maandag 20 december 2021

Enkele nachten met lichte tot matige vorst

De komende nachten gaat het licht en misschien zelfs matig vriezen, maar een aanloop naar een langdurige vorstperiode is dit niet. Heel eventjes stroomt er wat koudere lucht uit het noordoosten binnen en in combinatie met opklaringen onder een hogedrukkern zorgt dit dus voor een tweetal vorstnachten. Vanaf woensdag verplaatst de hogedrukkern zich  naar Oost-Europa. De wind ruimt daardoor bij ons verder door naar het zuiden. Daarmee stroomt er weer gevoelig zachtere lucht binnen. Eerst alleen nog op grotere hoogte, maar vanaf donderdag ook op grondniveau.

Aanvriezende nevel en mist zijn voorlopig de meest 'winterse' taferelen die we mogen verwachten.


Morgen dinsdag en overmorgen woensdag worden dus twee koude dagen, met maxima in Vlaanderen iets boven het vriespunt en minima morgen rond -3°C in de regio Gent en woensdag rond -5°C. Hier en daar kan een dun ijslaagje ontstaan, maar dat is geen lang leven beschoren. Donderdag trekt een warmfront over onze regio en tegen donderdagavond is het kwik al opgelopen tot 8 à 10°C. Er staat dan ook een stevige zuiden- tot zuidwestenwind en er valt nu dan wat regen. Het beetje ijs dat er hier en daar ligt, zal dus snel weer verdwenen zijn.

Ook kerstavond, vrijdag 24 december, verloopt in Vlaanderen erg grijs en zacht, met nu en dan wat regen en een temperatuur rond 9°C. Voor kerstdag, zaterdag 25 december, zijn de verwachtingen nog wat onzeker. Ons weer wordt dan bepaald door een zuidelijk gelegen depressie, met kern ten zuiden van Ierland. Er ligt dan een occlusiefront in onze buurt. Ten noorden van deze occlusie waait de wind uit de oostelijke sector, met aanvoer van koude landlucht. Ten zuiden ervan voert een zuidenwind erg zachte zeelucht aan. Het is nog niet helemaal duidelijk waar deze scheidingslijn precies komt te liggen.

Ook voor de dagen daarna blijft deze onzekerheid nog in de weerkaarten zitten, waardoor er over het weer na het kerstweekend nog weinig zinnigs te vertellen valt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten