten op langere termijn er interessant uitzien, doe ik mijn best om de situatie hier in de gaten te houden.
Een hogedrukkern ligt zaterdag boven de Noordzee en zorgt bij ons voor rustig, maar grijs en vrij zacht weer. (bron kaart: ecmwf via wetterzentrale.de) |
Nadat lagedrukgebieden het eerste deel van december voor erg nat weer hebben gezorgd, komt er de volgende dagen een complete omwenteling. Vanaf nu zwaaien hogedrukgebieden voor langere tijd de plak. Vandaag ligt het centrum van een hogedrukgebied boven de Alpen. Daar is de voorbije tijd veel sneeuw gevallen, dus het is er momenteel prachtig skiweer. Bij ons staat er op de noordelijke flank van deze anticycloon een zuidwestelijke stroming. De aangevoerde lucht is dus nog zacht en vochtig. Dat resulteert in vaak grijs weer, met nu en dan wat motregen en temperaturen die overdag rond 10 graden liggen en ook 's nachts nauwelijks of niet dalen.
Vanaf morgen verplaatst het hogedrukgebied zich wat naar het noorden, tot boven onze omgeving. Het blijft dus erg rustig en ook nog zacht, omwille van de bewolking.
Vrijdag ligt de anticycloon boven de Britse Eilanden, waardoor de wind bij ons naar het noordwesten tot noorden draait. Neerslaggebieden worden ver uit de buurt gehouden, maar de luchtmassa blijft wel vochtig. Lage bewolking maakt nog altijd de dienst uit. De maxima liggen iets lager, rond 8°C. Door de bewolking blijft de temperatuur 's nachts nog altijd ruim boven het vriespunt.
Tijdens het weekend zien we het hogedrukgebied zich nog wat verder uitbreiden naar het noorden, maar het centrum blijft zich ophouden boven de Britse Eilanden. De maxima liggen dan in de omgeving van Gent nog altijd rond 7 graden, maar de kans op lichte vorst tijdens de nachten neemt stilaan toe.
Voor volgende week zal er veel van afhangen waar het hogedrukgebied precies terecht zal komen. Zoals altijd bij de vorming van een blokkade, is dat op die termijn erg lastig in te schatten. In het ensemble van het Europese weermodel zien we nog niet meteen een duidelijke voorkeur. In de staafdiagrammen van het ensemble zien we in de aanloop naar de kerstdagen een kans van 75 procent op vorst tijdens de nachten. De mediaan van de berekeningen voor de maximumtemperatuur ligt rond 2 à 3 graden, de kans op ijsdagen (met dus een maximum onder het vriespunt) is niet groter dan 10 procent voor de omgeving van Gent.
Het hoge noorden
In Scandinavië is er een eind gekomen aan de periode met extreem lage temperaturen. Vooral in het zuiden is de dooi volop ingetreden, in het noorden handhaaft de vorst zich wel, maar de extreem lage waarden van -40°C en lager zijn er verdwenen. Tot en met zaterdag rukt de dooi er nog wat meer op naar het noorden, want het hogedrukgebied boven onze omgeving stuurt zachte oceaanlucht naar Scandinavië. Als later het hogedrukgebied zich uitbreidt naar het noorden, wordt het ook daar weer kouder.
De natuurijsbaan van Tavelsjö (Umeå, noord-Zweden) is open en wordt onderhouden met het groot materiaal (foto: Mattias Bornerberg) |
Het zachtere weer hoeft geen slecht nieuws te zijn voor de schaatsmogelijkheden in Zweden en Noorwegen. De voorbije koude weken is er een dikke ijsvloer ontstaan, waardoor heel wat geveegde natuurijsbanen er al open zijn en goed onderhouden kunnen worden. Een dooiperiode kan er zelfs voor zorgen dat de kwaliteit van het ijs weer verbetert als het opnieuw begint te vriezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten