zaterdag 6 juni 2020

Koudere periode is maar van korte duur

Na de warme en zonnige weken in mei, is het even aanpassen aan het koudere en (iets) nattere juniweer. Oorzaak van dit killere weer is een depressiekern die momenteel boven de Noordzee ligt en maritiem polaire lucht aanvoert. Door de koude bovenluchten ontstaan er soms pittige regen- en onweersbuien. Zoals altijd in situaties met buien, zijn de neerslaghoeveelheden erg ongelijk verdeeld. De depressie blijft nog enkele dagen voor wisselvallig weer zorgen, maar vanaf dinsdag breidt het Azorenhoog zich uit naar onze omgeving. Het wordt dan opnieuw warmer en veel regen van betekenis valt er niet meer.

De koude, onstabiele lucht zorgt voor fotogenieke buien, zoals hier vanochtend in Knokke-Heist (foto: Greet Velghe )


Vandaag zaterdag ligt de kern van het lagedrukgebied voor de oostkust van Schotland. Ze verplaatst zich in de loop van de dag naar de Duitse Bocht. De occlusie van deze depressie trekt vannacht en morgenochtend over ons land. Veel neerslag valt er niet meer uit dit verpieterende front van de opvullende kern.

De aangevoerde maritiem polaire luchtmassa is vrij koud: 3°C op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) en -25°C op 500 hPa (ongeveer 5000 meter hoogte). Door kustconvergentie wordt de lucht aan de Belgische en Nederlandse kust vannacht en morgenochtend gedwongen om te stijgen. In deze onstabiele configuratie levert dat flinke buien op aan zee, mogelijk met onweer. Verder in het binnenland en vooral boven Vlaanderen zijn deze buien minder actief. In de loop van morgen zondag wordt het geleidelijk volledig droog in ons land. In de koele luchtmassa komen de maxima niet veel hoger uit dan 18°C, dat is vrij laag voor de tijd van het jaar.

Maandag is de depressiekern volledig opgevuld. Een volgende oude occlusie komt in onze omgeving oplossen. Er hangt nog vrij veel bewolking en er kunnen nog een paar druppels regen vallen, maar de neerslaghoeveelheid blijft erg beperkt. Met 17°C blijven de maxima nog altijd aan de lage kant.

Dinsdag bouwt het Azorenhoog een wig uit naar onze omgeving. De troposfeer stabiliseert. Een groot deel van de dag hangt er nog veel bewolking, maar tegen de avond krijgen we brede opklaringen. De wind waait uit het noorden, waardoor het nog altijd aan de koele kant blijft. De maxima liggen rond 17°C. Het blijft wel de hele dag droog.

Dinsdag bouwt het Azorenhoog een wig uit naar onze omgeving. (bron kaart: UK MetOffice)


Woensdag profiteren we ten volle van de mobiele wig. Er staat weinig of geen wind en de zon schijnt een groot deel van de dag. De maxima klimmen richting 20°C.

Het tweede deel van de week ontwikkelt de wig die het Azorenhoog uitbouwt zich tot een zelfstandig hogedrukgebied ten noorden van Schotland en later boven Scandinavië. Dat klinkt bekend in de oren, maar een echte kopie van het gortdroge meiweer krijgen we niet. Er heeft zich immers ook een koude put afgesnoerd, die zich boven de Golf van Biskaje nestelt. In die koude put ontstaan depressiekernen, waarrond neerslaggebieden, buienlijnen en onweerszones cirkelen die ons vanuit het zuiden kunnen bereiken. Volgens de hoofdberekening van het Europese weermodel zou dat onder meer vrijdag het geval zijn. Uiteraard moeten we timing en intensiteit op die termijn nog afwachten.

Het Euorpese model berekent vrijdag hoge luchtdruk boven Scandinavië en een koude put boven Bretagne. Het wordt in dat geval bij ons warmer, maar wel met kans op regen of onweer.


Kort samengevat maken we vanaf donderdag de meeste kans op vrij warm weer, met maxima tussen 20 en 25°C. Zoals het er nu naar uit ziet, is er van donderdag tot en met volgende week zondag elke dag 50 procent kans op neerslag. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten