donderdag 25 juni 2020

Vanaf morgenmiddag buien, koeler tijdens het weekend

Vandaag donderdag en morgen vrijdag worden twee erg warme dagen, maar wel met een heel ander karakter. Vandaag is een hogedrukgebied boven de Oostzee nog krachtig genoeg om bij ons voor zonnig en droog weer te zorgen, met maxima rond 30°C. Dat verandert morgen, en de oorzaak daarvan zien we nu al opduiken op de weerkaarten. Boven Bretagne ontwikkelt er zich vandaag een thermische depressie. Een thermische vore die aan deze kern verbonden is, bereikt morgenmiddag onze omgeving waardoor er buien ontstaan.

Morgenmiddag ligt een thermische vore boven onze omgeving. Op deze vore ontstaan er buien. (bron kaart: UKMO MetOffice)


Vannacht en morgen trekt de ondiepe depressiekern naar het noorden, via het Kanaal. Een thermische vore kan daardoor al vanaf de middag ons land bereiken. Deze vore zit nog ingebed in een erg warme luchtmassa. Het kwik loopt daardoor eerst nog op tot 31°C. Tijdens buien die ontstaan op de vore, koelt het dan tijdelijk een kleine tien graden af, maar tussen de buien door kan de temperatuur weer stijgen tot dicht tegen 30°C. Het voelt dan bijzonder zwoel en klam aan.  Tijdens de buien kan er plaatselijk veel neerslag vallen, is er hagel mogelijk en kunnen er windstoten optreden, maar echt explosief ziet de situatie er voorlopig niet uit.

In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt een koufront van zuidwest naar noordoost over onze regio, met nog enkele buien. Ook zaterdagochtend kan er nog een bui vallen, maar zaterdag overdag bevinden we ons tussen het koufront en een occlusie in en blijft het meestal droog. De wind is dan naar het zuidwesten gedraaid en voert iets minder warme lucht aan. De maxima liggen zaterdag in de regio Gent rond 23°C.

De eerder genoemde occlusie trekt in de nacht van zaterdag op zondag over onze omgeving. Ze is niet erg actief meer, zodat er niet veel meer dan 1 mm neerslag valt. Achter de occlusie zoekt de wind wel de westelijke sector op, zodat de maxima zondag niet veel hoger uitkomen dan 21°C. Voor de middag valt er nu en dan nog een beetje regen (1 mm of minder), na de middag blijft het droog.

Maandag bevinden we ons in een strakke westelijke stroming, maar blijft het wel droog. Ook dan liggen de maxima in de buurt van 21°C.

Verdere vooruitzichten


Begin volgende week krijgen we te maken met een zuidwestelijke stroming, gegangmaakt door een vrij zwakke hogedrukkern boven de Balkan en een depressiekern nabij Schotland. Meestal wint de koele zeelucht het pleit en liggen de maxima iets boven de 20°C. Nu en dan komt er een opstoot van wat warmere landlucht, met dan maxima boven de 25°C. Dat zou, zoals het er nu naar uitziet, woensdag het geval zijn. Een lange periode met heet weer lijkt voorlopig niet aan de orde, maar ook neerslag wordt er nauwelijks verwacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten