dinsdag 9 juni 2020

Zwoel weer met nu en dan buien

Er is tot nu toe in juni in mijn weerstation in Drongen 15,2 mm regen gevallen. Dat is nog altijd niet veel, maar toch al een stuk boven het maandtotaal van 6,1 mm van mei. De komende week mogen we nog neerslag verwachten, maar die valt hoofdzakelijk uit buien en zal dus erg ongelijk verdeeld zijn.

Van over zee komen er vandaag opklaringen binnendrijven (foto webcam KMI)


Vandaag dinsdag hoeven we niet veel regen te verwachten in onze omgeving. Er ligt nog wel een oude occlusie over het oosten van ons land, maar het Azorenhoog bouwt een wig uit naar de Noordzee, waardoor de troposfeer bij ons stabiel wordt. De buitjes verdwijnen en geleidelijk vallen er wat gaten in het wolkendek. De maxima liggen in de regio Gent rond 16 à 17°C. De zwakke wind waait immers nog altijd vanuit de noordelijke sector. 

Vanavond en vannacht ontwikkelt de wig zich tijdelijk tot een aparte hogedrukkern boven de zuidelijke Noordzee. De wind valt bijna volledig weg en er ontstaat nevel en mist, vooral in de gebieden waar er brede opklaringen zijn. Dat is vooral het geval in het uiterste westen. Daar liggen de minima rond 5°C. Waar de bewolking hardnekkig blijft, daalt het kwik amper onder de 10°C.

Morgen woensdag profiteren we eerst nog van het hogedrukgebiedje, maar dat trekt al snel weg naar het noordoosten. De isobaren krijgen in de loop van de dag een cyclonale kromming, onder invloed van een depressiekern nabij Tsjechië. Her en der ontstaan er buitjes, die bijna ter plekke uitregenen. Dat kan heel lokaal zorgen voor 5 à 10 mm neerslag, terwijl het op andere plaatsen volledig droog blijft. De maxima liggen morgen rond 20°C, maar door de hoge luchtvochtigheid kan het zwoel aanvoelen. Dat zal de komende dagen trouwens nog meer het geval zijn.

Morgen ontstaan er lokale buitjes, die vrijwel ter plekke uitregenen. Op veel andere plaatsen blijft het droog (kaart: Arome-weermodel via Meteociel.fr. Uiteraard mag je dit kaartje niet letterlijk interpreten, de buien kunnen in de praktijk op andere plaatsen vallen.)


In de nacht van woensdag op donderdag zou een actievere buienlijn over onze regio trekken, maar zoals altijd wordt dit een zaak van "nowcasten".

Donderdag ligt er nabij Biskaje een depressiekern, veroorzaakt door de koude put die daar dan is aangekomen (zie mijn vorige bijdrages). De wind waait bij ons uit het noordoosten. Zoals de kaarten er nu bij liggen, ligt het westelijke deel van Vlaanderen dan in de tang tussen een actief warmfront boven het noorden van Nederland en enkele pittige buienlijnen boven het noorden van Frankrijk. Wij lijken voorlopig dus de meeste neerslag te missen op donderdag, maar ook hier blijft het uiteraard nog wat afwachten. De aangevoerde luchtmassa is al een stuk wamer, met maxima rond 23°C.

De neerslagverwachting voor donderdag volgens het Europese weermodel: een warmfront boven het noorden van Nederland, buien boven het noorden van Frankrijk en een actief regengebied rond de depressiekern boven de Golf van Biskaje.


Vrijdag en zaterdag stuwt de lagedrukkern steeds warmere en vochtige lucht naar onze omgeving. De maxima lopen op beide dagen op tot 27°C. Met op zaterdag een dauwpunt rond 17°C voelt het vooral dan erg zwoel aan. Het neerslaggebied van de depressie schuift op naar het noorden en komt boven onze omgeving te liggen. Het lijkt wel aan activiteit te verliezen. 

Vanaf zondag komen we terecht in een gebied met weinig drukgradiënt. We krijgen dan over het algemeen vrij rustig weer, met maxima meestal in de buurt van 22 à 24°C. De kans op tropische hitte (30°C of meer) is voor de regio Gent voorlopig kleiner dan 5 procent. Elke dag is er 50 procent kans op neerslag, in dat geval meestal onder de vorm van een regen- of onweersbui. Actieve regengebieden lijken voorlopig onze regio te mijden.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten